Skip to content

Núm. 147 | 06.10.2016

Llegir al navegador

Jornada sobre ocupació de persones en situació de vulnerabilitat, 26 d’octubre

Dimecres 26 d’octubre tindrà lloc la jornada ‘Dels reptes a les propostes: Món local i tercer sector per l’ocupació de les persones en situació de vulnerabilitat’, de 9 a 14.30h a l’Espai Francesca Bonnemaison (Sant Pere més Baix 7, Barcelona). Eduardo Rojo Torrecilla, catedràtic de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la UAB, obrirà la trobada amb una ponència sobre ‘Mercat de treball i col·lectius en situació de vulnerabilitat’. La taula rodona ‘Reptes i accions a desenvolupar des del territori per a la inserció laboral dels col·lectius en risc’ i la presentació d’experiències completaran la jornada, després de la qual s’elaborarà un document de síntesi amb propostes de millora que es farà arribar a institucions i entitats socials. La inscripció ja està oberta. Consulteu el programa complet.

Presentat l’INSOCAT 7 ‘Gent gran: pobresa i vulnerabilitat’

Dimecres 28 de setembre s’ha presentat en roda de premsa la darrera edició de l’informe d’indicadors socials INSOCAT ‘Gent gran: pobresa i vulnerabilitat’, amb intervencions de Teresa Crespo, presidenta d’ECAS, Carme Gargallo de Càritas Barcelona, Pilar Rodríguez d’ABD i Elisenda Xifre de Suara Cooperativa. L’informe destaca que malgrat el descens de la taxa de pobresa entre els majors de 65 anys, la situació de la gent gran ha empitjorat en els darrers anys. Quatre de cada deu pensions estan per sota del salari mínim i en molts casos els perceptors les destinen a ajudar familiars sense ingressos o amb ingressos insuficients. La roda de premsa ha generat una quarentena d’aparicions als mitjans de comunicació i, amb motiu del Dia de la Gent Gran, l’1 d’octubre, també s’han publicat dos articles d’opinió: ‘El futur de les pensions, més pobresa?’, de la coautora de l’informe Júlia Montserrat, i ‘Una qüestió de respecte i atenció’, de Teresa Crespo.

Actes de Pobresa Zero – Justícia Global amb motiu del 17 d’octubre

La plataforma Pobresa Zero – Justícia Global (PZ-JG) ha convocat una jornada de treball amb el títol ’12 fronts, 12 mesos després: es redueixen les desigualtats?’ que se celebrarà demà divendres 7 d’octubre a la Facultat de Nàutica de Barcelona (Pla de Palau 18), de 9:30 a 13h. La trobada donarà seguiment a la campanya de 2015, ‘Posa-t’ho a l’agenda! 12 fronts en la lluita contra les desigualtats‘, i avaluarà els avenços assolits al llarg del darrer any en cadascun dels fronts amb experts i representants de l’àmbit polític al voltant de tres eixos: Benestar i Drets Socials, Fiscalitat i Migracions. La inscripció roman oberta. Els continguts de la jornada seran la base per a l’elaboració del Manifest 2016 de la plataforma, que es farà públic el 17 d’octubre, Dia Internacional per a l’Eradicació de la Pobresa, a les portes del Parlament de Catalunya després de l’audiència pública de representants de PZ-JG amb la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell.

Actes per la Jornada Mundial pel Treball Digne, 6 i 7 d’octubre a Barcelona

En el marc de la Jornada Mundial pel Treball Digne, impulsada per la Confederació Sindical Internacional aquest divendres 7 d’octubre, els sindicats CCOO, UGT i USOC convoquen una manifestació sota el lema ‘Treball digne amb drets’ avui, 6 d’octubre, a les 18h a Barcelona. El recorregut de la marxa començarà davant de Foment del Treball (Via Laietana 32) i finalitzarà davant l’estàtua d’Antonio López, a la plaça amb el mateix nom. D’altra banda, diverses entitats catòliques han convocat l’acte de presentació de la Campanya en defensa del Treball Decent amb una conferència de Charo Castelló, copresidenta del Moviment Mundial de Treballadors Cristians, divendres 7 d’octubre a les 19h a la seu de Cristianisme i Justícia (Roger de Llúria 13, Barcelona).

