Skip to content

 

 

 

info ACCIÓ SOCIAL

Logo
  1. Preocupació al sector de l’acció social pel pressupost 2011 del Govern
  2. Elevada participació d’ECAS al Consell Assessor de Polítiques Socials i Familiars
  3. NI UN PAS ENRERE!, possible declaració institucional del Parlament
  4. Focus grup sobre habitatge social al programa Alia’t, 20 de juny
  5. 12 representants d’ECAS al Grup de Treball de Pobresa de la Generalitat
  6. Precarietat laboral al Periódico i llei de la dependència a COM Ràdio
  7. La tasca d’Ared, reconeguda amb dos premis
  8. La Fundació Quatre Vents al programa ‘Babel’ de TVE
  9. Les entitats del Raval obren les portes al barri
  10. Guia de recursos per a l’ocupació a Barcelona
  11. Inscripció oberta a l’Escola d’Estiu de Serveis Socials
  12. Taller laboral a la Fundació Comtal

Preocupació al sector de l’acció social pel pressupost 2011 de Govern

A l’espera de rebre informació detallada del pressupost de Benestar Social i Família presentat ahir per d’analitzar la seva repercussió efectiva en l’activitat de les entitats i els programes d’atenció a les persones, la principal preocupació d’ECAS rau en el manteniment de les polítiques socials com a garantia dels drets socials i de ciutadania, amb caràcter universal. El fet que se suprimeixi –com a mínim durant el 2011, i probablement també el 2011– l’ajut a les famílies amb fills menors de tres anys (o sis en el cas de famílies nombros o monoparentals) obre la porta a un possible retrocés en la construcció d’un Estat de Benestar sòlid, que aposti per l’enfortiment dels serveis de responsabilitat pública com a factor de cohesió social. La presidenta d’ECAS, Teresa Crespo, s’ha pronunciat en aquest sentit en dues  entrevistes concedides a COM Ràdio i a TV3 (TN Vespre min. 13). +info


 

 

ECAS al Consell Assessor de Polítiques Socials i Familiars

Entre els vint membres que integren el grup d’experts assessor del Govern en Polítiques Socials i Familiars, presidit per Teresa Crespo, s’hi compten quatre altres professionals d’organitzacions membres d’ECAS: Salvador Busquets (director d’Arrels Fundació); Francesc Estellés (de les Plataformes d’Educació Social dels Salesians); Àngels Guiteras (gerent de l’ABD); i Xavier Puig (director de CEPS). El Consell es va reunir per primer cop amb el president Artur Mas i el conseller Josep Lluís Cleries el passat 26 de maig, i de moment ha fixat unes prioritats d’actuació a curt termini que inclouen l’anàlisi dels pressupostos 2011, l’impuls de la transversalitat interdepartamental i l’harmonització de les lleis socials. +info


NI UN PAS ENRERE!, possible declaració del Parlament

La plataforma NI UN PAS ENRERE! INVERTIM EN FUTUR, que va comparèixer el 23 de maig a la Comissió de Benestar, Família i Immigració del Parlament de Catalunya, ha acceptat la proposta formulada pel diputat d’ICV-EUiA Jordi Miralles de convertir el seu manifest fundacional en declaració institucional del Parlament. Si la proposta prospera –de moment té el suport del PSC i ERC–, suposaria l’assumpció d’una aposta clara per la inversió social i per un model de societat que prioritzi l’atenció a les persones. La plataforma també va ser convidada a assistir al Ple del Parlament de dimecres, que va decidir suprimir –amb els vots de CiU i PP– l’impost de Successions i Donacions fins el tercer grau de parentiu. +info


Focus grup sobre habitatge social, 20 de juny

En el marc del programa Alia’t, dins del projecte 3Creix.cat, el proper dilluns 20 de juny tindrà lloc un focus grup sobre entitats que en la seva intervenció social, terapèutica o d’acompanyament personal ofereixen serveis d’habitatge social. S’analitzaran les característiques de la gestió de serveis d’habitatge propis o a tercers i s’exploraran fórmules d’aliança per poder donar una resposta més efectiva per als destinataris i més eficient per a les entitats. La sessió, gratuïta i oberta a totes les organitzacions d’aquest àmbit d’intervenció, tindrà lloc de 10 a 14 hores a la seu d’ECAS (Via Laietana 54, 1r pis). Per tal d’inscriure’s cal enviar un correu electrònic a aliat@acciosocial.org.


12 representants d’ECAS al Grup de Treball de Pobresa de la Generalitat

Durant aquesta setmana s’han començat a reunir els quatre subgrups de treball contra la pobresa i per a la inclusió social impulsats pel Departament de Benestar Social i Família, que hauran de consensuar un paquet d’actuacions per combatre les noves formes d’exclusió provocades per la crisi. El Grup de Treball de pobresa compta amb un total de dotze representants d’ECAS, tres en cadascuna de les seves àrees: Exclusió social i pobresa emergent, Pobresa estructural, Pobresa i exclusió de la infància i l’adolescència, i Territori i pobresa. La resta d’integrants són de la Generalitat i d’altres plataformes socials, com la Taula del Tercer Sector, la Fundació Banc d’Aliments, Càritas o Creu Roja.


