28.11.2012 | La Comissió de VIH SIDA i Exclusió Social d’ECAS, formada per dotze entitats, ha presentat en roda de premsa el documental EXPERIÈNCIES VITALS des de les Llars Residència i els Pisos de Suport i un informe sobre VIH-SIDA i vulnerabilitat que “posa números a 22 anys d’atenció i aporta dades estadístiques dels darrers 10 anys de feina i compromís”. El vídeo, de 15 minuts de durada, presenta el testimoni de 18 persones afectades pel VIH-SIDA que es troben actualment en procés de reinserció als centres de la xarxa de llars residència i pisos de suport.  L’objectiu del material es visibilitzar l’impacte social de la tasca de les entitats, gràcies a la qual centenars de persones recuperen la possibilitat de ser membres actius i productius de la societat.

‘Experiències vitals des de les Llars residència i els Pisos de suport’, VIH-SIDA i Exclusió Social from ECAS on Vimeo.

Els portaveus de la Comissió han volgut subratllar el bon funcionament dels programes i el manteniment de les subvencions de la Generalitat, que aquest any s’han congelat però no han patit retallades. Les 137 places dels centres d’acollida i acompanyament que formen la xarxa permeten iniciar el camí de la reinserció social a una mitjana de 250 persones l’any: “Sovint són gent que vivia al carrer, en pensions, en caixers automàtics o en habitacions rellogades”, ha explicat el coordinador de la Comissió i director de la Fundació Acollida i Esperança, Mijail Acosta. “Un col·lectiu invisible, que no és víctima de l’actual crisi sinó de successives crisis, i que ni tan sols reclama els seus drets perquè ha perdut aquesta capacitat”, tal com ha afegit Tere Bermúdez, membre de la Comissió i Cap de Programa Sense Llar i Habitatge de Càritas Diocesana de Barcelona.

El vídeo EXPERIÈNCIES VITALS des de les Llars Residència i els Pisos de Suport –disponible online per fer-ne lliure difusió—mostra l’impacte positiu de l’acompanyament socioeducatiu en la veu de 18 testimonis de processos de reinserció amb perfils i històries vitals molt diverses. L’atenció que han rebut els ha permès reintegrar-se socialment i fins i tot, en alguns casos, tornar a treballar.

L’estalvi econòmic que representen aquests processos de reinserció –pel fet de no dependre de subsidis i de no generar despesa en el sistema jurídic i penitenciari, així com de reduir els ingressos hospitalaris i la despesa sanitària— il·lustra la necessitat d’entendre les polítiques socials i els sistemes de prevenció i protecció com una inversió, i no com una despesa graciable en funció de la disponibilitat pressupostària. En aquest sentit, els portaveus de la Comissió han recordat la conveniència de canviar el model de finançament dels serveis que presten –en alguns casos des de fa més de 20 anys— i substituir les subvencions anuals per convenis o contractes de llarga durada. Tal com ha remarcat Mijail Acosta, “el que mostra el vídeo és construcció de cohesió social”.

El proper 1 de desembre es commemora el Dia mundial de la lluita contra la SIDA, amb motiu del qual se celebren diverses activitats coordinades pel Comitè 1r de Desembre.

Nota de premsa en PDF

Se n’han fet ressò TV3, El Periódico, el diari Ara, el Diario.es i el programa ‘Para todos La 2’ de TVE.

 

Recommended Posts