25.10.2017 | ECAS organitza la jornada ‘En règim d’aïllament perpetu: reflexió i debat sobre l’estigma penitenciari‘ el dimarts 7 de novembre de 9 a 14h al Col·legi de Periodistes de Catalunya (Rambla Catalunya 10, Barcelona).
A Catalunya, més de 8.000 persones es trobaven a la presó l’any 2016, la majoria d’elles per delictes vinculats a robatoris (44%) i consum i tràfic de drogues (21%). El pas per la presó sovint deixa en les persones una empremta inesborrable, una marca que les acompanya durant la resta de la seva vida i que les exclou socialment: un estigma social que els impedeix –o, si més no, els dificulta en gran manera— reinserir-se socialment.
Els objectius de la jornada són obrir el debat sobre l’estigma vinculat al pas per la presó i la percepció del sistema penitenciari per part de la societat civil; conèixer i combinar les experiències i les idees de diferents disciplines i professionals a l’hora de lluitar contra l’estigma social; i aconseguir crear una aliança multisectorial, forta i compromesa per lluitar contra l’estigma derivat del pas per la presó. Formar un lobby d’acció social per aconseguir canvis politico-institucionals i socials.
La trobada va dirigida a professionals i tècnics de les entitats del tercer sector, de les administracions públiques i d’entitats financeres.
Hi participaran Joan Manuel Tresserras, doctor en Ciències de la Informació a la Universitat Autònoma de Barcelona, antic conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya; Anaïs Tosas, cap de projectes d’Obertament, aliança catalana de lluita contra l’estigma i la discriminació en salut mental; i hi haurà una taula rodona sobre ‘L’estigma en primera persona’, exposició de com viuen l’estigma social quatre testimonis, moderada per Fàtima Llambrich, periodista de TV3 especialitzada en crònica de temes judicials, policials i de seguretat.