Skip to content

 

 

Núm. 273 | 24.03.2022

Llegir al navegador

Front comú d’ajuntaments i entitats socials per abordar els reptes socials de l’Àrea Metropolitana

Aquest dimecres s’ha celebrat la primera trobada del Fòrum Social Metropolità, un espai horitzontal i obert que agrupa centenars d’entitats socials i ajuntaments de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. El Fòrum permetrà una major incidència i coordinació entre les entitats i els consistoris per fer front a les desigualtats. ECAS forma part del grup motor que impulsa aquesta iniciativa en el marc de l’Acord Ciutadà i en participem des dels seus inicis.

Aquest divendres, ECAS Girona presenta
l’INSOCAT 13 a l’Hotel d’Entitats

Aquest divendres, 25 de març, a les 10h, ECAS Girona presentarà l’INSOCAT 13 ‘L’impacte social de la pandèmia a Catalunya: sobreviu l’economia, pateix la ciutadania’. Serà a l’Hotel d’Entitats de Girona (c. Rutlla, 22), en un acte presencial que comptarà amb una benvinguda de Sira Vilardell, vicepresidenta d’ECAS, una presentació de les dades i hipòtesis de Quim Brugué i Xavier Casademont, autors de l’informe, i una presentació de conclusions i propostes de Lluís Puigdemont, director de la Fundació SER.GI i membre de la Comissió Territorial d’ECAS a Girona. | Programa | Inscripcions

El sector demana canalitzar la solidaritat amb Ucraïna per les administracions i entitats expertes

La Taula del Tercer Sector s’ha afegit a la crida de les institucions perquè la ciutadania canalitzi la seva solidaritat a través dels circuits establerts per les administracions. “La societat catalana és molt solidària i és tot un orgull (…) però les iniciatives ciutadanes s’han de vehicular mitjançant els mecanismes que les administracions han habilitat i que són els òptims”, ha argumentat Francina Alsina, presidenta de la Taula.

Els mecanismes preventius i de reparació davant l’assatjament sexual estan pendents a les empreses

La Fundació SURT presentarà el 29 de març els resultats del projecte Teamwork, que conclou que els mecanismes preventius i de reparació davant l’assetjament sexual encara estan pendents a les empreses. Gairebé la meitat de les dones enquestades afirma haver-ne patit al llarg de la seva vida laboral i gairebé la meitat de persones enquestades (homes i dones) n’ha estat testimoni. Serà el 29 de març, de 10 a 13:30h, a la sala d’actes de l’Associació de Mestres Rosa Sensat. | Inscripció

ECAS busca responsable de comunicació i continguts

Continua obert el procés de selecció per al lloc de responsable de comunicació i continguts d’ECAS, que s’incorporarà a l’equip tècnic i, en dependència de la Direcció General, desenvoluparà la comunicació externa i interna de l’entitat i en garantirà el posicionament i una percepció correcta dels seus objectius i línies de treball. A l’oferta de feina hi trobareu tots els detalls.

“La pobresa està totalment cronificada a Catalunya”, Ferran Busquets, vocal de pobresa

Social.cat ha publicat un monogràfic sobre la crisi social fruit de la pandèmia de covid-19, en què Ferran Busquets, vocal de pobresa d’ECAS, denuncia que “tenim, des de fa més de 10 o 15 anys, un 25% de la població en situació de pobresa i això no baixa d’aquí”. L’article recupera algunes de les dades de l’INSOCAT 13, com l’augment de l’exclusió social fins el 26,3% el 2020: “Aquest increment de 3,3 punts no s’havia produït mai”, subratlla Busquets.

Jornades de debat del Pla Pilot de la Renda Bàsica Universal a Catalunya

L’Oficina Tècnica del Pla Pilot de la Renda Bàsica Universal a Catalunya ha convocat unes jornades de debat per debatre’n la pre-proposta en relació a projectes similars. Comptaran amb la participació de persones del camp de l’avaluació de polítiques públiques, participants en altres projectes pilots i gent del món acadèmic internacional. La jornada es podrà seguir presencialment (prèvia inscripció) o online. | Programa

‘Comuniquem sense conflictes’

L’Associació Atlàntida organitza ‘Entendre’s: comuniquem sense conflictes’, un diàleg en línia a càrrec dels conflictòlegs Xavier Pastor i Eduard Carrera. Pastor és també politòleg, director del Postgrau de Resolució de Conflictes Públics i Mediació per la Universitat de Girona, i professor del màster de Resolució de Conflictes per la Universitat Oberta de Catalunya. Carrera és economista, coordinador i professor del Postgrau en Resolució de Conflictes Públics de la Universitat de Girona i tècnic d’atenció a la comunitat al Consorci d’Acció Social de la Garrotxa. La sessió serà el 30 de març a les 17:30h a través de Zoom. | Inscripcions

L’Associació Salut i Família edita un dossier de premsa sobre les dones a la guerra d’Ucraïna

L’Associació Salut i Família ha editat un dossier de premsa sobre el paper de les dones i els infants a la guerra d’Ucraïna. El document recull les principals notícies aparegudes a Espanya sobre els riscos que corren i els recursos i la resiliència desplegats per les dones i infants al conflicte. Es tracta d’un document viu i que l’entitat anirà actualitzant setmana a setmana per rendir compte de l’evolució de la crisi així com de les polítiques i accions d’acollida cap a les persones refugiades ucraïneses a Europa, Espanya i Catalunya.

