Els consellers Mena i Cleries durant la compareixença d’avui al Parlament.

30.10.2012 | Després de la compareixença dels consellers Mena i Cleries aquesta tarda a la Diputació Permanent, ECAS ha emès una nota de premsa reclamant el desbloqueig urgent del programa de Renda Mínima d’Inserció | Nota de premsa en PDF

  •  Les restriccions en l’accés i el col·lapse del programa generen desatenció i agreugen les situacions de pobresa i l’exclusió
  • El traspàs a Empresa i Ocupació ha deixat les entitats sense referent ni informació per atendre les demande

Davant l’increment de situacions crítiques de precarietat, pobresa i exclusió que estem vivint, les entitats socials que treballem amb col·lectius vulnerables reclamem el compliment dels compromisos del Govern i el Parlament en relació a la reforma del programa de Renda Mínima d’Inserció, que inclouen la presentació d’una proposta de nova llei abans que acabi l’any.

La convocatòria avançada d’eleccions ha aturat el procés i, amb el traspàs de la titularitat i la gestió del programa al departament d’Empresa i Ocupació –fins ara compartit amb Benestar Social i Família—, les entitats ens trobem sense referent ni informació. La falta de transparència ens impedeix donar una resposta adequada a les demandes que ens arriben i dia a dia veiem com s’afebleixen els drets reconeguts de les persones i com se’ls nega la possibilitat de rebre l’ajut que necessiten per viure dignament.

Per evitar que les situacions de precarietat i pobresa s’agreugin, cal abordar amb urgència el col·lapse del programa. A dia d’avui no s’han resolt les sol·licituds de 2011, s’acumulen expedients aprovats “pendents de nòmina” –que no reben cap ajut malgrat tenir reconegut el compliment dels requisits— i només s’incorporen casos d’extrema necessitat. Els expedients denegats i recorreguts no reben cap resposta.

Per altra banda, no compartim el plantejament d’Empresa i Ocupació que considera la RMI com un recurs destinat únicament a persones amb competències per incorporar-se al mercat laboral, ja que aquesta interpretació restrictiva deixa en situació de total desemparament moltes persones i obvia la complexitat i la no linealitat dels processos d’inserció. La pretensió de fixar etapes  tancades que no preveuen la simultaneïtat i la integració de diferents serveis d’atenció reflecteix un desconeixement de la realitat que dificulta enormement la millora del programa.

En aquest sentit, les entitats socials creiem que no és convenient compartimentar i que, sobretot, cal donar resposta a les persones amb majors dificultats i treballar el desenvolupament de les competències socials i laborals de forma integrada.De cara a la propera legislatura i a la formació d’un nou Govern, volem deixar constància que assumir la responsabilitat de garantir una vida digna significa preveure i assegurar les partides pressupostàries necessàries per donar efectiu compliment als drets socials i de ciutadania de tota la població.

Nota de premsa en PDF

Cròniques de la compareixença:

Notícia a TV3, TN Vespre (min. 16, amb declaracions de Teresa Crespo)

El Govern nega que existeixi col·lapse i restriccions en l’accés a la renda mínima (Ara)

Mena nega el col·lapse de la Renda Mínima que denuncia l’oposició (El Periódico)

La gestión de Mena deja a 9.000 familias sin la renta mínima (El País)

 

 

Recommended Posts