inversiosocialprevencio_jopujolhumet_elperiodico13.02.2015 | Article de Josep Oriol Pujol Humet, director general de la Fundació Pere Tarrés, publicat a El Periódico de Catalunya

L’atemptat terrorista contra el setmanari satíric Charlie Hebdo, més enllà del fet luctuós i contra la llibertat d’expressió, ha tornat a despertar consciències sobre les banlieues parisenques. En alguns casos, la manca d’expectatives en molts joves emigrants dels barris perifèrics de les grans ciutats europees els pot portar a integrar-se en organitzacions àrabs fonamentalistes. La solució no està en potents bases de dades, controls més exhaustius en aeroports ni a reforçar la despesa en seguretat. Potser a curt termini pot suposar un pal·liatiu, però per resoldre el problema s’hauria de formar i promocionar la població en els països d’origen i redistribuir la riquesa que aporta el petroli. Així es podria arribar a autèntiques democràcies. En tot això, Occident hauria de renunciar a part del guany i invertir-hi per la dignitat d’aquests pobles i fins i tot per seguretat pròpia.

A les perifèries de París, Brussel·les i també Barcelona, malgrat que amb menys freqüència, per alguns joves sense expectatives (no escolaritzats, que han fracassat en el marc de l’ensenyament, sense temps lliure organitzat, sense referents positius de comportament i sense propostes de feina que els suposi recursos econòmics) l’única sortida és la delinqüència, el consum de tòxics o adherir-se a grups identitaris que valorin la seva persona. Aquests no troben alternatives positives a una falta d’horitzons vitals, d’autoestima i de sentit a la seva existència.

La voluntat d’integrar la població immigrant, per dignitat i cohesió social, requereix una inversió social. Aquesta comença per una sanitat correcta, tan en l’aspecte físic com en el psicològic, i continua amb una escolarització eficaç, amb mitjans i professionals que permetin integrar-los a la nova cultura. Per això, cal preparar els formadors i exigir resultats tant a nivell infantil com de formació professional, secundària i superior.

/… continuar llegint al web d’El Periódico

 

Recommended Posts