07.07.2020 | Nota de premsa de Càritas Diocesana de Barcelona

  • La crisi de la COVID-19 eleva aquest percentatge en 26,4 punts percentuals en només tres mesos
  • Els ingressos de les famílies que depenen de l’economia submergida cauen un 73%
  • Malgrat el context advers, 105 persones acompanyades per Càritas han trobat feina

La pandèmia de la COVID-19 està tenint un impacte sense precedents en l’economia, el mercat laboral i lasocietat, empitjorant les condicions de vida per a moltes persones que ja es trobaven en situació de vulnerabilitat, segons el darrer informe “Primer impacte de la crisi de la COVID-19 en les famílies ateses per Càritas Diocesana de Barcelona”. A Barcelona ciutat hi ha un total de 92.735 aturats, i lluny de tornar a xifres anteriors a la COVID-19, la situació no milloraràa curt termini. La frenada dràstica de l’economia ha provocat unaugment de la taxa d’atur de 26,4 punts percentuals entre els membres de les llars ateses per Càritas. A principis de març, el 40,6% dels membres de les llars ateses per Càritas es trobaven aturats, i l’impacte de la COVID-19 l’ha fet augmentar fins al 67%.

A més, la paralització econòmica i empresarial ha provocat que els ingressos de les famílies s’hagin reduït un 36% des de l’inici de la crisi, però la reducció més important ha estaten les famílies que treballaven en l’ocupació informal, que han disminuït un 73%, mentre que els ingressos de les ocupacions formals s’han reduït a gairebé la meitat.

Aquesta situació afecta en major mesura les llars en situació administrativa irregular, que es veuen obligades a buscar feina en el mercat informal. Són persones que treballen en feines de servei domèstic, cura i acompanyament a menors, majors i dependents, venda ambulant o recollida de residus, entre d’altres, i que no poden accedir a prestacions com la Renda Garantida de Ciutadania o l’Ingrés Mínim Vital per la seva situació administrativa.

Més d’un centenar de persones troben feina durant l’estat d’alarma

Malgrat el context advers, el projecte d’inserció laboral de Càritas Diocesana de Barcelona, Feina amb Cor, no ha deixat detreballar. Així, des de l’inici de l’estat d’alarma fins al 30 de juny, 105 persones acompanyades per Càritas han trobat feina. D’aquestes, un 28% estan treballant en serveis sanitariso d’atenció social, i un 24% en feines de manteniment, neteja o consergeria.

Nota de premsa completa (PDF)

Recommended Posts