Seminari europeu sobre pobresa energètica i talls de subministraments, 8 d’octubre

L’Aliança contra la pobresa energètica convoca una jornada europea sobre pobresa energètica i talls de subministrament. Tindrà lloc dissabte 8 d’octubre de 10 a 18.30h al Museu Marítim de Barcelona (Avda. de les Drassanes s/n, Barcelona). L’objectiu principal de la trobada és reflexionar al voltant de la responsabilitat de les empreses subministradores en la pobresa energètica i proposar alternatives. Hi participaran experts en la matèria d’àmbit internacional com ara Stefan Bouzarovski, de la Universitat de Manchester; Sergio Tirado, de RMIT Europe; i Monica Guiteras, d’Enginyeria sense Fronteres. A més, es presentaran experiències alternatives de distribució d’energia i aigua d’arreu d’Europa: França, Bèlgica, Regne Unit i Grècia. Podeu consultar online el programa de la jornada i les inscripcions estan obertes.

Dia Mundial de la Salut Mental a Lleida amb FSMC, 8 d’octubre

La Federació Salut Mental Catalunya celebra el proper dissabte 8 d’octubre el Dia Mundial de la Salut Mental a la Seu Vella de Lleida, amb el lema ‘Prevenció, la clau de l’equilibri’. Es tracta d’una diada festiva i reivindicativa dels drets de les persones amb malaltia mental, amb l’objectiu de reclamar una millora de la seva qualitat de vida. Està oberta a la ciutadania en general, així com a professionals de l’àmbit social i sanitari, entitats i administracions. El programa d’actes inclou jocs, tallers i actuacions musicals i de circ. El periodista Lluís Caelles i l’actriu Txe Arana seran els conductors de la jornada. A més, la cantant Lorena interpretarà la cançó emblema de l’esdeveniment, ‘I què, si’. També es llegirà el manifest de la federació amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental. Llegiu el programa complet per saber-ne més.

Nova edició del festival solidari Esperanzah! del 7 al 9 d’octubre

GATS prepara una nova edició del Festival Esperanzah!, del 7 al 9 d’octubre al Parc Nou d’El Prat de Llobregat. A més de ser un festival solidari de música, es tracta també d’una trobada d’economia solidària que subscriu la crida de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya ‘Cap a la democràcia econòmica municipal’. L’escenari acollirà les actuacions de Ramon Mirabet, La Sra. Tomasa, El Niño de la Hipoteca & Los Ratones, Marinah de Ojos de Brujo, Leo Bassi i Els Catarres, entre altres. També es podrà assistir a xerrrades, visitar la mostra d’entitats ‘El poble dels possibles’, i hi haurà parades d’artesania i menjar. Consulteu el programa complet. El donatiu mínim proposat és de 12 euros per accedir a totes les activitats del recinte durant els tres dies del festival. També es poden fer aportacions de fila zero via Migranodearena.org.

Campanya #niCETAniTTIP,
del 8 al 15 d’octubre

La plataforma No al TTIP engega la campanya #niCETAniTTIP, que culminarà amb mobilitzacions a més de vint ciutats de l’Estat espanyol per exigir al Govern en funcions que no doni suport a la signatura dels tractats de lliure comerç i inversions. Aquesta plataforma està composada per organitzacions socials, sindicals, camperoles i polítiques i reclama la suspensió dels mal anomenats ‘acords de lliure comerç’ entre la Unió Europea i Canadà (CETA) i entre la UE i els Estats Units (TTIP, en negociació). A Barcelona s’ha convocat una cadena humana del Consolat de Canadà (Pl. Catalunya) a l’Oficina de la UE (Pg. de Gràcia-Provença). Per participar-hi cal registrar-se als trams a través d’aquest formulari. Es pot seguir l’actualitat de la campanya a través dels comptes de Twitter @CATnoalTTIP i @NOalTTIP.

