Skip to content

infoACCIONS 

2011 / 35

 

 

Logo
  1. Presentació de l’informe sobre la Renda Mínima d’Inserció
  2. Últims dies d’inscripció al seminari Comprendre les desigualtats socials
  3. Debat i reflexió en l’àmbit penitenciari
  4. ECAS compareix al Parlament en relació a la ‘llei òmnibus’ i els serveis socials
  5. La música de les llums: concert benèfic per Punt de Referència
  6. Concert solidari amb la Fundació Comtal
  7. Rehabilitació en l’àmbit penitenciari, menys reincidència i més estalvi
  8. Un simulador informàtic valora el risc de maltractament dels infants
  9. Premis pel foment de l’autonomia i la igualtat d’oportunitats
  10. En marxa la ILP per una renda ciutadana i a tràmit la de reforma hipotecària
  11. Factors de millora de l’èxit educatiu de l’alumnat d’origen immigrant
  12. Diversitat cultural i desenvolupament comunitari a Barcelona

ECAS presenta l’informe per a la millora de la Renda Mínima d’Inserció

A partir del coneixement i l’experiència de les entitats que treballen amb les persones perceptores de la RMI, ECAS ha elaborat l’Informe per a la millora del programa de Renda Mínima d’Inserció i la creació de nous recursos contra la pobresa i l’exclusió social, presentat aquest matí en roda de premsa. Mitjançant el document –que la federació ha fet arribar també als departaments de Benestar Social i Família i Empresa i Ocupació–, les entitats d’acció social confien posar en marxa el més aviat possible un grup de treball interdepartamental amb el Govern per donar resposta a la creixent demanda d’ajuts i serveis socials. A la roda de premsa hi han intervingut Teresa Crespo, presidenta d’ECAS; Xavier Orteu, director d’Insercoop; i Meritxell Fernández, de Fundació Surt.


Últims dies per a Comprendre les desigualtats socials

Ja està disponible el programa definitiu del seminari Comprendre les desigualtats socials, organitzat per ECAS, que inclourà les ponències de tretze acadèmics de reconegut prestigi amb l’objectiu d’acostar la teoria i la pràctica de l’acció social. La formació consta de deu sessions que se celebraran entre el 7 d’octubre i el 25 de febrer a la Torre de Can Bordoi de Llinars del Vallès. Per inscriure’s al seminari (20 places) cal enviar un correu a seminari@acciosocial.org o trucar al 93 268 22 22; el termini finalitza el proper divendres 30 de setembre. Els participants únicament han d’abonar 21 euros per sessió en concepte d’àpats.

 


Jornada de debat i reflexió en l’àmbit penitenciari 

Més de 250 professionals vinculats a l’àmbit de l’execució penal reflexionaran dimarts vinent a CaixaFòrum sobre la reinserció en l’àmbit penitenciari en el marc de la jornada Obrint portes, organitzada per ECAS. L’acte, que inclourà taules rodones i presentacions de bones pràctiques de col·laboració entre les entitats socials i el món empresarial, comptarà amb la presència de la consellera de Justícia, Pilar Fernández i Bozal. El programa ‘Tots x tots’ de COM Ràdio va dedicar dilluns passat l’espai de tertúlia a analitzar la paradoxa del sistema penitenciari espanyol, basat en condemnes llargues que dificulten la reinserció i comporten uns costos econòmics i socials molt elevats. Hi van participar el subdirector general de reparació i execució penal a la comunitat, Marc Cerón; la coordinadora de la Comissió d’Àmbit Penitenciari d’ECAS, Patricia Bosch; el president del Grup 33, Lluís Font; i una representant de la Taula de Participació Social, Maria Elena Alfaro. El director d’Obra Social Santa Lluïsa de Marillac, Eduard Sala, reflexiona sobre la qüestió en un article publicat a Social.cat: ‘Quan la presó esdevé un car forat negre’.

