13.02.2019 | Organitza Setem Catalunya
Les dues jornades del Mobile Social Congress de Barcelona tindran lloc el 26 i 27 de febrer al Pati Manning (Montalegre 7). Sota el títol ‘Esclavatge 2.0: de la mina a l’abocador’, aportarà una visió holística i integral dels impactes que genera tot el cicle de la cadena de subministrament de la indústria electrònica, des de la mina on s’obtenen les matèries primeres, fins a l’abocador on acaben la majoria d’equips al cap de poc temps de la seva comercialització.
El fil conductor d’aquest any serà el de l’«esclavatge modern» o «esclavatge 2.0» i posarà especial èmfasi en els impactes ambientals, però també socials entre les persones que treballen en la indústria electròncia. Entre altres, s’hi presentarà un informe sobre la vinculació entre el risc de suïcidi de les persones que treballen a la indústria tecnològica a la Xina i les precàries condicions laborals en aquestes manufactures, proveïdores de les principals marques tecnològiques mundials. També es parlarà sobre el retrocés en els drets laborals en països europeus on té implantació aquest tipus d’indústria, com Hongria o la República Txeca.
El congrés obrirà amb la projecció del documental ‘Projecte Mòbil’ i una taula rodona on es presentaran informes sobre els impactes socials i ambientals de la mineria a Xile, Armènia i Zàmbia.
Alhora s’hi farà una ‘restart party’ i una ‘install party’ simultànies amb un equip de persones reparadores i instal·ladores de diferents eines de programari lliure. D’una banda, s’aprendrà a allargar la vida dels dispositius electrònics i, també, a reprendre el control sobre les comunicacions i dades amb l’ús de programari lliure.