Skip to content

info ACCIÓ SOCIAL

Logo
  1. ECAS dóna el tret de sortida als actes contra la pobresa
  2. Nova comissió de treball en l’àmbit del VIH i la SIDA
  3. Reunions amb el PSC i ERC per treballar els seus programes electorals
  4. Relleus a la Junta Directiva d’ECAS
  5. La coordinació de la Comissió d’Inserció Sociolaboral queda vacant
  6. ECAS enfortirà la Taula de Participació Social del Departament de Justícia
  7. Via oberta perquè ECAS faci aportacions al reglament de la Llei d’Acollida
  8. Avaluació de l’efectivitat del PIRMI, assignatura pendent
  9. Vaga general 29-S: manifest i serveis mínims
  10. Xerrades interculturals i tallers d’estrangeria, organitza Probens
  11. Jornada sobre salut mental comunitària per celebrar el 25è aniversari d’Els Tres Turons
  12. Tallers de reflexió sobre el govern de les fundacions
  13. Gran recapte d’aliments per fer front a la fam i el malbaratament
  14. Proximitat i flexibilitat en les respostes, claus en l’eficàcia de l’acció social
  15. Més treball transversal per a una major incidència, un repte pendent per al Tercer Sector
foto.jpg 1. ECAS dóna el tret de sortida als actes contra la pobresa

La declaració del 2010 com a Any europeu de lluita contra la pobresa i l’exclusió social coincideix el proper 17 d’octubre amb el Dia internacional per a l’eradicació de la pobresa, i amb motiu d’ambdues commemoracions es realitzaran diverses activitats per fer visible la dimensió del problema i reivindicar polítiques públiques que hi facin front. A banda de participar en els actes que tindran lloc a Barcelona, liderats per la Taula del Tercer Sector (properament es podran consultar a www.donemelmillordenosaltres.cat), ECAS organitza diverses accions a Girona (en col·laboració amb Cáritas i la Federació Catalana del Voluntariat Social) i Tarragona. Els actes a Girona s’inauguraran amb una conferència sobre perfils de pobresa a la Fundació Universitat de Girona, i inclouran la presència de les tres federacions a la Fira d’entitats de la ciutat, on es llegirà el manifest amb què la federació reclama més acció social. La xerrada sobre ‘Nova pobresa a Tarragona’ (14 d’octubre a les 19 h), reunirà acadèmics i professionals de les entitats socials al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili. L’endemà serà el torn dels representants del partits polítics, que debatran al voltant de les ‘Polítiques socials i el seu impacte en el món local’ en un acte que tindrà lloc al Col·legi d’advocats i farmacèutics. Dissabte 16 d’octubre se celebraran tallers i activitats lúdiques adreçats als infants, i l’actor tarragoní Oriol Grau tancarà la jornada amb la lectura del manifest. Entre els suports de la campanya de difusió s’inclou un autobús que durant el mes d’octubre farà circular el cartell promocional dels actes; tres representants d’ECAS els donaran a conèixer al programa ‘Els matins de Tarragona Ràdio’. A la web de la federació s’anirà actualitzant la informació sobre les activitats arreu del territori.


2. ECAS estrena una nova comissió de treball en l’àmbit del VIH i la SIDA

Comissió VIH/SIDA i Exclusió Social és el nom del sisè grup de treball d’àmbit d’ECAS, que es constituirà el proper dijous 30 de setembre i confirma el bon moment d’èxits i expansió de la federació. El grup té origen en la ‘Comissió de responsables dels serveis residencials per persones amb VIH/SIDA en situació d’exclusió social’, plataforma creada el 2003 i formada per onze entitats -sis de les quals són sòcies d’ECAS- que han vist en la seva integració a la federació una manera de donar continuïtat a la seva tasca i visibilitat al sector que atenen, així com una dimensió més àmplia i transversal dels seus programes i intervencions. La Junta Directiva va donar el passat mes de juliol el vistiplau a la proposta de la nova comissió, que es constituirà i iniciarà la seva activitat a ECAS en una reunió el 30 de setembre.


