20181112_Discurs-odi09.11.2018 | Organitza Institut de Drets Humans de Catalunya i SOS Racisme

El curs semipresencial ‘Discurs d’odi vs llibertat d’expressió? Una anàlisi des dels drets humans’ està dirigit a professionals de l’advocacia i l’assessoria jurídica de la província de Barcelona. Tindrà lloc del 12 de novembre a l’1 de desembre.

La finalitat del curs és ampliar els coneixements i capacitats de professionals de l’advocacia i l’assessorament legal per a abordar casos de discurs d’odi. Els objectius específics són:

  • Reflexionar sobre el concepte de discurs d’odi i la problemàtica que planteja la seva penalització (interpretació de l’Article 510 del Codi Penal)
  • Repassar els organismes, normatives i estàndards internacionals i regionals sobre el dret a la no discriminació i sobre la llibertat d’expressió.
  • Conèixer la jurisprudència més rellevant tant de tribunals estatals com, sobretot, del Tribunal Europeu de Drets Humans
  • Compartir experiències, competències i propostes per a abordar casos de discurs d’odi.

El concepte de discurs d’odi va néixer per protegir l’exercici dels drets fonamentals de col·lectius històricament discriminats, que s’enfronten a dificultats estructurals per exercir els seus drets en plenitud i igualtat de condicions.

La reforma del Codi Penal de 2015  va incorporar en el seu article 510 els anomenats delictes de discurs d’odi, ampliant les conductes prohibides i les penes. Però la seva aplicació judicial, juntament amb altres disposicions del mateix Codi Penal o de la coneguda com a Llei Mordassa, posa de manifest la seva utilització abusiva i el risc per les garanties de la llibertat d’expressió.

Al curs s’aborda la problemàtica que planteja el marc legal actual per garantir una protecció efectiva de col·lectius històricament discriminats en equilibri amb les garanties d’altres drets fonamentals com la llibertat d’expressió, a la llum de les normatives i estàndards internacionals.

Programa (PDF)

Inscripcions

Recommended Posts