donesipobresa_opifinarubio_ara17.11.2014 | Article d’opinió de Fina Rubio, presidenta de Fundació Surt i de la xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social (DDiPAS) al diari ARA

Aquestes darreres setmanes hem pogut conèixer tot un seguit d’informacions i notícies que, en veure-les juntes, fan que la indignació i l’enuig prenguin dimensions insuportables. D’una banda, els informes publicats per diversos organismes i entitats posen en evidència com la crisi ha suposat eixamplar la dimensió de les desigualtats i, sobretot, com les elits econòmiques n’estan sortint de beneficiades.

A nivell global, entre el juliol del 2013 i el juny del 2014 el nombre de persones que tenen mil milions de dòlars o més va créixer al món al voltant d’un 7%. Aquesta exclusiva elit, que representa el 0,1% de la població, acapara el 4% de la riquesa mundial. Al Regne d’Espanya, segons l’OCDE, l’ingrés mitjà del 10% més pobre de la població espanyola ha retrocedit 7,5 vegades més del que ho ha fet la renda del 10% més ric, i les 20 persones més riques d’Espanya en el darrer any han incrementat la seva fortuna en 12.300 milions d’euros.

En l’altre extrem, les darreres dades conegudes confirmen el que fa temps anem dient des de les organitzacions socials: la pobresa creix de manera constant i es converteix cada cop en més extensa, severa i crònica, i s’acarnissa amb les poblacions més febles. A Catalunya el risc de pobresa manté una línia sostinguda de creixement i ja afecta 2,2 milions de persones, el 19,8% de la població. Aquesta taxa se situa per sota de la mitjana espanyola (20,4%), però per sobre de la mitjana de la UE-28 (16,7%). El risc de pobresa incideix més en les llars amb fills dependents, en què la taxa de pobresa arriba al 24,8%, i són les famílies monoparentals, amb un o més fills dependents, les que pateixen el risc més alt, amb una taxa que es dispara fins al 43,3%. Unes llars que majoritàriament estan encapçalades per dones.

Es tracta d’una realitat que a la Fundació SURT constatem dia rere dia. Per donar-hi resposta, l’any 2010 vam posar en marxa el programa Obrint Portes, que cerca donar suport a les necessitats bàsiques de moltes dones i les seves famílies per tal que puguin endegar processos personals d’empoderament i
millora de les seves situacions vitals i laborals. / … continuar llegint al web del diari ARA

Article en PDF

Recommended Posts