3. Reunions amb el PSC i ERC per treballar els seus programes electorals

En el marc de les properes eleccions al Parlament, i donant continuïtat a la ronda de trobades amb les principals forces polítiques catalanes iniciada el passat mes de maig, ECAS es reunirà amb representants del PSC i ERC per fer aportacions a l’esborrany dels seus programes electorals. La sessió per treballar les propostes d’ERC tindrà lloc avui 27 de setembre a la seu nacional del partit i comptarà amb la presència de la portaveu al Parlament Anna Simó. La diputada Consol Prados i el secretari de Política Sectorial de l’Agrupació de l’Eixample, Carles Rivera, seran els interlocutors socialistes d’ECAS per debatre el programa del PSC el dia 6 d’octubre a les 13 hores a la seu d’ECAS.


foto.jpg 4. Relleus a la Junta Directiva d’ECAS

Tal com es va aprovar el passat dijous 23 de setembre en Junta Directiva, Sònia Fuertes (a la foto), fins ara tresorera de la federació en representació de la Fundació Salut i Comunitat, assumeix el càrrec de secretària d’organització d’ECAS en substitució d’Ismael Palacín, que va donar per finalitzat el seu mandat a l’Assemblea General Ordinària del passat 16 de juliol. Al seu torn, Domènec Domènech, vocal de la Junta Directiva en representació de la Fundació Mercè Fontanilles, serà el nou tresorer de la federació. A la Junta celebrada dijous va anunciar la seva baixa com a vicepresidenta d’ECAS la fins ara directora de Recerca, Innovació i Sensibilització d’IRES, Núria Fabra -que serà substituïda per Marta Zaragoza, de la mateixa entitat- i es va ratificar l’adhesió de Fundació Astrid 21 a la federació. Ja estan fixades les dates de les Assemblees Generals Ordinàries d’ECAS per al 2011: tindran lloc els dies 18 de febrer i 15 de juliol.


5. La coordinació de la Comissió d’Inserció Sociolaboral queda vacant

L’actual coordinadora de la Comissió d’Inserció Sociolaboral de la federació, Emma Ràfols, deixarà properament el càrrec per tal de reincorporar-se a les seves tasques a Fundació SURT, entitat membre d’ECAS, i s’ha obert ja el procés de selecció per a cobrir la plaça vacant. El lloc de treball inclou les tasques de lideratge i dinamització dels projectes de la Comissió d’Inserció Sociolaboral, així com la representació de la federació en la interlocució amb l’Administració. Es requereix que la persona que s’incorpori a l’equip d’ECAS tingui coneixements tècnics específics sobre les polítiques d’ocupació, el funcionament del mercat de treball i les metodologies d’intermediació laboral, així com més de tres anys d’experiència en una entitat d’inserció sociolaboral. Les persones interessades hauran de fer arribar el seu currículum vitae al gerent de la federació, Jordi Gusi.


foto.jpg 6. ECAS enfortirà la Taula de Participació Social del Departament de Justícia

En una reunió mantinguda el passat 15 de setembre a la seu d’ECAS amb el Secretari de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil, Albert Batlle, la Comissió d’Àmbit Penitenciari de la federació va acordar potenciar la seva contribució a la Taula de Participació Social (TPS), creada pel Departament de Justícia com a espai d’interlocució entre l’Administració i les entitats socials. A banda de les línies de treball que es vehiculin a través de la TPS, ECAS continuarà mantenint contactes bilaterals amb el Departament i podria prestar serveis d’assessorament en temes relacionats amb les actuacions en l’àmbit penitenciari de les organitzacions d’acció social.


7. Via oberta perquè ECAS faci aportacions al reglament de la Llei d’Acollida

La reunió mantinguda per la Comissió d’Immigració d’ECAS amb Xavier Alonso, de la Secretaria per a la Immigració, el passat 15 de setembre obre la porta a que el grup de treball vehiculi les seves aportacions al reglament de la Llei d’Acollida dirigint-se directament a la Secretaria. Durant la sessió, Alonso va exposar els punts principals del reglament de la llei, que actualment es troba en fase d’esborrany, i es va centrar en els tres capítols sobre els serveis de primera acollida, els serveis d’acollida especialitzada i les capacitacions dels agents que desenvolupin aquesta tasca. ECAS compta també amb una segona via de participació a través de la Taula d’Immigració i Ciutadania (en formen part la Fundació SER.GI, membre d’ECAS, i la Taula d’Entitats del Tercer Sector), on la secretaria presentarà properament l’esborrany del reglament.


