18.03.2013 | 1a JORNADA DE LA XARXA DONES DIRECTIVES I PROFESSIONALS DE L’ACCIÓ SOCIAL | Nota premsa PDF

El Premi ASPÀSIA reconeix per primera vegada trajectòries de lluita per l’equitat de gènere en un context de retrocés

  • En cinc anys s’ha reduït a la meitat la presència de dones en càrrecs directius
  • La jornada ‘Afrontant la crisi amb una altra mirada’, aquest dimecres a Barcelona, planteja les sinèrgies entre les propostes feministes i l’economia del bé comú

Cada cop hi ha menys dones en càrrecs directius i de responsabilitat a les empreses —actualment només un 10%, després d’haver-se acostat al 20% l’any 2008— i cada vegada estan més mal pagades en relació als homes: segons l’Eurostat, la ‘bretxa salarial’ a la UE és del 16,2%. Les dones haurien de treballar 59 dies més que els homes l’any per cobrar el mateix.

Aquesta subrepresentació de les dones als òrgans de decisió i poder –l’anomenat ‘sostre de vidre’— contrasta amb el valor afegit que aporta el lideratge femení a les organitzacions, segons diversos estudis: treball més col·laboratiu i menys jeràrquic, major empatia i millor gestió de les emocions dels equips, superació del model ‘presentista’ i patriarcal… L’última edició de l’informe McKinsey and Company Women Matter conclou que les empreses amb més talent femení obtenen de mitjana uns rendiments del capital un 41% superiors i un resultat operatiu un 56% superior.

En aquest context, aquest dimecres tindrà lloc a Barcelona la 1a Jornada de la xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social (DDiPAS), en el marc de la qual es concedirà el Premi ASPÀSIA en defensa de l’equitat de gènere, primer guardó que reconeix a Catalunya trajectòries de lluita per l’apoderament de les dones. El premi, impulsat per DDiPAS i l’Observatori del Tercer Sector (OTS), tindrà una periodicitat anual.

Programa de la 1a Jornada DDIPAS ‘Afrontant la crisi amb una altra mirada’ | 20 de març, Espai Francesca Bonnemaison (Sant Pere més Alt 7, Barcelona):

9.15h Obertura a càrrec de Teresa Crespo, presidenta d’ECAS, i Mireia Solsona, diputada delegada d’Educació, Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona

9.45h Presentació de la xarxa DDiPAS, a càrrec de Fina Rubio, presidenta de DDiPAS

10 h Presentació de les tendències resultants de l’Anuari del Tercer Sector Social 2013 amb perspectiva de gènere, a càrrec de Montse Franch (DDiPAS), Pau Vidal i Montse Fernández (OTS)

10.30h Lliurament del 1r Premi ASPÀSIA en defensa de l’equitat de gènere, a càrrec de Gemma Altell (DDiPAS) i Quim Sabater (OTS). Guardó cedit per l’artista Mª Dolors Raich.

11.15h TAULA DE DIÀLEG: Nous models econòmics per afrontar la crisi: sinèrgies entre les propostes feministes i l’economia del be comú. Amb ponències de Lina Gálvez, catedràtica d’Història i Institucions Europees de la Universidad Pablo de Olavide, i Lourdes Ribes, presidenta d’Odame

13.30h Cloenda a càrrec de Montse Gatell, presidenta de l’Institut Català de les Dones, i Sonia Fuertes (DDiPAS)

Nota de premsa en PDF

 

Recommended Posts