Skip to content

 

infoACCIONS
2011 /
29
Logo
  1. El creixement d’ECAS, en xifres
  2. ‘NI UN PAS ENRERE!’, 24 de maig al Parlament
  3. Per un major compromís dels polítics amb l’acció social
  4. El desplegament de la llei de la dependència, a debat a COM Ràdio
  5. Resposta de l’ajuda i l’atenció social davant la crisi
  6. Material didàctic d’ABD per a la prevenció de malalties de transmissió sexual
  7. ‘Sigui quin sigui el teu somni, acaba la secundària’
  8. Concert de gospel solidari amb El Lloc de la Dona
  9. Curs de primers auxilis amb infància organitzat per Ceps
  10. AEISC, sessió de reflexió estratègica l’1 de juny
  11. L’ICASS mantindrà els programes actuals de serveis socials amb convenis pluriennals
  12. Noves convocatòries d’ajudes i subvencions
  13. Formació dirigida als òrgans de govern de les entitats socials
  14. El paper del voluntariat al XVII Fòrum La Primavera de les Associacions

El creixement d’ECAS, en xifres

El nombre de persones ateses  per les entitats d’ECAS s’ha multilicat gairebé per quatre en els darrers anys, mentre que el de treballadors no arriba a duplicar-se. Segons l’últim recompte de la federació, les 81 organitzacions membres atenen anualment 745.000 persones i compten amb un total de 8.500 professionals i 4.000 voluntaris. L’elevat increment de beneficiaris reflecteix el creixement del sector de l’acció social i l’augment de la demanda, a la qual estem donant resposta amb un volum de recursos humans proporcionalment menor. Si el 2003 s’atenien 190.000 persones amb 4.700 treballadors, avui comptem amb menys del doble de professionals per atendre gairebé el quàdruple de persones. +info


‘NI UN PAS ENRERE!’, 24 de maig al Parlament

Dimarts vinent compareixerà a la Comissió de Benestar, Família i Immigració del Parlament de Catalunya la plataforma ‘NI UN PAS ENRERE! INVERTIM EN FUTUR’, impulsada per un conjunt d’organitzacions entre les quals s’hi compta ECAS. Tal com anunciàvem al darrer butlletí, la intervenció tindrà lloc el 24 de maig a les 16 hores. L’exposició anirà a càrrec de Sonia Fuertes (membre de la Junta Directiva d’ECAS), Pepín de la Rosa (president del CEESC) i Francesc Mateu (president de la FCONGD). A més, les organitzacions signants del manifest hi seran representades per una trentena de persones que assistiran a la compareixença com a públic.


Per un major compromís dels polítics amb l’acció social

Les entitats d’ECAS a Tarragona han presentat als partits polítics municipals un document de propostes per treballar conjuntament l’acció social a la ciutat, amb la creació d’un consell de Serveis Socials i taules de coordinació. En un acte-cafè celebrat dimarts, les entitats van demanar als polítics més compromís amb el tercer sector tarragoní i el compliment dels pagaments, les beques i les prestacions familiars. Al conjunt de Catalunya, ECAS ha vehiculat les seves propostes a través de la Taula del Tercer Sector Social, que amb motiu d’aquestes eleccions ha elaborat el document ‘Pobles i ciutats sense pobresa ni exclusions’. D’altra banda, els alcaldables i representants dels partits polítics a Barcelona mostren quina és la seva aposta per l’associacionisme a la ciutat a través d’un qüestionari elaborat pel Consell d’Associacions de Barcelona.


La llei de la dependència, a debat a COM Ràdio

Dilluns 30 de maig, el programa ‘Tots x Tots’ de COM Ràdio dedicarà l’espai de tertúlia a la situació actual del sector de la dependència i, concretament, a la tasca que duen a terme les entitats socials que hi treballen. El debat, coorganitzat per ECAS a través de l’Agència de Comunicació Social, comptarà amb la presència d’Isabel Macarulla (del Grup de Promoció de l’Autonomia de la Taula del Tercer Sector), Pilar Rodríguez (Àrea Sociosanitària d’ABD) i Isabel Gavilán (Àrea de Dependència d’Intress). A més, intervindrà per telèfon José Manuel Ramírez, president de l’Asociación Estatal de Directores y Gerentes en Servicios Sociales.