8. Avaluació de l’efectivitat del PIRMI, assignatura pendent

L’avaluació del Programa Interdepartamental de la Renda Mínima d’Inserció (PIRMI) duta a terme per l’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques deixa com a assignatura pendent la valoració de l’efectivitat de les mesures laborals i socials vinculades al programa. Els “problemes en les fonts d’informació” en són la causa, i per posar-hi remei es recomana millorar els actuals registres administratius, desagregant els itineraris sociolaborals i incorporant la variable sobre ‘grau d’ocupabilitat’, entre d’altres modificacions. També caldria connectar les bases de dades del programa amb la de contractes del Departament de Treball i els registres de la Seguretat Social. De cara a futures avaluacions, caldria adoptar un enfocament de “reformes amb dissenya avaluatiu” i abordar àmbits que han quedat pendents, com la cobertura poblacional i el model de demanda. A través del PIRMI, que es va posar en marxa fa 20 anys, el 2009 es van atendre 22.000 llars amb una dotació de 110 milions d’euros.


foto.jpg 9. Vaga general 29-S: manifest i serveis mínims

Les entitats membres d’ECAS Fundació Marianao i Arrels Fundació s’han adherit a títol particular al Manifest promogut per les entitats socials de Catalunya contra les retallades socials i la reforma laboral. Finalment, la Taula del Tercer Sector no s’ha sumat al manifest i ECAS manté una postura neutral respecte a la vaga, deixant llibertat a les entitats membres perquè es pronunciïn (o no) en el sentit que vulguin. L’Ordre del Departament de Treball de serveis mínims acordats per a la jornada de vaga recull al punt 1.11 els corresponents a empreses que realitzen funcions d’assistència i serveis socials.


foto.jpg 10. Xerrades interculturals i tallers d’estrangeria, organitza Probens

L’entitat membre d’ECAS Probens, Promoció i Benestar Social ofereix un cicle de xerrades sobre interculturalitat i un taller d’estrangeria al voltant de la dona que tindran lloc a la Casa del Mar de Barcelona (Albareda 1-13) del 6 al 18 d’octubre, de 16 a 19.30 hores. Les xerrades seran impartides per expertes que ens acostaran als universos de la dona marroquina, de l’Àfrica Negra, pakistanesa, llatinoamericana i xinesa.


foto.jpg 11. Jornada sobre salut mental comunitària per celebrar el 25è aniversari d’Els Tres Turons

Entre els actes que organitza Fundació Els Tres Turons per celebrar el seu 25è aniversari s’hi inclou una Jornada de debat entorn a la Salut Mental Comunitària que tindrà lloc el 18 d’octubre. Constarà de diverses xerrades i debats en què participaran professionals d’entitats socials, acadèmics i representants de l’administració per analitzar, entre altres qüestions, ‘El dret al treball i les empreses d’inserció’, i ‘Les organitzacions socials i els drets de les persones’. La jornada es farà a Biblioteca El Carmel-Juan Marsé (Murtra 135-145, Barcelona) de 10  a 19 hores, i finalitzarà amb una actuació de jazz. Cal confirmar l’assistència (es lliurarà certificat acreditatiu) enviant un correu electrònic a fundacio@els3turons.org.


12. Tallers de reflexió sobre el govern de les fundacions

Amb el convenciment que el bon funcionament dels patronats de les fundacions és essencial per a la seva democràcia interna i consolidació, l’Observatori del Tercer Sector organitza una sèrie de Tallers per a la millora dels òrgans de govern a les fundacions catalanes dirigits a membres de patronats i directius d’aquest tipus d’organitzacions. Les tres sessions del taller (13, 19 i 20 d’octubre) volen oferir un espai de reflexió i autodiagnòstic, així com proporcionar pautes per a la millora dels òrgans de govern a les entitats del sector. La seu de l’Observatori del Tercer Sector (Balmes 7, 1r pis, Barcelona) acollirà els tallers, als quals cal inscriure’s omplint un formulari electrònic (per a més informació: 93 217 72 97).


