Skip to content

 

Núm. 215 | 19.09.2019

actualitat ECAS

La Renda Garantida de Ciutadania no assoleix els objectius
com a eina per assegurar uns ingressos mínims a tota la població

ECAS ha posat de manifest en nota de premsa que dos anys després de l’entrada en vigor de la llei 14/2017, la cobertura de la RGC és insuficient i no s’ha aprovat encara el reglament que n’ha d’assegurar el desplegament. La darrera Enquesta de Condicions de Vida i l’últim informe INSOCAT han evidenciat que la pobresa i les desigualtats a Catalunya han augmentat. ECAS demana que es repensi el sistema de protecció social per adequar la resposta al context actual i, sobretot, al futur. Apostem per un debat al voltant de la garantia de rendes amb vocació universal, vinculat al futur dels treball i a un nou model socioeconòmic que posi la vida, les persones i les cures al centre. | Aparicions a mitjans

‘Garantia de rendes: una responsabilitat indefugible’, article de Teresa Crespo

Teresa Crespo, membre de la Vocalia de Pobresa d’ECAS, qüestiona a l’article ‘Garantia de rendes: una responsabilitat indefugible’, publicat a Social.cat, quin hauria de ser el model per assegurar uns ingressos mínims a tota la població que el tercer sector hauria de defensar. Exposa els trets definitoris de les opcions princiapals, renda garantida i renda bàsica, i sosté que cal “prendre partit” perquè “són indefugibles unes polítiques públiques que proveeixin a la ciutadania, de manera estable, dels ingressos necessaris per viure dignament”.

Diàleg ‘Nou contracte social per combatre
les desigualtats’, 17 d’octubre al CCCB

La plataforma Pobresa Zero – Justícia Global, en la qual ECAS participa activament, organitza el diàleg entre l’arquitecta i activista Itziar González i el filòsof Josep Ramoneda ‘Un nou contracte social per combatre les desigualtats’ el 17 d’octubre, Dia internacional per a l’erradicació de la pobresa, a les 10:30h al CCCB (Montalegre 5). A continuació, a les 12h, es llegirà en roda de premsa el Manifest 2019 de Pobresa Zero – Justícia Global.

Debat sobre joves migrats a La Vanguardia

Loli Rodríguez en nom d’ECAS ha participat a la taula rodona organitzada per La Vanguardia al voltant de l’acollida i integració dels joves migrats sols, juntament amb Rosa Balaguer (Casal dels Infants), Ferran Rodríguez (FEPA), Xavier Dachs (Fedaia), Isard Font (CEESC) i Rita Grané (Punt de Referència). Les reflexions del sector, que coincideix a demanar mesures a llarg termini per encarrilar l’autonomia d’aquests joves, es recullen en un article (PDF) publicat avui que resumeix el diagnòstic en tres punts: necessitat de major planificació, més coordinació i pressupost, i implicació de la ciutadania per fomentar una integració a tots els nivells.

les ENTITATS informen

Campanya #FronteresInvisibles i cicle de conferències Els dilluns dels Drets Humans

Càritas Barcelona ha engegat la campanya #FronteresInvisibles, de sensibilització per fer reflexionar sobre el concepte que es té de les persones migrants. Amb el vídeo ‘Migrants? Persones!’, mostren persones migrades llegint missatges publicats a les xarxes socials de l’entitat en què se’ls estereotipa i encasella. D’altra banda, Càritas organitza juntament amb Justícia i Pau, el Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia, Mans Unides i el Grup de Juristes Roda Ventura el cicle de conferències Els Dilluns els Drets Humans, que comença el 30 de setembre amb el debat ‘Un futur sense precarietat laboral’ a les 19h a la seu de Cristianisme i Justícia (Roger de Llúria 13). L’entrada és gratuïta i es pot seguir en streaming.

Sopar solidari a favor d’ASSÍS, 3 d’octubre

ASSÍS Centre d’Acollida organitza el seu 4t Sopar Solidari el 3 d’octubre a les 20:30h a la Plaça de Sarrià. En aquesta edició es volen aconseguir fons per posar en marxa un edifici on oferir atenció especialitzada i allotjament a deu dones en situació de sense llar víctimes de violència. Ada Parellada serà la padrina del sopar, elaborat per l’alumnat i professorat de l’Escola Superior d’Hostaleria i Turisme Jesuïtes Sarrià-Sant Ignasi. Podeu comprar entrades fins el 27 de setembre.

Pacte mundial per
la migració segura

La Fundació Apip-Acam presentarà la publicació Pacto mundial para la migración segura, ordenada y regular el 2 d’octubre al palau Macaya de Barcelona (Pg Sant Joan 108). La jornada, de 9 a 15h, comptarà amb la presència de l’autor del llibre, el sociòleg Lorenzo Cachón, i inclourà un debat sobre el Pacte mundial per la migració impulsat per Nacions Unides. També es presentarà a Madrid el 24 de setembre a les 17:30h a la seu de la Secretaria d’Estat de migracions (José Abascal 39).

Desè aniversari
dels Drets Sexuals
al Parlament 

L’Associació Drets Sexuals i Reproductius organitza l’acte de celebració del Desè aniversari de l’Intergrup de Població, Desenvolupament i Salut Reproductiva del Parlament de Catalunya demà 20 de setembre a les 12h al Parlament. Aquest espai no legislatiu està format per representants parlamentaris de diferents grups polítics compromesos amb la garantia real dels drets sexuals i reproductius. L’acte comptarà amb una conferència de Neil Datta, director del Forum parlamentari Europeu pels Drets Sexuals i Reproductius. Inscripció en aquest enllaç.

