03.05.2016 | Presentació de l’informe ‘Maltractaments a les persones grans. Una realitat oculta que exigeix respostes’ (PDF) | Crònica a ‘STOP desigualtats’ a FAN News Club
“Una societat en què gairebé el 74% considera que la gent gran està discriminada i el 35% pensa que es vulneren els seus drets, ha de plantejar-se un canvi d’enfocament”. Pilar Rodríguez, de la Federació d’Organitzacions Catalanes de Gent Gran, Dones i Família (FOCAGG), ha reclamat la transformació dels models d’atenció a les persones grans amb la dignitat com a emblema durant el debat posterior a la presentació de l’informe ‘Maltractaments a les persones grans. Una realitat oculta que exigeix respostes’ (PDF), presentat aquest dimarts dins del cicle de debats ‘Catalunya Social’.
L’informe, presentat pel seu autor, l’advocat i president d’EIMA (Associació per a la investigació de maltractaments a les persones grans) Jordi Muñoz, mostra la situació d’extrema vulnerabilitat que pateixen moltes persones en les darreres etapes de la vida. Segons dades de diverses fonts, l’any 2015 un 90% de víctimes de maltractaments, de més de 65 anys, no havien denunciat la seva situació, i un 50% no ho havien fet per por.
L’àmbit familiar és on es dóna més sovint la problemàtica del maltractament per part de persones properes, però també es troba a les institucions en què s’atén a gent gran, moltes vegades en forma de contencions físiques o farmacològiques. La dimensió social o estructural no es pot obviar: en una societat occidental que ha perdut el respecte als més grans com a font de saviesa i de consell, l’etiquetatge negatiu de la vellesa produeix una certa permissivitat en els casos de maltractament, que no es dóna en altres col·lectius, com a la infància.
La situació d’aïllament i invisibilitat de les persones grans s’aguditza quan aquestes viuen soles. Enrique Peidró de la Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya (FATEC), destaca la importància de crear una xarxa d’ajuda i de “fomentar el veïnatge com a eina de suport a la gent gran”. Visibilitzar l’envelliment com a procés natural i sensibilitzar la població en general, i en especial els més joves, sobre les particularitats d’aquesta etapa vital poden ser les bases d’aquesta xarxa de suport.
Llegir crònica completa al canal ‘STOP desigualtats’ a FAN News Club