 

 


ECAS compareix al Parlament en relació a la ‘llei òmnibus’ i els serveis socials

ECAS va comparèixer dijous passat al Parlament de Catalunya per exposar el posicionament de la federació sobre aquells capítols de la Llei de simplificació i millora de la regulació relacionats amb els serveis socials. En representació d’ECAS, Sonia Fuertes va mostrar la preocupació de les entitats socials per un debat excessivament vinculat als costos econòmics: “des de l’acció social –va afirmar– creiem que s’ha de vincular també a conceptes ètics”. En aquest sentit, el principal objectiu del sector és que no es posi en risc el dret universal d’accés als serveis socials. Cal evitar la multiplicitat dels diferents òrgans de participació i potenciar una relació simètrica entre el tercer sector social i l’Administració. La sessió va comptar també amb intervencions de la Taula del Tercer Sector, la Federació Catalana de Voluntariat Social, la Federació Catalana de Drogodependències i una quinzena de representants d’altres àmbits de la societat civil catalana.


La música de les llums, concert benèfic

El proper dilluns 3 d’octubre tindrà lloc al Teatre Romea de Barcelona un concert a benefici de Punt de Referència. La soprano bercelonina Begoña Alberdi i el tenor Antonio De Gobbi interpretaran obres de Mozar i Haydn. Les entrades ja es poden adquirir a través del servei de Telentrada de CatalunyaCaixa o per telèfon (902 101 212), i en cas de no poder-hi assistir es pot fer un ingrés en concepte de ‘Fila 0′ al compte de La Caixa 2100-1195-17-0200036994.


Concert solidari amb la Fundació Comtal

La recaptació del concert del grup PorFinViernes el proper 19 d’octubre a la Sala Luz de Gas anirà destinada als projectes de la Fundació Comtal.  L’entrada té un preu de 15€ i ja es pot reservar al telèfon 93 295 46 36 o al correu electrònic comunicacio@comtal.org.


Rehabilitació: menys reincidència i més estalvi

La campanya de sensibilització ‘Obrim la porta a la rehabilitació’, impulsada per la Taula de Participació Social (TPS), es difondrà fins a finals de desembre a través dels mitjans de comunicació amb l’objectiu de conscienciar la societat sobre la importància dels programes de rehabilitació en l’àmbit penitenciari per evitar la reincidència i millorar la seguretat ciutadana. Les penes de presó curtes, acompanyades d’aquests programes, tenen menys cost econòmic i atenuen el desarrelament social dels presos, facilitant així la seva reinserció posterior. L’associació Cedre organitza una xerrada al voltant d’aquesta qüestió el proper 7 d’octubre als Caputxins de Sarrià (c/ Cardenal Vives i Tutó, 2). + info


Un simulador informàtic valora el risc de maltractament dels infants

La Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) ha posat en marxa un simulador per ajudar els professionals en la coordinació, la detecció i la prevenció de les situació de risc o maltractament que pugui estar patint un fetus, un nadó, un infant o un adolescent. El simulador, que forma part del projecte RUMI-Infància Respon, assessorarà els usuaris sobre l’actuació més adient en cada cas i ha comptat amb la participació de més de dos-cents professionals dels àmbits dels serveis socials, educació salut i els Mossos d’Esquadra. Està previst que en un futur pròxim els professionals es puguin registrar al programa i activar directament els serveis necessaris per a la protecció dels infants.


Premis per al foment de l’autonomia i la igualtat d’oportunitats

Coincidint amb la celebració dels 40 anys d’ECOM, la federació convoca la primera edició dels Premis Maria José Vázquez a l’autonomia personal amb l’objectiu de reconèixer les persones, entitats, institucions i empreses que promouen l’autonomia de les persones amb discapacitat física. El termini per presentar les candidatures finalitza el proper dimarts 27 de setembre. D’altra banda, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà convoca la segona edició dels Premis NAYRA, de reconeixement d’aquells projectes que donin veu o fomentin la igualtat d’oportunitats de les dones immigrades. El guardó està dotat amb 2.500€ i el termini per a presentar els projectes finalitza el 31 d’octubre.


