25.11.2020 | Nota de premsa de La Confederació empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya
- Han estat guardonades la Fundació el Maresme (Mataró) i l’Associació educativa i cultural FORMES (Barcelona), en la categoria de Governança Democràtica; l’Associació Alba Jussà (Tremp) i l’Associació Riborquestra (Barcelona), en la categoria de Transformació Social; i ha rebut la menció especial del jurat l’Associació per a la integració de persones amb dificultats Sociolaborals ENTREM-HI (Vilafranca del Penedès)
- Les 43 candidatures presentades queden recollides en una publicació d’experiències i bones pràctiques referents per al conjunt del Tercer Sector Social
- La Confederació ha dedicat aquesta 4a edició dels Premis a totes les entitats socials i professionals que de forma incansable han estat a primera línia de la pandèmia de la Covid-19
El Tercer Sector Social de Catalunya es va citar ahir al vespre, via online, a l’acte d’entrega dels IV Premis La Confederació 2020, atorgats per La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya, per reconèixer les millors experiències en Governança Democràtica i Transformació Social desenvolupades per entitats no lucratives que treballen en l’àmbit dels serveis d’atenció a les persones del país. Enguany aquests Premis, convertits en tot un referent del sector, en el context de crisi sanitària, social i econòmica que estem vivint arran de la pandèmia de la Covid-19, prenen més rellevància que mai.
Amb aquests guardons, La Confederació vol reconèixer i posar llum sobre pràctiques que s’estan duent a terme des de la iniciativa social i que no sempre es té l’oportunitat de destacar-ne el valor d’aportació.
L’acte, conduit per la periodista Elisenda Roca i inaugurat per la vicepresidenta de La Confederació, la Sra. Helena Fontanet, va ser seguit en directe via streaming per 194 persones: representants de les entitats socials, professionals, representants de col·legis professionals, així com representants de l’administració pública i diputats i diputades del Parlament de Catalunya, entre d’altres col·lectius.
La Sra. Helena Fontanet va obrir l’acte destacant que “Hem estat a primera línia de la pandèmia. Al costat del front sanitari hi ha hagut un front social que, sovint massa invisibilitzat, ha estat i és absolutament essencial per no deixar cap persona enrere”, per reblar que “ens fa especial il·lusió aquest acte de reconeixement que volem dedicar expressament, a totes les entitats i professionals que de forma incansable estan al costat de les persones, especialment de les més vulnerables”.
En Governança Democràtica, en la categoria d’ “Espais i metodologies innovadores”, es va guardonar a la iniciativa “Transformació del model organitzatiu: cap a la governança democràtica basada en l’autogestió i autoorganització” de la Fundació Privada del Maresme Pro Persones amb Disminució Psíquica (Mataró), per suposar un procés de canvi i transformació en profunditat que s’ha anat desenvolupant durant els últims anys, amb un gran impacte en la gestió de l’organització, pel valor afegit que suposa un procés d’aquestes característiques en una entitat amb forma jurídica de fundació i per ser un model amb un alt potencial de transferència a altres realitats.
En la categoria d’ “Experiències de participació deles persones ateses” va ser guardonada la iniciativa “Xarxa d’Intercanvi de Coneixements (XIC)”de l’Associació educativa i cultural FORMES (Barcelona), per suposar un gran potencial d’acció comunitària amb alta capacitat d’incidència, transferència i impacte social i per apostar per fer créixer la comunitat, des de la reciprocitat, l’aprenentatge horitzontal i l’intercanvi, partint de les capacitats de les persones.
En Transformació Social, en la categoria d’”Innovacióen nous productes i serveis” va rebre el guardó la iniciativa “Llavors d’oportunitats” de la cooperativa Alba Jussà (Tremp), per la generació d’oportunitats per a persones amb especials dificultats en un territori amb escassos recursos per a aquestes persones portant a terme una iniciativa que, a més genera un impacte ambiental positiu que suposa un doble valor afegit.
En la categoria d’”Experiències transformadores amb alt impacte en la comunitat” va ser guardonada la iniciativa “Riborquestra: espai comunitari i intergeneracional” de l’Associació Riborquestra (Barcelona), per haver construït un espai d’aprenentatge, cultura i educació inclusiva a la comunitat, en un barri amb una realitat diversa, així com per comptar amb un alt potencial de transferibilitat i impacte a llarg termini en la vida comunitària.
El Jurat -format per membres guardonats en altres edicions, personalitats coneixedores del Tercer Sector Social, periodistes i membres de l’administració pública de Catalunya- va creure oportú atorgar una menció especiala la iniciativa “Entrem”, pel procés participatiu per a la creació d’una cooperativa de segon grau, de l’Associació per a la Integració de persones amb dificultats sociolaborals ENTREM-HI (Vilafranca del Penedès).
Van cloure l’acte la Sra. Sonia Fuertes, Comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona, la Sra. Lluïsa Moret, Presidenta de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona i l’Hble. Sr. Pere Aragonès, vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda de La Generalitat de Catalunya. La Sra. Sonia Fuertes va destacar la importància dels Premis LaConfederació en tant que posen sobre la taula qüestions tant importants com el què fem, el com ho fem i el perquè ho fem. I en aquest sentit, va afirmar que “des d’una vessant ètica, l’acció social només es pot plantejar des de la vocació de transformació social”. Per la seva banda, la Sra. Lluïsa Moret va posar l’èmfasi en el valor del Tercer Sector Social en el territori i va destacar “el treball conjuntde les entitats socials i els municipis, col·laborant des de la proximitat per donar resposta a les necessitats de persones”.
Finalment, l’Hble. Sr. Pere Aragonès, va voler felicitar a La Confederació per la consolidació d’uns guardons que ajuden a visibilitzar la feina del Tercer Sector Social del país, va fer un agraïment molt especial per la tasca essencial que han fet entitats i professionals al llarg de la pandèmia i va afirmar que “el document de bases de la Llei Catalana de l’Economia Social i Solidària que hem treballat conjuntament ha de significar l’obertura d’una nova etapa plena d’oportunitats també pel Tercer Sector”.