Skip to content

 

 

Núm. 254 | 20.05.2021

Les entitats socials reclamen agilitat i concreció en els increments de la inversió social al nou Govern

ECAS ha reclamat agilitat i concreció al nou Govern per fer front a l’actual escenari d’emergència social en una nota de premsa emesa en relació a l’acord entre ERC i JxC. La nota demana millorar la RGC i l’harmonització amb l’IMV, garantir el dret al padró, facilitar l’accés a l’habitatge i combatre la precarietat laboral. A més, assenyala la necessitat de concretar mesures fiscals no especificades en l’acord per assegurar els 700 milions d’euros del pla de rescat social i els increments en habitatge i serveis socials. Els darrers dies, ECAS ha traslladat les seves prioritats en una ronda de diàleg en què s’ha reunit amb PSC, CUP, ERC i, aquest 7 de maig, JxC.

Memòria d’activitat 2020: ‘Acció social
i essencial en temps d’emergència’

Ja està disponible la Memòria 2020 d’ECAS, que recull l’activitat de la federació durant un any marcat per l’arribada de la pandèmia. La memòria inclou la publicació dels INSOCAT número 11 i 12, els posicionaments respecte la Renda Bàsica Universal i l’Ingrés Mínim Vital, la denúncia de l’enduriment dels criteris per renovar la residència, la reclamació d’una millora en les tarifes dels serveis d’infància, joventut i famílies, la publicació de la Brúixola Comunitària i les propostes que vam presentar a la Unió Europea, entre d’altres jornades, sessions, publicacions i posicionaments. També recull la participació en actes del sector, l’activitat pel que fa a comunicació, els canvis en l’organigrama i els diferents espais, i l’informe econòmic.

Les entitats recompten 1.035 persones sense llar
a Barcelona, Badalona i l’Hospitalet de Llobregat

Aquest dimecres 19 de maig a la nit diverses entitats d’ECAS han participat en el recompte de persones sense llar a Barcelona, Badalona i L’Hospitalet de Llobregat. La XAPSLL, que ha liderat el recompte a la ciutat comtal, ha registrat 895 persones; a Badalona, la Taula Sense Llar n’ha localitzat 48, i a l’Hospitalet de Llobregat, la Fundació La Vinya, Càritas, Creu Roja i algunes comunitats parroquials n’han notificat 92.

La Taula reclama al futur Govern que
“premi l’accelerador”

La Taula del Tercer Sector ha demanat al futur Govern que acceleri i posi en marxa el rescat social “immediatament”. En una nota de premsa, reclama concretar les polítiques socials que han de pal·liar l’impacte de la covid, assegurant “els tres pilars fonamentals per una vida digna: treball decent, habitatge assequible i garantia d’uns ingressos mínims”. També la Taula d’Emergència Social del Síndic, de la que formen part, ha presentat un document de propostes per al disseny de les polítiques públiques del nou govern per fer front a la crisi social.

El dret a l’habitatge: polítiques públiques
i experiències per fer-lo possible

ECAS, de la mà del Campús de Cohesió i Compromís Social de la Universitat de Girona, organitza la IV Jornada d’Acció Social, que es dedicarà al dret a l’habitatge. Serà el 4 de juny, de 9 a 11:45h, i s’hi aproximaran les polítiques públiques entorn a l’habitatge, amb el mirall de Viena, ciutat referent en l’àmbit. També coneixerem experiències de les entitats del tercer sector. | Inscripció

L’impacte de la COVID-19 en les dones

La Fundació Surt ha presentat aquest dimarts l’estudi ‘L’impacte en les dones de la crisi econòmica derivada de la pandèmia de la Covid-19‘, amb la intenció de contrastar les dades macro amb el nivell micro de les seves experiències quotidianes. L’estudi evidencia que, entre d’altres, hi ha hagut una precarització generalitzada de les condicions de treball, els treballs essencials han patit una major pressió i desprotecció, han crescut les treballadores pobres i el treball informal, la bretxa digital ha augmentat el risc d’exclusió social i laboral de les dones amb manca de competències digitals, la càrrega de treball de cura intensificada pel confinament i la quarentena han limitat la disponibilitat de les dones per treballar, i les dones migrades, sense papers i en situacions econòmiques vulnerables han patit amb major duresa la crisi.

La societat civil denuncia la persecució d’Agbar
per defensar el dret humà a l’aigua

Desenes d’entitats han denunciat en un comunicat i en roda de premsa la judicialització dels processos de remunicipalització de l’aigua per part de la multinacional Agbar, i la persecució que l’empresa fa de les persones que defensen el dret humà a l’agua i la seva gestió pública, així com l’assetjament a ciutadans amb problemes econòmics i en situació de pobresa energètica.

