Skip to content

 

 

Núm. 267 | 16.12.2021

Jornada Internacional | Renda Bàsica Universal:
un full de ruta realista, 20 de desembre

ECAS i l’Ajuntament de Barcelona organitzen la jornada internacional ‘Renda Bàsica Universal: un full de ruta realista’, dimarts vinent, 20 de desembre, de 9h a 14h al Caixaforum, amb l’objectiu d’avançar en la definició de com podria ser una prestació com aquesta a casa nostra. Comptarà, entre d’altres, amb ponents internacionals com Guy Standing i Jürgen Schupp, i una presentació del projecte pilot de RBU a Catalunya. | Programa | Inscripcions

La pobresa s’aguditza malgrat
les xifres econòmiques sobreviuen la pandèmia

Un 26,3% dels catalans viuen en risc de pobresa o exclusió social, tal com recullen les dades de ‘L’impacte social de la pandèmia a Catalunya: sobreviu l’economia, pateix la ciutadania’, edició núm. 13 de l’INSOCAT, presentat per ECAS aquest dilluns. L’informe denuncia que la pobresa es cronifica -en la darrera dècada la taxa AROPE no ha baixat del 22,5%- malgrat que les xifres sí que s’han recuperat de la crisi de 2008. Les dades mostren un problema estructural, i no conjuntural, i en conseqüència, les entitats aposten per solucions estructurals. En aquest sentit, han reivindicat la necessitat d’una Renda Bàsica Universal. | Informe | Nota de premsa | Roda de premsa

Els mitjans es fan ressò de
la presentació de l’INSOCAT 13

Els principals mitjans de comunicació del país s’han fet ressò de la presentació de l’INSOCAT. Al Telenotícies Vespre de TV3 (min. 17.25), Ferran Busquets, vocal de pobresa, ha denunciat la reducció de 30 milions de la partida prevista per la Renda Garantida de Ciutadania als pressupostos de la Generalitat per a 2022 i ha recordat que actualment “només cobreix un 10% de la població amb pobresa”. Al programa Bàsics, de Betevé, Mercè Darnell ha lamentat que “en els últims 15 anys, les dades de pobresa no milloren”. També se n’han fet ressò a La Vanguardia, El Punt Avui, El Periódico, l’Ara, Catalunya Ràdio (12:32), RAC1 (12:15), Ràdio 4, Xarxanet, Social.cat, El Triangle i el Diari de Barcelona, entre d’altres.

Les entitats socials posen en marxa les seves campanyes de Nadal

Les entitats d’ECAS aprofiten l’arribada del Nadal per posar en marxa campanyes de sensibilització i captació de fons per ajudar persones en situació de vulnerabilitat. Entre d’altres, Acollida i Esperança va celebrar la seva Festa de Nadal; la Fundació Salut Alta ha llançat la campanya #Momentdescoltar; Càritas Catalunya ha impulsat ‘Aquest Nadal, cada portal és important’; IRES, ‘Joguines per regalar somriures’; Adsis, ‘Aquest Nadal, seguim compartint viatge’, i Comtal ha obert un nou repte a Migranodearena. També podeu aconseguir els vostres regals solidaris amb els regals amb ànima de Sant Joan de Déu Serveis Socials, les claus de xocolata de la Fundació Jubert Figueras; els productes i serveis socialment responsables d’Ared, i els lots solidaris d’Arrels St. Ignasi.

Lafede.cat denuncia que el Govern incompleix el seu compromís amb el 0,7% en els pressupostos

Lafede.cat ha demanat al Govern que compleixi els acords signats el 2019 i recollits al Pla director de cooperació vigent fins 2019, que recollia que la inversió en cooperació havia de créixer progressivament i anualment fins arribar als 100 milions d’euros el 2022, pas intermig per arribar al 0,7% el 2030. Els pressupostos presentats només contemplen 55 milions d’euros (un 0,2%). PSC i CUP ja han presentat esmenes d’augment.

Recupera la jornada ‘L’abordatge de les cures des de l’acció comunitària’

L’1 de desembre es va celebrar la jornada ‘L’abordatge de les cures des de l’acció comunitària’, organitzada per ECAS amb el suport de la Diputació de Barcelona. Podeu recuperar la benvinguda, el conversatori a càrrec de Mireia Roca i Paula Morales i la cloenda al nostre canal de Youtube.

Les entitats del tercer sector necessiten 1.400 habitatges socials abans de 3 anys

La Taula del Tercer Sector ha presentat l’informe ‘Situació actual i necessitats futures d’habitatge de les entitats de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya. La contribució del Tercer Sector al lloguer social’. Segons els resultats del document, el sector necessita 1.400 habitatges en menys de 3 anys per poder donar resposta a la demanda de persones que necessiten un habitatge digne i assequible.