Campanya i plataforma web PrevenSI contra l’abús sexual infantil, 27 de setembre

La Fundació IReS, Intress i l’Institut de Psicologia Forense impulsen la campanya PrevenSI de prevenció de l’abús sexual infantil. L’acte de presentació, on també es mostrarà la plataforma web, tindrà lloc el divendres 27 de setembre a les 10h al CaixaForum de Barcelona (Avinguda Francesc Ferrer i Guàrdia 6-8). Us hi podeu inscriure en aquest enllaç.

TERCER SECTOR al dia

Voluntaris, ECOM, Ilersis i Eduvic, Premis La Confederació 2019 

La Confederació del Tercer sector ha lliurat els seus Premis 2019, que han reconegut les experiències de quatre organitzacions: la Federació Catalana del Voluntariat Social i ECOM en la categoria de Governança democràtica, i Eduvic i Ilersis en la de Transformació social. A més, la Fundació Espigoladors ha rebut una menció especial. | Notícia al web de La Confederació | Candidatures

El TSCAT urgeix a comptar amb el reglament i les taules territorials per al desplegament de la RGC

El Col·legi del Treball Social ha emès una nota de premsa en què urgeix a comptar amb els recursos necessaris per al desplegament de la Renda Garantida de Ciutadania: el reglament i les taules territorials. En el segon aniversari de l’aprovació de la mesura, reclama una major coordinació entre la Generalitat de Catalunya i els ens locals.

Renda garantida en el món local, 16 d’octubre

Amb motiu del Dia internacional per a l’erradicació de la pobresa, la Taula d’entitats del Tercer Sector Social i el Fòrum de Síndics i Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya coorganitzen la jornada ‘L’impacte de la renda garantida en el món local’ el 16 d’octubre de 9:30 a 13:30h (espai pendent de concretar). Comptarà amb una taula rodona amb representants del tercer sector basc i europeu, i diversos síndics locals, a més de les experiències d’administracions i entitats locals. | Inscripcions.

Dia internacional de l’Educació Social, a partir del 2 d’octubre

Arran del Dia internacional de l’Educació Social, que se celebra el 2 d’octubre, el Col·legi d’Educadores i Educadors Socials organitza diversos actes arreu de Catalunya amb el lema ‘La nostra energia és la nostra força’. A Barcelona, es pot veure l’exposició fotogràfica ‘Resilients. De la dificultat a l’oportunitat’ fins el 18 d’octubre a la seu del CEESC. Així mateix, s’organitza una jornada el mateix dia 2, de 9 a 20h a la nau Bostik (Ferran Turné 11) | Inscripcions. A Lleida, el 5 d’octubre es farà un taller de soundpainting amb Arnau Millà. A Girona, s’organitza ‘Àgora, digues la teva!’, micròfon obert per a educadores i educadors socials. A Tortosa l’acte està pendent de confirmació. Així mateix es fa una nova edició del Carnaval de Blogs.

Efectes de la pobresa i les desigualtats en la salut

La Red Europea de Lucha contra la Pobreza y la Exclusión Social (EAPN España) ha presentat l’estudi ‘La desigualdad en la salud’, que reflecteix la incidència de les diferències socioeconòmiques en la salut de les persones i evidencia la necessitat d’abordar la pobresa com a factor transversal en les polítiques de salut pública. L’estudi, realitzat per l’investigador Juan Carlos Llano, demostra que l’estat de salut és clarament més deficient entre les persones en situació de pobresa.

Tens companys i companyes
a qui pot interessar aquest butlletí? Fes-lo córrer!

L’infoACCIONS és un butlletí quinzenal editat per l’Agència de Comunicació Social d’ECAS que s’adreça a totes les professionals del centenar d’entitats membres de la federació. Sou més de 12.000 treballadors i 10.000 voluntaris, i tu encara no reps l’infoACCIONS?

Subscriu-t’hi!

Facebook

Twitter

Website

YouTube

Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) és la responsable del tractament de dades personals proporcionades sota el vostre consentiment i us informa que aquestes seran tractades de conformitat amb el que disposen les normatives vigents en protecció de dades personals, el Reglament europeu de protecció de Dades (UE 2016/679 del Parlament i del Consell, de 27 d’abril de 2016), amb la finalitat d’informar de les nostres activitats i conservades mentre hi hagi un interès mutu per mantenir aquest tractament. No es comunicaran dades a tercers, excepte per obligació legal. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les vostres dades, i els de limitació i oposició al seu tractament, adreçant-vos per escrit a ecas@acciosocial.org, o bé a Via Laietana 54, principal, 08003 de Barcelona.

Agència de Comunicació Social
comunicacio@acciosocial.org | T. 93 268 3442 | M. 690 372 019

Copyright © 2019 ECAS, All rights reserved.
Reps aquest correu perquè estàs subscrit/a al butlletí d’ECAS

entitats catalanes d’acció social | Via Laietana, 54 1r | 08003 Barcelona | T. 93 295 5946
ecas@acciosocial.org | www.acciosocial.org

donar-se de baixa    actualitzar les dades de la subscripció