Consulta els materials de les ponències
11.03.2013 | Jornada SROI: Quin retorn té la inversió social?, celebrada avui a Barcelona
-
La jornada sobre la metodologia SROI (Social Return On Investment) organitzada per ECAS i l’Ajuntament de Barcelona acosta les entitats socials a eines d’avaluació quantitativa que utilitzen Administracions i empreses.
-
La medició del retorn demostra que certes retallades, a més d’atemptar contra drets de les persones, són un error econòmic.
La inversió en polítiques socials genera un retorn medible, fins i tot en termes monetaris, que avala la seva rendibilitat pels ingresos que genera i pels costos que estalvia. Així ho han constatat aquest matí experts en la metodologia SROI (Social Return On Investment) i professionals de l’àmbit públic i privat a la jornada Quin retorn té la inversió social?, organitzada per ECAS.
La sessió ha posat de manifest la necessitat de tenir en compte els tres valors que genera qualsevol organització –econòmic-financer, social i mediambiental— i les dues formes en què es manifesta el retorn: resultats quantificables i beneficis intangibles. Els anàlisis centrats en els primers, com ara els estudis de SROI, demostren que els recursos destinats a polítiques socials tenen més d’inversió que de despesa.
Un dels exemples exposats avui és el de la cooperativa agrària La Fageda, que segons un estudi de SROI torna a l’Administració més de més de sis euros per cada euro invertit i fa una aportació neta de 5,23 milions d’euros anuals. En el cas dels Centres Especials de Treball (CET), el retorn a la societat és de 3,24 euros per cada euro invertit. Per això Víctor Bayarri, director de la consultora en serveis socials Alter-Civities, ha afirmat que “retallar en certs àmbits, com per exemple els CET, no només atempta contra drets de les persones, sinó que a més és un greu error econòmic”.
Els resultats del Servei d’Atenció Domiciliària de l’Ajuntament de Barcelona ho corroboren: l’any 2011, amb una inversió de 41,5 milions d’euros es va generar un impacte social i econòmic de 133 milions d’euros. Eladi Torres, director de Serveis de l’Institut Municipal de Serveis Socials, destaca l’alta rendibilitat per a les persones usuàries, que reben el 40% de l’impacte social del programa, però també l’estalvi que suposa per a les Administracions: l’Ajuntament i la Generalitat s’estalvien més de 43 milions d’euros en consum d’altres serveis socials i sanitaris.
Tal com han assenyalat Teresa Crespo, presidenta d’ECAS, “cal parlar d’inversió social, i no de despesa, perquè no fer-la té uns costos econòmics i socials molt superiors en el futur. No parlem de beneficència, sinó d’utilitzar els recursos de la millor manera possible”. La tinent d’alcalde Maite Fandos, ha afirmat que “tot el que invertim és riquesa, però en l’àmbit social té un valor afegit. L’acció social és serveis, és fer efectius els drets de les persones i és innovació”.