Resposta de l’ajuda i l’atenció social davant la crisi

El programa ‘El balcó’ de Ràdio Barcelona (Cadena SER) ha recollit aquesta setmana el testimoni del vocal de pobresa d’ECAS, Salvador Busquets, en un reportatge sobre la situació dels serveis socials en temps de crisi. Busquets exposa la situació que viuen actualment moltes entitats socials, que han vist multiplicat el nombre de persones ateses i de necessitats per cobrir i, a més, han hagut de fer-hi front amb recursos cada cop més limitats. D’altra banda, el reportatge ‘L’ajut social es reinventa’ –publicat ahir al diari Avui, amb declaracions del gerent d’ECAS, Jordi Gusi– mostra l’esforç de les organitzacions socials per adaptar els seus programes a les noves necessitats.


 

Prevenció de malalties de transmissió sexua

ABD ha publicat el material audiovisual i educatiu ‘Diálogos de sida: las ITS’, una eina de prevenció de les infeccions de transmissió sexual elaborada a través del projecte ‘Prevenció del VIH i altres ITS dirigit a la població immigrant’. D’altra banda, la periodista Begoña del Pueyo, membre del consell directiu d’ABD, ha estat reconeguda per la RIOD amb un premi a la seva trajectòria professional. Coautora del llibre ¿Y si me hijo se droga?, Del Pueyo  dóna suport a diversos programes d’ABD com Energy Control o la Sala Baluard.


‘Sigui quin sigui el teu somni, acaba la secundària’

El proper dilluns 23 de maig arriba a Sabadell la furgoneta de la campanya ‘De gran vull ser…’, promoguda per la Fundació Secretariat Gitano i que durant aquest més de maig ha recorregut una vintena de ciutats de l’Estat. L’acte tindrà lloc al Parc de Catalunya a les 18 hores, amb l’objectiu de sensibilitzar a famílies i infants gitanos sobre la importància de finalitzar l’Educació Secundària Obligatòria. La campanya –amb el lema Sigui quin sigui el teu somni, acaba la secundària—  disposa d’una “foto-furgo” on els infants podran fer-se una fotografia representant l’ofici que més els agradi.


Concert de gospel solidari amb El Lloc de la Dona

La formació Sedeta Gospel Signers actuarà el proper diumenge 29  en un concert en benefici dels projectes d’atenció social, formació i inserció laboral d’El Lloc de la Dona, dirigits a millorar la qualitat de vida de les dones que exerceixen la prostitució al barri del Raval. Les aportacions dels assistents seran voluntàries i el concert se celebrarà a les 19 hores a l’Església de Santa Maria del Pi de Barcelona.


Curs de primers auxilis amb infància organitzat per Ceps

L’Associació Ceps organitza un curs de primers auxilis amb infància que tindrà lloc els dies 31 de maig i 7, 14 i 21 de juny al matí a la Creu Roja de l’Hospitalet de Llobregat (Carrer Miquel Peiró i Victori 47). La formació és de 20 hores de durada i té l’objectiu de dotar els professionals de l’atenció directa als infants de nocions de prevenció de riscos laborals, primers auxilis en situacions de risc en els treballs amb infància i pautes d’actuació generals. El curs és gratuït i cal formalitzar la inscripció a través del Departament de formació de Ceps: 93 319 4750, formacion@asceps.org.


