200 professionals de l’ocupació i la inserció laboral reunits a Barcelona coincideixen a apostar per la col·laboració entre empreses i entitats
Més enllà de la responsabilitat social corporativa, les empreses veuen la feina de reclutament i formació de personal que fan les ONGs com un bon servei
25.11.2011 | La col·laboració amb entitats socials per incorporar persones amb especial dificultat per trobar feina “no només beneficia les empreses: hi sortim guanyant tots com a país. Es tracta d’estendre el concepte d’empresa socialment responsable al territori per ser, en conjunt, un país socialment responsable”. Així ho afirmat avui el vicedegà d’ESADE Ricard Serlavós a la jornada per al foment de l’empresa inclusiva ‘FEM EQUIP!’, que ha reunit a Barcelona gairebé 200 directius de Recursos Humans, tècnics d’inserció d’entitats socials i altres professionals de l’àmbit acadèmic i de l’Administració relacionats amb les polítiques d’ocupació i la inserció sociolaboral.
Els portaveus de les cinc empreses que han exposat els seus casos de col·laboració amb ONGs per contractar persones en risc d’exclusió –Hotel Arts (que ha acollit l’acte), Desigual, Correos, Sodexo i Golden Line— han destacat els bons resultats de l’experiència, que va començar a iniciativa de les entitats –Casal dels Infants, Fundació Èxit, ACIDH, AVBC i Surt—, però que amb el temps ha esdevingut una relació estable i “una motivació per a l’organització i per als empleats”, en paraules de Lídia Llop, coordinadora de RRHH de Golden Line.
El periodista Josep Maria Ureta, que ha moderat la taula rodona sobre el valor afegit de les entitats com a proveïdores de recursos humans, ha qüestionat les empreses en relació als motius de fons per aplicar polítiques inclusives i col·laborar amb el món social: “Si a les memòries no hi hagués un apartat de ‘Responsabilitat Social Corporativa’, ho farien igualment?”. La pregunta llençada a continuació per Nacho Sequeira, director de Fundació Èxit, ha posat sobre la taula la gratuïtat del servei que presten les entitats i ha servit per completar la resposta dels directius de RRHH: “En aquest moment, és la millor targeta de visita que teniu les entitats –ha afirmat Vicenç Ibáñez, de Correos–; però us heu de fer més màrketing i vendre que ho esteu fent bé i que us costa un esforç”.
Les empreses també han reclamat més coneixement mutu, deixar de banda els prejudicis cap al món de l’empresa i no ser vistos només com a finançadors, establir relacions de‘partenariat de negoci’ per fer un procés més compartit, conciliar millor els temps dels dos tipus d’organització l’empresa, i més formació i pràctiques guiades.
La secretària d’Ocupació i Relacions Laborals del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, Esther Sánchez, ha assegurat que “la fórmula és la d’aquesta jornada: ser corresponsables i treballar de forma compartida”. Han inaugurat també la jornada Javier Ibars Álvaro, de Foment del Treball; Jaume Lanaspa, el director general de Fundació “la Caixa”;Teresa Crespo, presidenta d’ECAS; i Rivero Delgado, directora de l’Hotel Arts.
Amb motiu de la jornada, ECAS ha editat un Directori d’entitats amb serveis d’inserció laboral per facilitar que les empreses interessades en col·laborar en la inserció de col·lectius en risc contactin amb les entitats.
Consulta les ponències i conclusions (pdf) de la jornada
Esther Sanchez, Rivero Delgado, Jaume Lanaspa i Teresa Crespo durant la inauguració de la jornada (1) (2) (3)
Ricard Serlavós durant la ponència ‘Iniciatives per a una política d’ocupació responsable’ (4) | El periodista Josep Maria Ureta va moderar un debat sobre ‘El valor afegit de les entitats socials com a proveïdores de recursos humans’ (5) | Sonia Fuertes, membre de la Junta Directiva d’ECAS, va moderar l’acte (6)