foto.jpg 13. Gran recapte d’aliments per fer front a la fam i el malbaratament

Tal com us informàvem en anteriors info ACCIÓ SOCIAL, els propers dies 12 i 13 de novembre tindrà lloc la campanya Gran Recapte d’Aliments a Catalunya, impulsada per la Fundació Banc dels Aliments amb l’objectiu de recollir 400.000 quilos d’aliments bàsics per ser repartits  entre les persones que més ho necessiten. La fundació, que ha vist doblada la demanda social d’aliments arrel de l’actual crisi econòmica, distribuirà una xarxa de voluntaris a diversos punts de recollida (situats en supermercats i mercats de Catalunya), i cerca ciutadans i entitats que vulguin formar part de l’equip durant els dos dies que durarà el recapte. També s’habilitarà una línia telefònica per fer donatius.


foto.jpg 14. Proximitat i flexibilitat en les respostes, claus en l’eficàcia de l’acció social

Conèixer de prop la realitat i poder adaptar els recursos disponibles a les especificitats de cada cas resulta fonamental perquè les actuacions en matèria social siguin eficaces. Els exemples exposats al llarg de la jornada sobre Les polítiques d’inclusió social a Europa i a Catalunya. Una perspectiva comparada, organitzada per la Conselleria d’Acció Social i Ciutadania, ho van fer palès. Les experiències de Navarra i Flandes van ser especialment reveladores i posen de manifest també la importància d’un tercer element: la dotació econòmica de les polítiques d’inclusió social. Navarra té la renda anual per persona i família més alta d’Espanya, un 10,96% d’atur (enfront el 20% de mitjana espanyola) i una pobresa relativa del 6,5% (mitjana espanyola: 19,6%). Per una població de 610.000 persones, el pressupost destinat als serveis socials l’any 2010 és de 288 milions d’euros, 73 d’ells per a polítiques d’inclusió. Marta Álvarez, directora general d’Afers Socials i Cooperació al Desenvolupament del Govern Foral de Navarra, va deixar clar, però, que “cal avaluar l’eficàcia en termes de rendibilitat social”. El balanç de les estratègies europees de lluita contra la pobresa +info


foto.jpg 15. Més treball transversal per a una major incidència, un repte pendent per al Tercer Sector

La jornada de reflexió La incidència política al Tercer Sector: on estem i on anem?, celebrada dimecres passat a la Fundació Pere Tarrés, va posar de manifest la voluntat de les entitats no lucratives de diferents àmbits de treballar conjuntament per tenir una major incidència política, però també la necessitat de materialitzar aquesta idea dotant les entitats de recursos i espais reals òptims que articulin el treball col·lectiu. La idea que cal fer un pas endavant definitiu es va reiterar durant la taula rodona ‘On som i cap a on anem’, que va comptar amb representants del tercer sector dels àmbits social, ambiental, de la cooperació i el desenvolupament, i de la pau i els Drets Humans. Hi van assistir un centenar de professionals. Durant el debat es va fer un repàs de la trajectòria de cadascun dels sectors en què  Àngels Guiteras, presidenta de la Taula del Tercer Sector, va destacar  l’alta capacitat d’innovació social com un dels aprenentatges que ha generat la manca de recursos. Els ponents van coincidir en que cal un canvi global i estructural en els mecanismes de participació de la política institucional i el poder dels mitjans de comunicació perquè el sector tingui més pes i reconeixement social. +info


Agència de Comunicació Social
comunicacio@acciosocial.org

T. 93 268 3442 | M. 657 515 361
Logo
entitats catalanes d’acció social
Via Laietana, 54 1er | 08003 Barcelona
T. 93 268 2222 | F. 93 310 0483
ecas@acciosocial.org | www.acciosocial.org
Avis legal: Aquest missatge pot contenir informació privilegiada i/o confidencial. Si no sou el destinatari del mateix o la persona encarregada de la seva distribució, NO US ESTÀ PERMÈS copiar, fer entrega, ni difondre’n el seu contingut; així mateix us preguem que aviseu al propietari i elimineu aquest correu electrònic.