06.07.2020 | Nota de premsa de Lafede.cat
Amb la campanya ‘100% Justícia global’ les entitats de pau, drets humans i cooperació catalanes reclamen una gestió diferent de la crisi que posi la vida al centre arreu, per tal de garantir una resposta real i global amb un pla de reconstrucció diferent i més humà.
La Federació d’Organitzacions per a la Justícia global que agrupa 120 entitats, llança la campanya “100% Justícia global”’ amb la qual reclama una altra mirada i solucions des de la Justícia global. Un vídeo i una web despleguen tot una sèrie de “propostes #100x100JusticiaGlobal”.
La crisi sanitària ha provocat una crisi social i econòmica sense precedents: 1,2 milions de persones infectades i 531.000 persones mortes a tot el món. Segons Xavi Casanovas, vicepresident de Lafede.cat, “tots els governs i la pròpia UE estan aprovant o intentant aprovar plans de reconstrucció econòmica però aquest cop, per tal de no repetir errors i no seguir augmentant les desigualtats, cal una resposta diferent a la que es va donar a l’anterior crisi econòmica de 2008, aquest cop cal posar-se les ulleres de la Justícia global”. Amb aquesta premisa Lafede.cat fa 15 propostes per construir un nou model potscovid: apostar per l’economia transformadora, posar als drets humans al centre de l’acció de govern, repensar les institucions internacionals i establir un nou model de governança global, fer polítiques feministes, treballar per societats realment antiracistes, establir una renda bàsica universal, controlar les multinacionals, cancel·lar el deute dels països empobrits, enfortir la cooperació internacional, disminuir la despesa i presència militar, activar un procés de transició energètica, apostar per un model agroalimentari sostenible, invertir en serveis públics, posar una mirada global en l’educació i garantir un sistema comunicatiu plural.
Com s’expressa en el posicionament inicial recollit a a web justiciaglobal.cat ‘una crisi històrica com aquesta suposa un xoc emocional i social, i la manera de sortir-ne determinarà el nostre futur immediat i el de les properes generacions”, és per això que es reclama construir ‘un sistema global on la prioritat sigui aquella part de la població més precaritzada, vulnerabilitzada i invisiblilitzada, i l’objectiu educatiu i cultural més compartit sigui construir societats antiracistes, feministes i ecologistes’.
La campanya va acompanyada d’un vídeo que vol cridar l’atenció sobre la necessitat d’aquest canvi global: ‘al món som més de 7 mil milions de persones i tenim infinitat de gustos, però els drets no són una qüestió de gustos. Per això volem el 100% de Justícia global’, diu.
La web recull propostes per a que la gent s’informi i actuï en clau de Justícia global. Entre elles un un debat que organitza la pròpia federació demà el dimarts 7 de juliol a les 18 hores amb el títol ‘Quin model de mobilitat internacional volem?’. La idea és parlar sobre qui o què es mou pel món amb llibertat o restriccions ara, i què caldria reconsiderar. Participaran Mbuyi Kabunda, membre de l’Institut de Drets Humans d’Estrasburg i del Grup d’Estudis Africans de la Universitat Autònoma de Madrid; Maria García, Responsable de l’Àrea de contaminació atmosfèrica d’Ecologistes en Acció i portaveu de la Plataforma per la Qualitat de l’Aire; i Iván Miró, sociòleg i expert en cooperativisme. Moderarà Beatrice Doudo, periodista de TV3.
Les propostes també engloben l’àmbit educatiu ja que, tot i que la crisi ha posat de manifest la forta interdependència global, les entitats creuen que no s’ha aprofitat prou l’oportunitat per ajudar a comprendre aquesta realitat global i analitzar-la de forma crítica, per reflexionar sobre les desigualtats i la solidaritat. En aquest sentit, des de Lafede.cat, i el seu eix de treball d’educació, es proposem 8 idees clau per educar post Covid-19 amb una mirada de Justícia global.