 

 

Precarietat laboral i llei de la dependència als mitjans  

 

A l’article ‘Nou esglaó en el retrocés social’, publicat dimarts a El Periódico, el director d’Insercoop i membre de la Junta Directiva d’ECAS Xavier Orteu tracta el fenomen de les subhastes voluntàries de treballadors a determinats punts de les ciutats. Una precarietat laboral que és l’expressió d’un canvi profund “que té a veure amb una variació en les quotes d’equilibri entre el mercat i la protecció social”. D’altra banda, dilluns a la nit el programa ‘Tots x tots’ de COM Ràdio va dedicar l’espai de tertúlia a la situació actual del sector de la dependència i a l’aplicació de la llei. El debat, coorganitzat per ECAS a través de l’Agència de Comunicació Social, va comptar amb la presència d’Isabel Macarulla (del Grup de Promoció de l’Autonomia de la Taula del Tercer Sector, en representació d’ECOM), Pilar Rodríguez (Àrea Sociosanitària d’ABD), Isabel Gavilán (Àrea de Dependència d’Intress) i Jordi Tudela (director del Prodep entre el 2007 i el 2010).


 

 

La tasca d’Ared, reconeguda amb dos premis 

 

La Fundació Ared ha estat guardonada amb el Premi Mercè Conesa a la Millor Iniciativa Solidària que atorga El Periódico de Catalunya i la Cruz de Plata de la Orden Civil de la Solidaritat Social, que concedeix anualment el Ministerio de Sanidad, Política Social e Igualdad. Els membres del jurat del Premi Mercè Conesa han valorat la trajectòria en l’àmbit penitenciari i el component d’innovació i adaptació al mercat de l’entitat amb la creació de Salta, Empresa d’inserció. La Cruz de  la Plata de la Orden Civil ha premiat la lluita per aconseguir l’accés a la plena ciutadania de persones en risc d’exclusió social, mitjançant el foment de la seva autonomia.


La Fundació Quatre Vents al programa ‘Babel’ de TVE 

El programa ‘Babel’ de TVE va emetre diumenge passat el reportatge ‘Víctimas del maltrato y el desemparo’, dedicat a la situació de les dones immigrades i víctimes de la violència masclista. La peça compta amb els testimonis de l’Alma –usuària d’una casa d’acollida de la Fundació Quatre Vents— i de Lita Alvarez, directora d’aquesta entitat membre d’ECAS.


Les entitats del Raval obren les portes al barri

‘Obrint les portes al Raval’ és una iniciativa de vint associacions socials i culturals d’aquest barri barceloní, que els dies 3, 4 i 5 de juny donaran a conèixer la seva tasca als veïns i veïnes a través d’activitats, tallers oberts i una gimcana. La convocatòria, que enguany celebra la seva segona edició, compta amb la participació de les entitats membres d’ECAS Servei Solidari, ABD i el Casal dels Infants per l’Acció als Barris.


Guia de recursos per a l’ocupació a Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ha editat a través de Barcelona Activa la guia Barcelona, ciutat de treball, que inclou els serveis, programes i activitats de les diferents institucions i entitats de la ciutat vinculades a la inserció social, la formació i la promoció econòmica. La guia respon als acords del Pacte per a l’Ocupació de Qualitat a Barcelona 2008-2011, i ofereix més de 185 recursos ocupacionals de 44 organitzacions, entre les quals s’hi inclouen una vintena d’entitats d’inserció sociolaboral d’ECAS.


Inscripció oberta a l’Escola d’Estiu de Serveis Socials

Ja està oberta la inscripció a la 20ª edició Escola d’Estiu de Serveis Socials de la Diputació de Barcelona, que tindrà lloc del 27 de juny a l’1 de juliol al recinte de l’Escola Industrial de Barcelona. Sota el lema ‘Els valors de les organitzacions de serveis socias’, l’Escola d’Estiu contempla una oferta de 30 cursos, seminaris, tallers i monogràfics sobre valors com el treball en xarxa, l’apoderament, la transparència, la prevenció, la qualitat, la participació i la perspectiva comunitària.


Taller laboral a la Fundació Comtal 

 

El proper 9 de juny la Fundació Comtal organitza un Taller Laboral adreçat a usuaris i professionals de les entitats socials. Els continguts de la sessió inclouen formació sobre l’estatut dels treballadors i el conveni col·lectiu, l’acomiadament, l’atur o les tipologies de contracte de treball. El taller és gratuït i tindrà lloc a les 16 hores a la seu de Comtal (Forn de la Fonda, 5 baixos, Barcelona). Per tal d’inscriure’s a la sessió (places limitades) cal enviar un correu a juridic@comtal.org o trucar al 93 319 98 55.


Agència de Comunicació Social 

 

comunicacio@acciosocial.org  

T. 93 268 3442 | M. 657 515 361

Logo
entitats catalanes d’acció social  

Via Laietana, 54 1er | 08003 Barcelona

T. 93 268 2222 | F. 93 310 0483

ecas@acciosocial.org | www.acciosocial.org

Avis legal: Aquest missatge pot contenir informació privilegiada i/o confidencial. Si no sou el destinatari del mateix o la persona encarregada de la seva distribució, NO US ESTÀ PERMÈS copiar, fer entrega, ni difondre’n el seu contingut; així mateix, us preguem que aviseu al propietari i elimineu aquest correu electrònic.