26.03.2018 | Article d’opinió de Joan Segarra, president de La Confederació, i Fina Rubio, presidenta de la Xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social, a El Periódico de Catalunya.
Després de la històrica mobilització feminista del 8 de març passat, el Tercer Sector Social de Catalunya passa a l’acció. I és que l’equitat de gènere és sens dubte una carrera de fons que s’ha de començar a casa, en les nostres pròpies organitzacions. Perquè un sector altament feminitzat com el nostre –segons dades de l’Anuari de l’Ocupació del Tercer Sector Social del Catalunya 2017 un 74% de les persones contractades són dones– no s’estalvia tenir una cultura organitzativa en la qual les dones es veuen expulsades dels òrgans de direcció i de presa de decisions.
Si bé les entitats no lucratives presenten una bretxa salarial de gènere global poc significativa –del 3%, mentre que en el conjunt del mercat laboral català és del 26%–, aquesta bretxa s’incrementa notablement entre els alts càrrecs: les dones directives i gerents cobren un 13% menys que els seus companys homes. La bretxa de gènere a les nostres entitats també es manifesta en la diferent presència de dones i homes en els òrgans directius, especialment en els òrgans de govern d’aquestes entitats. Aquesta és una realitat que no podem ni volem obviar. En primer lloc, per coherència amb uns valors propis del sector, com la igualtat d’oportunitats i la governança democràtica; i després, per compromís amb els models de gestió propis de l’economia social.
Promoure la igualtat
Comparant-lo amb el conjunt del mercat laboral, el Tercer Sector parteix d’una posició privilegiada per gestionar el canvi: més consciència, més compromís i, sobretot, menys excuses. Som economia social i com a tal, hem de ser referents a visualitzar que és possible una altra manera de fer economia, una altra manera de fer empresa, amb models organitzatius alineats amb la governança democràtica i que indubtablement requereixen donar espai de visualització, poder i decisió a les dones, com a col·lectiu que conforma majoritàriament les nostres organitzacions.
Promoure l’equitat de gènere a les entitats socials del nostre país és un dels reptes històrics del Tercer Sector Social de Catalunya. Per això donem gran importància a la iniciativa impulsada conjuntament per la Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya (La Confederació) i la xarxa Dones Directives i Professionals de l’Acció Social (DDiPAS), que en forma d’aliança estratègica impulsen un projecte transformador per tal de reforçar la presència de les dones en els òrgans de govern i direcció de les entitats. Volem acompanyar al sector en la implementació dels processos necessaris perquè l’equitat de gènere sigui una realitat, i perquè es converteixi en punta de llança en aquesta matèria.
Estem convençudes del repte que assumim i també volem promoure la transferència de coneixement cap a altres sectors o models empresarials, per tal de contribuir a avançar cap a un canvi estructural en la nostra societat. Ens proposem que el Tercer Sector actuï de referent en aquest tema per promoure el canvi global.