29.04.2015 | Article de Laia Grabulosa, directora tècnica de La Confederació, publicat a Social.cat

Ahir dia 28 d’abril de 2015 La Confederació va presentar, de la mà de la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom de la Generalitat de Catalunya els resultats de la primera edició del Baròmetre de l’Ocupació del Tercer Sector Social de Catalunya, una iniciativa innovadora que, a través d’indicadors clau,  permetrà disposar de dades periòdiques per conèixer l’estat i l’evolució de l’ocupació que genera el Tercer Sector Social català.

Aquesta primera edició posa de manifest que el Tercer Sector Social ha resistit en millors condicions la crisi que el mercat laboral català ja que en ple context de recessió, el sector ha fet esforços per mantenir l’ocupació i no ha estat fins l’any 2011 que s’ha aguditzat la reducció de llocs de treball. S’estima que actualment hi ha 85.645 persones contractades, un 15% menys respecte les dades de l’any 2011 que oferia el darrer Anuari del Tercer Sector Social de Catalunya i que quantificava en 100.000 professionals contractats.

La pèrdua de llocs de treball, vinculada principalment a la reducció del finançament de les polítiques socials, s’ha acompanyat de mesures alternatives com l’ajust de salaris i jornada laboral o la reestructuració de llocs de treball i funcions dins dels equips. En conjunt, un 47% de les entitats manifesten haver  fet  reestructuracions en motiu de la crisi amb la finalitat de sostenir l’activitat i mantenir l’ocupació; i només el 17% manifesten haver hagut de fer acomiadaments. Aquestes mesures d’ajust es veuen també reflectides en el fet que la temporalitat en la contractació ha incrementat 7 punts respecte l’any 2011, sent actualment d’un 38%.

Pel què fa a la dimensió i volum de contractació, les entitats del Tercer Sector Social català segueixen una tendència similar a les empreses catalanes, i un 92% tenen menys de 250 persones contractades, pràcticament equiparable a la dada del teixit productiu català (99%). Per tant, estem davant d’un sector format per Pimes, on bona part de les entitats es concentra en un volum de contractació d’entre 10 i 49 persones (38%). Si bé en el conjunt la tendència és similar, destaca que mentre el 88% de les empreses catalanes tenen menys de 10 persones contractades, quasi el 60% de les entitats del Tercer Sector Social s’ubica a la franja d’entre 10 i 200 persones contractades. Això mostra que el Tercer Sector Social és un sector intensiu en contractació de professionals, plenament coherent amb la tipologia d’activitat desenvolupada: persones a la servei de persones.

El perfil tipus de professional contractat al Tercer Sector Social és una dona… / llegir complet a Social.cat

 

Recommended Posts