Demanen a l’Ajuntament de BCN que no acceleri desallotjaments

L’associació Amics del Quart Món i famílies que viuen en assentaments han demanat a l’Ajuntament de Barcelona que no acceleri desallotjaments. Vint-i-dos famílies que viuen en assentaments de propietat pública i privada a Barcelona han estat afectades, durant l’últim any, per processos de desallotjament promoguts pel consistori. Una quinzena de famílies i l’entitat Amics del Moviment Quart Món s’han adreçat al Síndic de Greuges de Barcelona perquè verifiqui que es tracta de processos proporcionals i que respecten els drets de les famílies afectades.

Reunió d’ECAS amb la Conselleria de Drets Socials

El 17 de març, ECAS s’ha reunit amb la Consellera de Drets Socials, Violant Cervera, i el Director General de Serveis Socials, Josep Maria Forné, per explicar l’actuació de les entitats d’ECAS que treballen en l’atenció a persones amb VIH/sida i risc d’exclusió social sever. ECAS ha traslladat els principals reptes de treball amb el departament: transició a la concertació acompanyada d’una revisió de costos dels serveis i actualització de la cartera de serveis vinculada a aquest àmbit per garantir el contínuum d’atenció a la persona.

Germina prepara les V Jornades Formatives sobre Maltractament infantil i adolescent

La Fundació Germina celebrarà el 29 d’abril les V Jornades Formatives sobre Maltractament infantil i adolescent, on proposa fer “una mirada al context”. L’edició d’enguany vol aprofundir en com la intervenció es veu afectada pel context a través de diferents punts de vista. La jornada inclourà ponències de persones expertes en diferents àmbits, una taula rodona i tallers, i generarà un espai de debat i trobada multidisciplinar.

“Si no volem la guerra, eduquem per la pau”

Desmilitaritzem l’Educació ha denunciat, en una nota de premsa, la presència de l’exèrcit al Saló de l’Ensenyament. Lamenta que “contravé tots els acords democràtics i resolucions parlamentàries” i que “el reclutament a joves en espais educatius contribueix a encoratjar discursos bel·licistes i és un intent de normalitzar la guerra, la violència i la indústria militar com a mecanismes de resolució de conflictes”. Per tot plegat, reivindica una educació basada en el foment de la cultura de la pau, el diàleg, la convivència i l’antimilitarisme, lliure d’exèrcits i d’armes.

II Jornades de Divulgació de la Criminologia: ‘Criminologia
i Societat’

El Col·legi Oficial de Criminologia de Catalunya organitza la segona edició de les Jornades de Divulgació de Criminologia. Enguany, les dues taules de debat tractaran sobre el sistema de seguretat pública a Catalunya, què hi ha més enllà dels cossos policials, quins agents hi intervenen, l’afectació de la pandèmia en aquest sistema i què és la criminologia i què aporta a la comunitat, entre d’altres. Seran gratuïtes i online, el 30 de març, de 17h a 19h. | Inscripció

‘Aportació del Tercer Sector Social en temps de pandèmia’, de La Confederació

La Confederació ha publicat ‘Aportació del Tercer Sector Social en temps de pandèmia. Premis La Confederació 2021’, una publicació especial que reconeix el paper fonamental de les entitats socials davant la covid-19 i que és producte dels Premis La Confederació. El document inclou el reconeixement de la Generalitat, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, reflexions per persones que formen part del jurat, i testimonis de les pròpies entitats.

Signa la petició per una Renda Bàsica Universal europea!

Tens companys i companyes
a qui pot interessar aquest butlletí? Fes-lo córrer!

L’info ACCIÓ SOCIAL és un butlletí quinzenal editat per ECAS que s’adreça a totes les persones interessades a conèixer les novetats de les entitats socials i el tercer sector. I tu, encara no reps l’info ACCIÓ SOCIAL?

Subscriu-t’hi!

Facebook

Twitter

Website

YouTube

Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) és la responsable del tractament de dades personals proporcionades sota el vostre consentiment i us informa que aquestes seran tractades de conformitat amb el que disposen les normatives vigents en protecció de dades personals, el Reglament europeu de protecció de Dades (UE 2016/679 del Parlament i del Consell, de 27 d’abril de 2016), amb la finalitat d’informar de les nostres activitats i conservades mentre hi hagi un interès mutu per mantenir aquest tractament. No es comunicaran dades a tercers, excepte per obligació legal. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les vostres dades, i els de limitació i oposició al seu tractament, adreçant-vos per escrit a ecas@acciosocial.org, o bé a Via Laietana 54, 6è 5a, 08003 de Barcelona.

Comunicació
comunicacio@acciosocial.org | T. 93 268 3442 | M. 690 372 019

Copyright © 2022 ECAS, All rights reserved.
Reps aquest correu perquè estàs subscrit/a al butlletí d’ECAS

entitats catalanes d’acció social | Via Laietana, 54 6è 5a | 08003 Barcelona | T. 93 295 5946
ecas@acciosocial.org | www.acciosocial.org

donar-se de baixa    actualitzar les dades de la subscripció