AEISC, sessió de reflexió estratègica

L’Associació Empresarial d’Iniciativa Social de Catalunya (AEISC) convoca les organitzacions sòcies i totes les seves entitats de base a una Sessió de Reflexió Estratègica el proper 1 de juny a la Fundació Pere Tarrés (Carolines 10, Barcelona). L’ordre del dia  inclou una reflexió sobre el rol de l’AEISC, la seva missió, visió i valors, i la definició d’objectius estratègics i propostes d’accions. El procés de reflexió estratègica de l’any 2008 servirà de punt de partida per a la sessió. Per confirmar la vostra participació us heu de posar en contacte el més aviat possible amb l’AEISC: secretaria@aeisc.net, 93 268 85 60.


L’ICASS mantindrà els programes actuals de serveis socials amb convenis pluriennals

L’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS) ha atorgat a les entitats una pròrroga de les subvencions pluriennals 2009-2010 pels programes de serveis socials de cara a les mensualitats d’abril i maig d’aquest any. A través d’una resolució, l’ICASS també ha anunciat el manteniment d’aquests programes a partir d’un nou conveni d’abast pluriennal. Les bestretes seran del 95% del total concedit per a les entitats que ofereixen serveis d’atenció directa als usuaris -amb una reducció parcial per la regularització negativa del 2010- i del 80% respecte de les mensualitats atorgades en el cas de les entitats que no fan atenció directa.


Noves convocatòries d’ajudes i subvencions

A través del web d’ECAS us oferim un enllaç amb un recull de les darreres convocatòries obertes d’ajuts i subvencions en l’àmbit de l’exclusió social. El proper diumenge 29 de maig finalitza el termini per presentar sol·licituds a la Convocatòria 2011 de l’Obra Social de la Fundació “La Caixa”, que es dirigeix a projectes d’acció social en els àmbits socioeducatiu i sociosanitari.


Formació dirigida als òrgans de govern de les entitats socials

L’Observatori del Tercer Sector organitza un taller per a la millora dels òrgans de govern de les entitats del tercer sector de Barcelona que tindrà lloc el proper 1 de juny de 15 a 20 hores a la seu de l’organització (Balmes 7, 1r, Barcelona).  S’abordaran els conceptes bàsics i reptes dels òrgans de govern, es donaran eines i pautes de millora i es facilitarà un espai de reflexió i autodiagnòstic (formulari electrònic). D’altra banda, la consultoria Impuls organitza la formació ‘Junta, patronat i equip tècnic: cap a una visió compartida, gestió de dilemes’. Tindrà lloc els dies 3, 9, 16 i 17 de juny (4 hores cada sessió) a la seu de la Fundació CIREM (Trav. De les Corts, 39-43 2n pis, Barcelona) i un cost de 250€ (inscripcions a través de inscripcions@impulsconsultoria.com).


El voluntariat a La Primavera de les Associacions

El Fòrum La Primavera de les Associacions celebrarà els dies 27 i 28 de maig la seva dissetena edició, dedicada a reflexionar i debatre sobre el paper del voluntariat  en l’actualitat i els seus reptes de futur. Sota el lema ‘Voluntariat, és el teu torn’, la programació inclou un debat, una taula rodona i espais de trobada i intercanvi d’experiències en què es donarà veu als voluntaris i voluntàries com a principals protagonistes d’aquesta edició del Fòrum. Els actes tindran lloc a Torre Jussana – Centre de Serveis a les Associacions (Av. Cardenal Vidal  i Barraquer 30, Barcelona) i és necessari omplir un formulari d’inscripció.


Agència de Comunicació Social

comunicacio@acciosocial.org

T. 93 268 3442 | M. 657 515 361

Logo
entitats catalanes d’acció social

Via Laietana, 54 1er | 08003 Barcelona

T. 93 268 2222 | F. 93 310 0483

ecas@acciosocial.org | www.acciosocial.org

Avis legal: Aquest missatge pot contenir informació privilegiada i/o confidencial. Si no sou el destinatari del mateix o la persona encarregada de la seva distribució, NO US ESTÀ PERMÈS copiar, fer entrega, ni difondre’n el seu contingut; així mateix, us preguem que aviseu al propietari i elimineu aquest correu electrònic.