‘Més enllà dels murs: les Unitats Dependents’

Laura Gilabert, de la Fundació Apip-Acam, i en nom de la Comissió d’Àmbit Penitenciari i Execució Penal d’ECAS, ha reivindicat la importància de les Unitats Dependents en un article a Social.cat. Gilabert reivindica el model de justícia restaurativa, “que té una base reparadora, constructiva, i que ofereix ajut a la persona condemnada per tal que pugui saldar el seu deute amb la comunitat”, per contra dels models que se centren en la finalitat retributiva de la pena, “que busca el càstig, el patiment”.

Programa WorkInTech, de Formació i Treball

Formació i Treball, amb Factoria F5, han iniciat el nou programa WorkInTech, per a persones que volen entrar al sector tecnològic. El programa té el suport de Google, amb beques 100% gratuïtes, en què s’aprendrà assistència tècnica, bits i bytes de les xarxes informàtiques, a convertir-se en un usuari avançat, administració de sistemes i serveis d’infraestructura d’IT i seguretat informàtica. Per a fer-hi inscripcions cal contactar amb Itziar Aguirre a través de telèfon (629 908 685) o mail (iaguirre@formacioitreball.org).

Jornada sobre els reptes de la integració laboral de persones migrants i refugiades

Acció contra la Fam i ACEDE organitzen aquest divendres 21 de maig ‘MILE: Respondiendo a los retos de la integración laboral de las personas migrantes y refugiadas‘, en el marc del projecte europeu MILE. La jornada se celebrarà de 10h a 12:45h i repassarà els reptes de la migració a Barcelona, l’experiència recollida en el projecte, aliances clau cap a la inclusió i el paper de les empreses en la gestió de la diversitat. Cal inscripció prèvia.

EAPN-ES celebra que Espanya hagi ratificat la Carta Social Europea

EAPN-ES ha valorat positivament la ratificació de la Carta Social Europea revisada de 1996 per part d’Espanya, que inclou drets a la protecció contra l’exclusió social, l’assetjament sexual a la feinal, així com a l’habitatge, la igualtat d’oportunitats i de tracte pels treballadors amb responsabilitats familiars. El tractat entrarà en vigor el proper 1 de juliol i passarà a ser el vinculant a Espanya, on fins ara era vigent el de 1961.

‘Impulsant millores en l’atenció a infants, adolescents i joves amb problemes de salut mental’

Salut Mental Catalunya organitza el dijous 27 de maig la jornada en línia ‘Impulsant millores en l’atenció a infants, adolescents i joves amb problemes de salut mental‘, en què presentarà quatre noves guies d’orientació en salut mental infanto-juvenil, tallers de capacitació i el pilotatge de dos d’ells. Cal inscripció prèvia. | Programa

‘Reflexions ètiques en temps de pandèmia’

La Confederació organtiza ‘Reflexions ètiques en temps de pandèmia‘, una nova sessió del cicle ‘Apunts654C. Els imperdibles de La Confederació’, amb Begoña Román, Professora de la Facultat de Filosofia (UB) i Presidenta del Comitè d’Ètica dels Serveis Socials de Catalunya. Serà en línia, el 26 de maig, de 9:30h a 10:45h. Cal inscripció prèvia i les places són limitades.

Tens companys i companyes
a qui pot interessar aquest butlletí? Fes-lo córrer!

L’info ACCIÓ SOCIAL és un butlletí quinzenal editat per ECAS que s’adreça a totes aquelles persones interessades a conèixer les novetats de les entitats socials i el tercer sector. I tu, encara no reps l’info ACCIÓ SOCIAL?

Subscriu-t’hi!

Facebook

Twitter

Website

YouTube

Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) és la responsable del tractament de dades personals proporcionades sota el vostre consentiment i us informa que aquestes seran tractades de conformitat amb el que disposen les normatives vigents en protecció de dades personals, el Reglament europeu de protecció de Dades (UE 2016/679 del Parlament i del Consell, de 27 d’abril de 2016), amb la finalitat d’informar de les nostres activitats i conservades mentre hi hagi un interès mutu per mantenir aquest tractament. No es comunicaran dades a tercers, excepte per obligació legal. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les vostres dades, i els de limitació i oposició al seu tractament, adreçant-vos per escrit a ecas@acciosocial.org, o bé a Via Laietana 54, 6è 5a, 08003 de Barcelona.

Comunicació
comunicacio@acciosocial.org | T. 93 268 3442 | M. 690 372 019

Copyright © 2021 ECAS, All rights reserved.
Reps aquest correu perquè estàs subscrit/a al butlletí d’ECAS

entitats catalanes d’acció social | Via Laietana, 54 6è 5a | 08003 Barcelona | T. 93 295 5946
ecas@acciosocial.org | www.acciosocial.org

donar-se de baixa    actualitzar les dades de la subscripció