Siner[GI]es, del 13 d’octubre al
17 de novembre

La Fundació SER.GI organitza el cicle d’activitats Siner[GI]es al voltant dels conceptes d’identitat, diversitat i inclusió. Se celebrarà entre l’octubre i el novembre amb el propòsit de fer visible la presència i la perspectiva de persones d’arreu del món que viuen a Girona sobre temes diversos a través d’activitats divulgatives i artístiques. Una part de les activitats tindrà lloc al centre cívic Barri Vell-Mercadal (Cort Reial 7, Girona); la resta les acollirà la Casa de Cultura de la ciutat (Plaça de l’Hospital 6). Totes les sessions són els dijous i comencen a les 19h. Podeu consultar online el programa complet.

Jornada d’Arrels sobre ‘Housing First’, 18 d’octubre

La Fundació Arrels organitza la jornada ‘L’aplicació del model Housing First a Catalunya’ dimarts 18 d’octubre de 9.30 a 18h al Born Centre Cultural de Barcelona (Plaça Comercial 12, Barcelona). La trobada comptarà amb la participació dels experts internacionals en sensellarisme Sam Tsemberis, psicòleg clínic i impulsor del Housing First a Pathways to Housing; i Tim Aubry, piscòleg i investigador canadenc sobre la fidelitat al model Housing First. El programa complet ja està disponible. La jornada i el dinar són gratuïts, cal inscripció prèvia via formulari online o per telèfon al 934412990.

Màster d’execució penal a la comunitat de Fundació IReS

El Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, la UB i la Fundació IReS han signat un conveni per a la realització del ‘Màster d’execució penal a la comunitat i justícia restaurativa’. El seu objectiu és capacitar professionals en l’execució de mesures en la comunitat, el suport post-mesura judicial i les estratègies de prevenció de la delinqüència. Les classes s’iniciaran el 18 d’octubre i tindran lloc a la Facultat d’Educació del Campus Mundet (Passeig de la Vall d’Hebron 135, Barcelona). Consulteu el programa general i la presentació detallada. La inscripció continua oberta fins el mateix 18 d’octubre.

‘Una contractació pública més transparent i més social’, jornada 24 d’octubre

La Direcció General de Transparència i Govern Obert del Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència de la Generalitat organitza la jornada ‘Una contractació pública més transparent i més social’, que tindrà lloc dilluns 24 d’octubre de 9.30 a 14h a la Casa de Mar (Albereda 1-13, Barcelona). Comptarà amb intervencions del conseller Raül Romeva, el president de la Taula d’entitats del Tercer Sector Sector, Oriol Illa, i el president de La Confederació, Joan Segarra. Vicenç Aguado, professor de dret administratiu de la Universitat de Barcelona, impartirà la ponència ‘El marc jurídic de la contractació socialment responsable i la seva evolució’. Ja està disponible el programa complet i es pot formalitzar la inscripció via formulari online.

‘Restaurants contra la fam’,  fins al novembre

Acció contra la Fam ha posat en marxa, fins el 15 de novembre, la campanya ‘Restaurants contra la Fam’, en la qual hi participen més de 1.000 restaurants d’arreu de l’Estat espanyol. Si els comensals trien els plats solidaris de la carta, l’establiment dona entre 0,5 i 2 euros a projectes de l’entitat per a la prevenció, el diagnòstic i el tractament de la desnutrició. Es poden localitzar restaurants adherits a la campanya a través d’un cercador que compta amb filtres de cerca per població i tipus de cuina. Actualment hi ha 245 restaurants contra la fam a Catalunya, que gaudeixen d’avantatges per formar part de la iniciativa.

Agència de Comunicació Social
comunicacio@acciosocial.org | T. 93 268 3442 
Copyright © 2016 ECAS, All rights reserved.
Reps aquest correu perquè estàs subscrit/a al butlletí d’ECAS.entitats catalanes d’acció social | Via Laietana, 54 1er | 08003 Barcelona | T. 93 295 5946
ecas@acciosocial.org | www.acciosocial.orgdonar-se de baixa    actualitzar dades de la subscripció