Participants al debat sobre maltractament a gent gran
Pilar Rodríguez (FOCAGG), Enrique Peidró (FATEC) i Monserrat Falguera (FEATE), durant el debat

03.05.2016 | Presentació de l’informe ‘Maltractaments a les persones grans. Una realitat oculta que exigeix respostes’ (PDF)  | Crònica a ‘STOP desigualtats’ a FAN News Club

“Una societat en què gairebé el 74% considera que la gent gran està discriminada i el 35% pensa que es vulneren els seus drets, ha de plantejar-se un canvi d’enfocament”. Pilar Rodríguez, de la Federació d’Organitzacions Catalanes de Gent Gran, Dones i Família (FOCAGG), ha reclamat la transformació dels models d’atenció a les persones grans amb la dignitat com a emblema durant el debat posterior a la presentació de l’informe ‘Maltractaments a les persones grans. Una realitat oculta que exigeix respostes’ (PDF), presentat aquest dimarts dins del cicle de debats ‘Catalunya Social’.

Jordi Muñoz, durant la presentació de l'informe
Jordi Muñoz, durant la presentació de l’informe

L’informe, presentat pel seu autor, l’advocat i president d’EIMA (Associació per a la investigació de maltractaments a les persones grans) Jordi Muñoz, mostra la situació d’extrema vulnerabilitat que pateixen moltes persones en les darreres etapes de la vida. Segons dades de diverses fonts, l’any 2015 un 90% de víctimes de maltractaments, de més de 65 anys, no havien denunciat la seva situació, i un 50% no ho havien fet per por.

L’àmbit familiar és on es dóna més sovint la problemàtica del maltractament per part de persones properes, però també es troba a les institucions en què s’atén a gent gran, moltes vegades en forma de contencions físiques o farmacològiques. La dimensió social o estructural no es pot obviar: en una societat occidental que ha perdut el respecte als més grans com a font de saviesa i de consell, l’etiquetatge negatiu de la vellesa produeix una certa permissivitat en els casos de maltractament, que no es dóna en altres col·lectius, com a la infància.

La situació d’aïllament i invisibilitat de les persones grans s’aguditza quan aquestes viuen soles. Enrique Peidró de la Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya (FATEC), destaca la importància de crear una xarxa d’ajuda i de “fomentar el veïnatge com a eina de suport a la gent gran”. Visibilitzar l’envelliment com a procés natural i sensibilitzar la població en general, i en especial els més joves, sobre les particularitats d’aquesta etapa vital poden ser les bases d’aquesta xarxa de suport.

Llegir crònica completa al canal ‘STOP desigualtats’ a FAN News Club

Recommended Posts