Skip to content

 

 

Núm. 258 | 15.07.2021

 

 

 

 

 

 

 

ECAS s’adhereix a la Manifestació contra els discursos d’odi i les agressions LGTBIfòbiques

ECAS s’ha adherit a la manifestació unitària contra la LGTBIfòbia convocada per al dia 22 de juliol amb el lema ‘CONTRA LA VIOLÈNCIA LGTBIFÒBICA, TOLERÀNCIA ZERO!’ i anima entitats i persones a títol personal a sumar-s’hi. La protesta es produeix després de l’assassinat de Samuel, a A Coruña, el passat 3 de juliol. Com expliquen les entitats convocants en una nota de premsa, “és la gota que ha vessat el vas d’un augment molt preocupant de les agressions i discursos d’odi”. La concentració, convocada per la Plataforma LGTBIcat i Pride Barcelona, serà a les 19h al Pg. de Gràcia.

Reunions amb els nous departaments del Govern

Arran de la formació del nou Govern de la Generalitat, ECAS s’ha reunit amb Violant Cervera, Consellera de Drets Socials, i diversos alts càrrecs del departament. La reunió va recollir la necessitat d’harmonitzar la Renda Garantida de Ciutadania i l’Ingrés Mínim Vital i seguir millorant la implementació de la RGC, així com diverses qüestions que des d’ECAS considerem prioritàries: la inversió en polítiques públiques d’habitatge, l’atenció i acompanyament a les famílies, la gestió i acompanyament a joves migrats no acompanyats, així com el desplegament del Pla Estratègic de Serveis Socials i la seva dotació pressupostària. La reunió va servir per emplaçar-nos a col·laborar per poder fer front als greus reptes socials que tenim al davant. La setmana passada, ECAS també es va reunir amb el Secretari General de Treball i Ocupació, Enric Vinaixa i amb Josep Vidal, del Departament d’Empresa i Treball per traslladar la necessitat de seguir avançant i col·laborant per garantir la inserció laboral dels col·lectius en situacions de vulnerabilitat i per traslladar-los que cal comptar amb les entitats socials per definir les noves polítiques actives d’ocupació que es necessiten.

1.064 persones dormen al carrer a Barcelona, el 69% amb una vulnerabilitat alta o mitjana

Arrels Fundació ha fet públics els resultats de l’enquesta a les persones sense llar que va fer la nit del 10 a l’11 de juny, en què 289 persones van explicar la seva situació a 530 voluntaris. L’entitat ha detectat un total de 1.064 persones vivint al carrer, tot i que considera que és una xifra de mínims, ja que en alguns parcs, jardins i zones boscoses no hi ha pogut accedir. El 91% són homes, el 70% provenen d’altres països, el 46% diu haver patit agressions físiques o verbals, i el 27% viu al carrer des de fa menys d’un any.

1 de cada 4 persones cuidadores no professionals s’han vist desgastades arran de la pandèmia

La Fundació Pere Tarrés ha presentat l’informe ‘Avaluació de la Qualitat de Vida de les Persones Cuidadores. Impacte de serveis i prestacions en el context Covid-19’, que conclou que la qualitat de vida de les persones cuidadores ha empitjorat els últims mesos com a conseqüència del Covid-19. El document estudia l’impacte, concretament, en les persones cuidadores no professionals: aquelles que tenen cura al domicili d’un familiar en situació de dependència que no estan vinculades a un servei d’atenció professionalitzat.

Més de 8.000 entitats i cooperatives impulsen
el futur Centre Català d’Empresa i Drets Humans

La Proposta de Llei de creació d’un organisme d’avaluació de l’impacte sobre els drets humans de les empreses que operen a Catalunya i a l’exterior s’ha registrat al Parlament amb el suport de PSC, ERC, Junts, CUP i Comuns. La proposta ha estat elaborada pel Grup català d’Empresa i Drets Humans que formen Lafede.cat i la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia. El nou centre vetllarà perquè la internacionalització de l’economia catalana no generi impactes negatius i vulneri drets humans.

 

‘Vull Avortar’, nova pàgina web de l’Associació

L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius ha creat un lloc web per fer front a la desinformació sobre l’avortament. L’objectiu de la web és generar un espai d’informació fàcil, accessible, veraç i fiable, i respon on es fa, qui ho fa, com ho fan, fins quan, en quines condicions, amb quins terminis legals i els drets a exigir. La pàgina s’ha creat a base d’activisme col·laboratiu i finançat a través d’un Verkami amb la participació de persones i entitats de tot el territori.

