13.11.2012 | POBRESA, OCUPACIÓ, MIGRACIONS, PRESONS: QUÈ PROPOSEN ELS PARTITS POLÍTICS?
-
CiU no es compromet aprovar la nova llei de RMI abans de l’estiu 2013 i no es pronuncia sobre la renda garantida de ciutadania
-
La privatització de l’ocupació, el futur dels programes de reinserció a les presons i les polítiques migratòries preocupen el sector social
Durant gairebé tres hores, els referents en matèria social de CiU, PSC, ERC, ICV-EUiA i PP han parlat sobre pobresa, ocupació, migracions i polítiques penitenciàries, en un debat organitzat per la federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social a Barcelona. Anna Figueras, Eva Granados, Oriol Amorós, Laura Massana i Sonia Esplugas han exposat els plantejaments i les línies programàtiques dels seus partits, si bé han estat escassos els compromisos clars, concrets i en ferm.
La presidenta d’ECAS, Teresa Crespo, ha demanat l’aprovació de la nova llei de la Renda Mínima d’Inserció abans de l’estiu de 2013 i, malgrat el compromís previ de Convergència i Unió de presentar la seva proposta al llarg del 2012, avui la representant d’aquest partit, Anna Figueras, no n’ha donat cap garantia. Eva Granados ha afirmat que la RMI hauria de continuar sent un dret de ciutadania i ha manifestat la voluntat del PSC de “desenvolupar l’article 24.3 de l’Estatut” per implementar una renda ciutadana garantida: “el paper ho aguanta tot, però als pressupostos és on es veuen les voluntats polítiques”, ha dit.
Quant a polítiques d’ocupació, Laura Massana (ICV-EUiA) i Oriol Amorós (ERC) han coincidit a rebutjar el model anglès de col·locació, que ha apostat per les agències privades: segons Amorós, han convertit el mercat laboral en un “vedat de caça on les empreses persegueixen als aturats perquè acceptin qualsevol feina”. A més, “només es preocupen dels que tenen subsidi [per estalviar-se’l] i als altres, que els bombin”. Laura Massana ha afegit que aquest model “no funciona i crea una societat d’exclosos. No s’ha de mercantilitzar l’ocupació, sinó tenir un bon servei públic.”
En matèria migratòria s’ha fet evident la debilitat de les polítiques en els darrers anys i s’ha denunciat la tolerància dels poders públics davant les manifestacions racistes i xenòfobes, procedents fins i tot de partits polítics que, segons Laura Massana, “s’haurien d’inhabilitar”. Oriol Amorós ha matisat que només ho faria “en una república catalana; ara mateix, no me’n fio de l’Estat espanyol a l’hora de prohibir partits”. Sonia Esplugas ha assegurat que el PP “aposta per la integració”, però també que “cal major un control de les fronteres” per tenir una “immigració legal i ordenada”.
La reinserció i rehabilitació en l’àmbit penitenciari han centrat el quart bloc del debat: després de la supressió de la convocatòria de subvencions 2012, Anna Figueras ha entonat el mea culpa i ha reconegut que “amb el tercer sector, portem els papers mullats”. PSC, ERC i ICV-EUiA han recordat que la Comissió de Justícia del Parlament ha aprovat dues resolucions que insten el Govern a mantenir els programes de rehabilitació i reinserció i el model de col·laboració amb les entitats socials.
El debat, que ha comptat amb l’assistència d’unes 60 persones, s’ha plantejat a partir del document de Qüestionaments als partits polítics elaborat per ECAS.