27.09.2013 | Nota de premsa de la jornada ‘Nous camins de lluita contra la pobresa. Experiències per reduir les desigualtats a Europa’ | PDF

  • 130 professionals de l’àmbit social i del món acadèmic debaten sobre alternatives al model de l’austeritat per combatre la pobresa
  • Les propostes se centren en garantir habitatge assequible, ingressos mínims i igualtat d’oportunitats educatives
Inauguaració de la jornada. D’esquerra a dreta: Teresa Crespo, Jaume Lanaspa, Carmela Fortuny i Léon Dujardin.

Centrar les polítiques públiques en les persones en lloc de supeditar-les als interessos dels mercats és l’element comú a les propostes plantejades ahir a la jornada ‘Nous camins de lluita contra la pobresa’, organitzada per ESAN i ECAS amb el suport de l’Obra Social “la Caixa”. Més de 130 experts i professionals de l’àmbit social –d’entitats, de l’Administració i del món acadèmic— van analitzar la situació actual posant l’èmfasi en les causes del creixement de la pobresa i les desigualtats i la conclusió principal és que cal avançar en el disseny i l’aplicació de noves respostes més adaptades a les necessitats actuals però, sobretot, orientades a la construcció d’un model social alternatiu al que ha provocat la crisi sistèmica que avui patim.

En la inauguració de la jornada, Teresa Crespo, presidenta d’ECAS, va deixar clar el punt de partida: “Vivim en una societat malalta, que només busca el lucre i el benefici individual i volem una societat amb justícia redistributiva”. La corresponsabilitat i la necessitat de transformació social van ser dues idees recurrents al llarg de les sessions, que van aprofundir en quatre eixos: habitatge, educació, rendes mínimes i participació ciutadana. La manca d’una política d’habitatge i “el despropòsit actual dels desnonaments” –tal com es qualifica en les Conclusions— és un dels trets distintius de l’Estat espanyol en comparació amb la resta d’Europa, però Istvan Vanyolos, de la Direcció General d’Ocupació, Afers Socials i Inclusió de la Comissió Europea, va assenyalar que “pràcticament cap país està a prop dels objectius 2020 que es  va marcar la UE. El nivell de vida de les persones s’està reduint d’una manera alarmant i la majoria d’Estats membres s’enfronten a un major risc de pobresa i exclusió”.

Miguel Laparra, director de l’estudi Crisi i fractura social a Europa. Causes i efectes a Espanya, va remarcar també la “destrucció massiva d’ocupació” que s’ha produït a Espanya, la qual cosa demostra que la suposada manca de flexibilitat en què s’ha basat la reforma laboral no és certa: “Aquí les empreses han acomiadat com a gairebé enlloc d’Europa”. A més, les conseqüències són més greus perquè “és mentida que la crisi ens afecta igual a tots: la gestió antisocial fa que l’impacte més negatiu el pateixin els sectors prèviament ja empobrits”.

El diàleg entre la periodista Agnès Marquès i el director de l’Observatori del Tercer Sector, Pau Vidal, va posar de manifest la gran preocupació de les entitats perquè la situació d’emergència actual no es tradueixi en un retorn a l’assistencialisme –“no podem canviar justícia per caritat”, plantegen les entitats— i per acostar la tasca del sector a la ciutadania. Amb aquest objectiu i coincidint amb el seu desè aniversari, ECAS ha realitzat el vídeo 10 anys sumant: Invertim per una societat més justa.

Nota de premsa en PDFFotos de la jornada

 

Recommended Posts