Segona edició de ‘Mirades entrecreuades’

L’Associació Benestar i Desenvolupament organitza la segona edició de ‘Mirades entrecreuades: l’abordatge de les violències, el consum i les sexualitats amb adolescents i joves des de la perspectiva de gènere‘. És un curs adreçat a professionals de l’àmbit socioeducatiu, tant formal com no formal, amb l’objectiu d’oferir-los formació i eines per abordar aquestes temàtiques. El curs dura 35 hores, distribuïdes en 4 setmanes (del 4 al 31 d’octubre) i té un preu de 95€. Les inscripcions estan obertes fins el 27 de setembre.

Acompanyament psicosocial a supervivents de tràfic

La Fundació Surt organitza el dimarts 20 de juliol, de 10h a 12h, i en format virtual, una Jornada d’intercanvi metodològic i de bones pràctiques en l’acompanyament psicosocial a supervivents de tràfic. Caldrà inscripció prèvia. La mateixa tarda, a les 17h, se celebrarà la inauguració de l’exposició Relat’ART, un espai en què 10 dones participants dels tallers d’artteràpia plasmen els seus somnis, enyorances, lluites i anhels. Serà a la sala d’exposicions el-Aterlier (C. St. Pere més alt, 48).

 

Un 30% de les entitats socials ha començat un procés de transformació digital

El 96% de les entitats socials són conscients de la necessitat de digitalitzar-se, però només un 28% han iniciat un procés de transformació digital. És una de les conclusions de l’estudi d’m4Social sobre l’estat de la digitalització al tercer sector social, que ha presentat a l’estant de la Fundació Mobile World Capital Barcelona al Mobile World Congress 2021. Un 76% han accelerat la seva digitalització arran de la Covid-19.

L’enquadernador i l’exorcista: per una digitalització democràtica

La Confederació organitza el 22 de juliol, de 9:30h a 10:45h, una nova sessió del cicle ‘Apunts654C’. En aquesta ocasió, l’activista tecnopolítica i fundadora d’Xnet, Simona Levi, reflexionarà sobre la necessitat d’avançar cap a una digitalització més democràtica que vetlli pels drets fonamentals de la privacitat o la llibertat d’expressió, entre d’altres. La sessió se celebrarà a través de Zoom, i caldrà inscripció prèvia (les places són limitades).

IV Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats

Els Col·legis Professionals de Pedagogia, Psicologia, Treball Social i Educació Social, organitzaran el IV Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats el proper 16 i 17 de setembre al Palau de Congressos de Girona, en format presencial i en streaming. El programa girarà entorn a les ‘Dependències al llarg del cicle vital. Enfortiment i autonomia’, tema que s’abordarà amb taules rodones simultànies. Ja estan obertes les inscripcions.

‘L’economia social i solidària avui’, xerrada
de la Xarxa d’Economia Solidària

La Xarxa d’Economia Solidària (XES) organitza el 21 de juliol, a les 18:30h, la xerrada ‘L’economia social i solidària avui‘. La sessió servirà per compartir moltes de les conclusions del llibre desenvolupat per la comissió de Formació i Publicacions de la XES: ‘L’economia social i solidària a Catalunya. Fonaments teòrics i reptes estratègics per reflexionar sobre la situació ara i aquí’. Serà presencial, a Cal Temerari (c. St. Esteve, 8-12, St. Cugat del Vallès).

 

Tens companys i companyes
a qui pot interessar aquest butlletí? Fes-lo córrer!

 

 

L’info ACCIÓ SOCIAL és un butlletí quinzenal editat per ECAS que s’adreça a totes les persones interessades a conèixer les novetats de les entitats socials i el tercer sector. I tu, encara no reps l’info ACCIÓ SOCIAL?

 

 

Subscriu-t’hi!
 

Facebook

 

 

Twitter

 

 

Website

 

 

YouTube

 

 

 

Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) és la responsable del tractament de dades personals proporcionades sota el vostre consentiment i us informa que aquestes seran tractades de conformitat amb el que disposen les normatives vigents en protecció de dades personals, el Reglament europeu de protecció de Dades (UE 2016/679 del Parlament i del Consell, de 27 d’abril de 2016), amb la finalitat d’informar de les nostres activitats i conservades mentre hi hagi un interès mutu per mantenir aquest tractament. No es comunicaran dades a tercers, excepte per obligació legal. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les vostres dades, i els de limitació i oposició al seu tractament, adreçant-vos per escrit a ecas@acciosocial.org, o bé a Via Laietana 54, 6è 5a, 08003 de Barcelona.

Comunicació
comunicacio@acciosocial.org | T. 93 268 3442 | M. 690 372 019

Copyright © 2021 ECAS, All rights reserved.
Reps aquest correu perquè estàs subscrit/a al butlletí d’ECAS

entitats catalanes d’acció social | Via Laietana, 54 6è 5a | 08003 Barcelona | T. 93 295 5946
ecas@acciosocial.org | www.acciosocial.org

donar-se de baixa    actualitzar les dades de la subscripció