15.10. 2013 | Nota de premsa de la jornada ‘AlterFinance: Recuperem els diners al servei de les persones’
- L’economia social i les alternatives ètiques demostren la seva viabilitat, creixen un 60% i arriben a més de 100.000 usuaris
- Solidaritat i confiança, factors clau per desenvolupar una nova economia col·laborativa sostenible i al servei de les persones
Les finances ètiques i les alternatives a la banca tradicional creixen de manera continua i significativa: segons el darrer Baròmetre de les Finances Ètiques i Solidàries, l’estalvi ètic ha augmentat un 60% i prop d’un 20% en préstecs el 2012, suma gairebé mil milions d’euros i compta amb més de 100.000 persones usuàries a l’estat espanyol. A més, al marge del sistema bancari funcionen opcions col·laboratives d’estalvi i crèdit interpersonal com les comunitats autofinançades que cobreixen les necessitats puntuals domèstiques de més de 30 milions de persones a 45 països del món. A Espanya hi ha més de 60 grups amb uns 3.300 beneficiaris directes i el capital rotat a Europa el 2012 és de quasi un milio d’euros.
El centenar d’experts de l’economia social i col·laborativa, professionals d’entitats socials i ciutadans que han participat aquest matí en la jornada ‘AlterFinance: Recuperem els diners al servei de les persones’ han constatat l’avenç de les opcions ètiques i solidàries, tant en l’àmbit domèstic com en el món empresarial. El creixement exponencial de fórmules com el micromecenatge i el consum col·laboratiu demostra que “la tecnologia serveix per redistribuir la confiança entre els ciutadans”, tal com ha afirmat a la cloenda Albert Cañigueral, fundador de Consumo Colaborativo, si bé caldria “cooperativitzar aquestes plataformes” per evitar que la riquesa continui concentrada en mans dels propietaris i generar una veritable transformació social.
El descontent amb el sistema actual i la banca tradicional –que “en lloc d’estar al servei de les persones ha utilitzat els diners en contra dels seus interessos”, segons Andreu Missé, director d’Alternativas Económicas— està generant noves solucions que ja estan donant resposta a les necessitats de la gent: “No parlem d’una utopia, sinó d’un sector financer no dedicat a l’especulació que funciona”, ha afegit Missé.
El següent pas és “sortir dels marges i envair la centralitat”, tal com ha afirmat Miquel de Paladella, president d’ACAF, perquè la ciutadania prengui consciència del seu poder com a agent de canvi i aquestes opcions siguin majoritàries. Teresa Crespo, presidenta d’ECAS, ha recordat que “l’economia dominant, orientada al benefici individual, ens ha portat a majors desigualtats” i ha reivindicat les “alternatives que ajuden a l’autonomia i l’empoderament de les persones”.
A més de les opcions de finançament ètic de Fiare i Coop 57, durant la jornada –celebrada a CaixaForum amb la col·laboració de Fundació “la Caixa”— s’han presentat les assegurances ètiques d’Arç Cooperativa i els Grups d’Estalvi Solidari Territorial de Fes GEST, un projecte inspirat en una fórmula operativa a França des de fa més de 30 anys.
Fotos de la jornada | Dossier de Premsa | Nota de premsa en PDF