En marxa la ILP per una renda ciutadana i a tràmit la iniciativa de reforma hipotecària

Una quinzena de representants d’assemblees de treballadors, sindicats, partits polítics i entitats sense ànim de lucre es van reunir la setmana passada per impulsar una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per a l’elaboració d’una Llei de Renda ciutadana garantida, en compliment de l’article 24.3 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya. El grup promotor ha convocat una reunió d’experts de l’àmbit del treball social i el dret (dimecres 28 de setembre) per iniciar l’elaboració del projecte i el 13 d’octubre tindrà lloc la reunió constitutiva de la Comissió Promotora de la ILP. Totes dues trobades se celebraran a les 19h a la seu de Justícia i Pau (Rivadeneyra 6, Barcelona). D’altra banda, la mesa del Congrés dels Diputats ha admès finalment a tràmit la ILP perquè amb el lliurament de l’habitatge al banc quedi cancel·lat el deute hipotecari, presentada fa mesos per diverses entitats socials i sindicats. La iniciativa ha viscut un procés ple d’entrebancs i actualment es troba al Senat pendent d’aprovació i ratificació per poder iniciar el procés de recollida de signatures –un mínim de mig milió- perquè la ILP sigui debatuda al Congrés dels Diputats.


Millora de l’èxit educatiu de l’alumnat d’origen immigrant 

La Fundació Jaume Bofill debatrà sobre Com millorar l’èxit educatiu de l’alumnat d’origen immigrant? dimecres que ve a les 18.30 hores al Palau Robert de Barcelona. Malgrat els esforços dels darrers anys en l’acollida de l’alumnat nouvingut i l’atenció a la diversitat cultural, els resultats educatius de l’alumnat d’origen immigrat continuen sent majoritàriament baixos. La trobada té l’objectiu de detectar les pràctiques generadores d’exclusió dins dels centres educatius i reflexionar sobre el rol dels docents i la seva relació amb l’alumnat d’origen immigrant. Comptarà amb els intervencions de Pilar Ugidos, mestra i directora de l’Escola Miquel Bleach de Barcelona; Pep Gratacós, professor i tutor d’aula d’acollida a l’Institut Pere Alsius de Banyoles; l’escriptora Najat El Hachmi i el professor de pedagogia de la UdG Xavier Besalú. Per assistir-hi cal omplir un formulari en línia.


Diversitat cultural i desenvolupament comunitari a Barcelona

El proper 6 d’octubre el Museu Picasso acollirà el fòrum Diversitat cultual i plans de desenvolupament comunitari, organitzat per l’Ajuntament de Barcelona, en què es presentarà un informe sobre el desenvolupament comunitari a aquesta ciutat. La jornada també comptarà amb la ponència ‘Cultures, participació i acció comunitària’ a càrrec de l’acadèmic de la UB Xavier Serrano i una taula rodona sobre ‘El paper de la ciutadania en els processos d’acció comunitària’. Cal confirmar l’assistència a l’acte a través del correu electrònic observatoribcn@bcn.cat.


Agència de Comunicació Social 

comunicacio@acciosocial.org

T. 93 268 3442 | M. 657 515 361

 

 

Logo
entitats catalanes d’acció social  

Via Laietana, 54 1er | 08003 Barcelona

T. 93 268 2222 | F. 93 310 0483

ecas@acciosocial.org | www.acciosocial.org

Avis legal: Aquest missatge pot contenir informació privilegiada i/o confidencial. Si no sou el destinatari del mateix o la persona encarregada de la seva distribució, NO US ESTÀ PERMÈS copiar, fer entrega, ni difondre’n el seu contingut; aixÍ­ mateix, us preguem que aviseu al propietari i elimineu aquest correu electrònic.