20 anys del programa Acceder

Secretariat Gitano ha celebrat 20 anys del programa de formació i ocupació Acceder. El programa va néixer l’any 2000 per reduir la bretxa de la desigualtat i les situacions de discriminació estructural que viuen les persones gitanes en l’accés a una feina. De les 109.875 persones que han passat pel programa, el 40% han aconseguit feina, i 16.000 empreses hi han col·laborat. La fundació també ha presentat la campanya de sensibilització 2021, ‘El reto de mañana’. | Resum executiu de l’Evaluació de resultats i impacte

Guanyar temps i salut
per a les dones

L’Associació Salut i Família organitza el webinar ‘Guanyar temps i salut per a les dones’, el dia 21, de 10:30h a 11:30h. Cristina Sánchez, sociòloga per la Universitat de Girona, presentarà els resultats de l’Estudi Qualitatiu realitzat amb la participació de dones vulnerables, i Elvira Méndez, metgressa especialista en medicina preventiva i directora general de l’associació, presentarà les recomanacions per guanyar temps i salut entre les dones vulnerables. | Inscripcions

Arrels obre un espai per connectar la ciutadania amb les persones sense llar

Arrels Fundació ha obert una botiga annexa a La Troballa, espai que des de fa uns anys acull el taller ocupacional de la fundació, i que a partir d’ara acollirà també xerrades de sensibilització, visites escolars, exposicions, tallers participatius i activitats pensades perquè els veïns i veïnes coneguin de primera mà la realitat de les persones que viuen a la intempèrie, i que aquestes puguin explicar-la en primera persona. L’espai inclou també la botiga física, on s’hi poden comprar els productes elaborats als tallers ocupacionals, entre d’altres.

Surt explora necessitats i reptes per a l’abordatge interseccional de les violències masclistes

La Fundació Surt ha publicat ‘Diagnosi sobre les necessitats i els reptes per a l’abordatge interseccional de les violències masclistes’. El document inclou algunes formes per aterrar la interseccionalitat com el treball en connexió amb moviments socials i vinculat al territori, comptar amb mediadores culturals o persones referents o afavorir la cura dins els equips.

El col·lectiu de la discapacitat intel·lectual denuncia les llistes d’espera

Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, ha reunit més de mil persones amb discapacitat intel·lectual, familiars i professionals del sector a la Plaça Sant Jaume, amb l’objectiu de denunciar les llistes d’espera a les quals han de fer front les persones amb discapacitat intel·lectual per accedir a un habitatge digne amb els suports necessaris i els serveis d’atenció diürna. Segons la Generalitat, actualment hi ha prop de 3.500 persones a l’espera d’una plaça.

Amics de la Gent Gran impulsa #UnAltreNadal

Amics de la Gent Gran ha llançat la campanya ‘Un Altre Nadal’, per sensibilitzar sobre la soledat que patiran moltes persones grans aquestes festes. L’entitat recupera els dinars de Nadal i les activitats nadalenques locals, i recorda que segons l’INE, 340.000 persones grans viuen soles a Catalunya. Es calcula que el 68% se sent sola, problema que comporta conseqüències psíquiques i físiques greus. La COVID ha fet reduir, a més, les interaccions socials, augmentant les situacions d’aïllament que han fet créixer el sentiment de soledat.

#DretsenSalutMental, campanya de Salut Mental Catalunya

Salut Mental Catalunya impulsa #DretsenSalutMental, una campanya contra la doble vulneració i discriminació per raó de salut mental. La xarxa d’entitats de la federació vol que es coneguin els drets del col·lectiu i que sàpiguen què fer davant de possibles vulneracions i discriminacions. A la pàgina web de la campanya s’hi recullen els drets, informació sobre vulneració i discriminació, com participar en la campanya, la xarxa d’entitats de la federació, vídeos i testimonis en primera persona, i recursos i documentació.

Tens companys i companyes
a qui pot interessar aquest butlletí? Fes-lo córrer!

L’info ACCIÓ SOCIAL és un butlletí quinzenal editat per ECAS que s’adreça a totes les persones interessades a conèixer les novetats de les entitats socials i el tercer sector. I tu, encara no reps l’info ACCIÓ SOCIAL?

Subscriu-t’hi!

Facebook

Twitter

Website

YouTube

Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) és la responsable del tractament de dades personals proporcionades sota el vostre consentiment i us informa que aquestes seran tractades de conformitat amb el que disposen les normatives vigents en protecció de dades personals, el Reglament europeu de protecció de Dades (UE 2016/679 del Parlament i del Consell, de 27 d’abril de 2016), amb la finalitat d’informar de les nostres activitats i conservades mentre hi hagi un interès mutu per mantenir aquest tractament. No es comunicaran dades a tercers, excepte per obligació legal. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les vostres dades, i els de limitació i oposició al seu tractament, adreçant-vos per escrit a ecas@acciosocial.org, o bé a Via Laietana 54, 6è 5a, 08003 de Barcelona.

Comunicació
comunicacio@acciosocial.org | T. 93 268 3442 | M. 690 372 019

Copyright © 2021 ECAS, All rights reserved.
Reps aquest correu perquè estàs subscrit/a al butlletí d’ECAS

entitats catalanes d’acció social | Via Laietana, 54 6è 5a | 08003 Barcelona | T. 93 295 5946
ecas@acciosocial.org | www.acciosocial.org

donar-se de baixa    actualitzar les dades de la subscripció