18.10.2018 | Nota de premsa del III Congrés de Serveis Socials Bàsics
-
La crisi ha empès els Serveis Socials a assumir tasques i encàrrecs que els impedeixen acompanyar les persones per apoderar-les i transformar contextos per combatre les causes de la pobresa
-
El compromís de les professionals dona lloc a experiències innovadores que funcionen, però costa compartir els aprenentatges per replicar les bones pràctiques i ampliar el seu impacte
-
Més de 750 professionals convocats pels Col·legis de Treball Social, Psicologia, Educadores i Educadors Socials i Pedagogs comparteixen propostes per millorar l’atenció en àmbits com l’habitatge, la Renda Garantida de Ciutadania o la infància, entre altres
Les conseqüències de la crisi al llarg dels darrers deu anys han convertit els Serveis Socials Bàsics de Catalunya en un ‘calaix de sastre’ que desborda els professionals i els impedeix fer la feina amb la vocació transformadora que reivindiquen per aconseguir canvis reals i estructurals. Els més de 750 professionals reunits ahir i avui al III Congrés de Serveis Socials Bàsics, que treballen eminentment a l’Administració Pública però també al tercer sector social i en altres àmbits, reclamen recuperar l’essència de la seva tasca atenent a les necessitats reals de la ciutadania en clau preventiva i apoderadora, en lloc de donar respostes parcials i pal·liatives que no ataquen les causes de les desigualtats i les injustícies.
“Volem acompanyar les persones, treballar per garantir una vida digna i el compliment dels drets socials“, ha afirmat Isabel Morales, comissionada del Congrés, a la cloenda. Recollia així el clam d’un col·lectiu professional que dia rere dia atén des de la primera línia de trinxera situacions de vulnerabilitat amb recursos molt limitats: “Per fer front a la complexitat necessitem mirades diferents i noves fórmules d’organització que permetin adaptar les respostes”, ha afegit.
El compromís de les professionals dona lloc a experiències innovadores que funcionen i podrien replicar-se, però les dinàmiques i la saturació del sistema dificulten compartir els aprenentatges i les bones pràctiques per ampliar el seu impacte. Generar i estendre les noves metodologies d’intervenció, que posen la persona al centre tenint en compte també el seu entorn comunitari i les seves relacions socials, és precisament un dels objectius del Congrés.
El repte clau amb què finalitza la trobada biennal organitzada pels Col·legis de Treball Social (TSCAT), Psicologia (COPC), Educadores i Educadors Socials (CEESC) i Pedagogs (COPEC), és convertir-se en el punt de partida perquè les institucions assumeixin el compromís i actuïn amb el coratge necessari per avançar cap a la transformació del model d’atenció i de les polítiques socials. Durant dos dies han reflexionat i debatut al recinte de La Farga Congress de L’Hospitalet de Llobregat sobre qüestions com l’accés a l’habitatge, la pobresa infantil, el suport a les famílies, la Renda Garantida de Ciutadania, l’atenció a la dependència i la promoció de l’autonomia personal, els serveis sociosanitaris i educatius o la violència masclista, entre molts altres.
La trobada s’obria amb una crida de l’arquitecta i activista Itziar González a iniciar una revolta que posi els professionals al lloc que els correspon: “La confiança entre la ciutadania i la funció pública la podeu crear vosaltres, no els polítics“, va llençar en una inspiradora ponència inaugural a favor de la feina artesanal i la sensibilitat. “Els Serveis Socials no han de ser porta d’entrada al sistema sinó llindar: un espai receptiu d’escolta i empatia”.
Avui en la conferència de cloenda, el periodista i escriptor Bru Rovira apel·lava a la dignitat, la bellesa i el valor de les històries de la subciutat a les quals no prestem atenció: “Aquesta gent que quan passem pel carrer no els mirem, ens semblen invisibles, amaguen històries èpiques i donant-los veu podem crear un relat subjectiu amb més veritat que el simulacre periodístic que pretén explicar la realitat”.
A continuació han acomiadat aquesta tercera edició del Congrés els representants de les institucions organitzadores i que hi han donat suport: Conchita Peña, degana del TSCAT; Laia Rosich, vicedegana del COPC; M. Rosa Monreal, presidenta del CEESC; Rosa Rodríguez, presidenta del COPEC; Chakir el Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies; i Núria Marín, alcaldessa de L’Hospitalet de Llobregat.