Skip to content

Núm. 209 | 30.05.2019

actualitat ECAS

Acció comunitària i rol de les entitats

La jornada ‘Acció comunitària: quin és el rol de les entitats? Mirades en joc’ va reunir més de 140 professionals per reflexionar i debatre al voltant de la noció de ciutadania, la participació i l’ètica de l’acció social, entre altres qüestions. Fernando Fantova i Begoña Román van reivindicar la vocació transformadora de les entitats amb una mirada crítica i a continuació es van compartir experiències d’entitats i administracions. El Grup de Treball d’Acció Comunitària d’ECAS continuarà aprofundint a partir de tot el compartit. | Crònica al web | Entrada al blog de Fernando Fantova, ‘¿Apostar por la comunidad?’

Alerta sobre el sistema de protecció 

L’Aliança per la millora de l’atenció a joves en situació de vulnerabilitat formada per ECAS, FEPA i FEDAIA ha advertit en nota de premsa del cost social que pot tenir no assegurar la continuïtat en l’atenció als joves que migren sols després de la primera acollida. Les preocupacions i demandes de les tres federacions es traslladaran al Govern la setmana vinent en una reunió amb representants del departament de Treball, Afers Socials i Famílies per avançar en el desplegament de l’Estratègia presentada el passat mes de gener.

Codi ètic d’ECAS i carta d’adhesió per a les entitats

En el marc de la darrera Assemblea General es va aprovar per unanimitat el Codi ètic d’ECAS, que dota la federació d’una eina que ha de permetre vetllar perquè l’ètica i el bon govern es compleixin en la gestió de l’organització, la relació entre les entitats membres i l’actuació davant d’altres entitats, actors de la societat civil i institucions públiques o òrgans de l’Administració en representació d’ECAS. Les entitats membres que encara no l’hagueu subscrit ho podeu fer enviant la carta d’adhesió a ecas@acciosocial.org.

RECORDATORI | Jornada sobre VIH/sida i exclusió,

13 de juny

La Comissió de VIH/sida i exclusió social d’ECAS organitza la jornada de reflexió ‘Els serveis socials especialitzats de la xarxa de VIH/sida i exclusió social’ el 13 de juny de 9.30 a 14h a la sala d’actes de la DG de Joventut (Calàbria 147, Barcelona). Inclourà tres ponències, una taula d’experiències i una dinàmica participativa d’exposició de casos concrets. | Inscripcions | Programa (PDF) 

Noves coordinacions dels espais de treball sobre Pobresa i Famílies

Ferran Busquets, director d’Arrels Fundació i membre del consell directiu i del patronat de la Fundació Mambré, a més de membre de la Junta Directiva d’ECAS, substitueix Teresa Crespo com a vocal de Pobresa de la federació. La Comissió de Famílies renova també la coordinació amb el relleu de Loli Rodríguez a càrrec d’Esther Gil, responsable de projectes de la Fundació IReS.

les ENTITATS informen

Persones sense llar a Barcelona i Lleida: cens, guia pràctica, musical

i exposició

Arrels Fundació organitza el cens de persones que dormen al carrer a Barcelona la nit del 12 al 13 de juny. Fan falta 700 voluntaris majors d’edat que recorrin els carrers de la ciutat de 22h a 5h per enquestar les persones que hi dormen. Inscripcions | D’altra banda, l’entitat ha editat la guia Viure al carrer a Barcelona, amb consells pràctics i un recull de més de 70 recursos privats i públics als quals poden accedir directament les persones sense llar. Les entitats que ho desitgin poden demanar-ne un exemplar gratuït en aquest enllaç.

D’altra banda, en el marc de la campanya #ningúdormintalcarrer d’Arrels Fundació es realitzen dues activitats a Lleida promogudes ActivArte i Homeless Entrepreneurs amb la col·laboració d’Arrels Sant Ignasi: l’espectacle ‘Homeless, el musical social’, que tindrà lloc dissabte 8 de juny a les 20h al Teatre Municipal de l’Escorxador de Lleida (Lluís Companys s/n), i una exposició fotogràfica sobre els prejudicis que es tenen cap a les persones sense llar que es podrà veure al Pati del Palau de la Paeria fins el 16 de juny. | Entrades per al musical

15ª edició d’Acull

Punt de Referència posa en marxa la 15ª edició del projecte d’acolliment de jovent extutelat o en situació de vulnerabilitat social d’origen migrant i sense referents familiars al territori Acull. Les estades amb persones voluntàries són de nou mesos i compten amb l’acompanyament d’un professional al llarg de tot el procés. La sessió informativa per als interessats serà el 12 de juny a les 18h a la seu de l’entitat (Sant Antoni Abad 10, 2n pis, Barcelona). Inscripció al correu voluntariat@puntdereferencia.org.

Botiga Amiga,
e-commerce solidari

Formació i Treball ha engegat el projecte d’innovació social que vincula les noves tecnologies amb la vessant social Botiga Amiga. Es tracta d’un comerç online de productes de segona mà que destina tots els seus beneficis a programes d’inserció per a persones en risc d’exclusió. La plataforma ofereix més de 500 productes provinents de donacions catalogats en dotze tipologies diferents, tots amb un 10% de descompte.

‘Guanyem la vida,
ens empoderem’

La Fundació Surt ha llençat la campanya ‘Guanyem la vida, ens empoderem’, a través de la qual mostra els testimonis d’una desena de dones que han protagonitzat processos d’apoderament a través dels diferents programes oferts per l’entitat. Aquests es recullen en diverses càpsules audiovisuals que es difonen des d’aquest mes de maig fins a finals d’any. | Càpsules ‘Guanyem la vida, ens empoderem’

Viatge al 8è Congrés ‘Societé plurielles, Travail social et Vivre ensemble’

L’Associació Atlàntida organitza un viatge per assistir al 8è Congrés internacional ‘Societé plurielles, Travail social et Vivre ensemble’, organitzat per AIFRIS, del 2 al 5 de juliol a Beirut. L’entitat ofereix un viatge organitzat amb els vols, les inscripcions, l’allotjament, els àpats i les excursions turístiques inclosos de l’1 al 10 de juliol, amb un pressupost aproximat de 1.300 euros per persona. L’entitat convocarà properament una sessió informativa i les persones interessades poden posar-se en contacte amb Montserrat Feu: montserrat.feu@gmail.com o al telèfon 670 844 257.

TERCER SECTOR al dia

Jornades per crear l’Agenda Urbana de Catalunya

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya organitza una sèrie de jornades participatives del 6 de juny al 4 de juliol per crear l’Agenda Urbana de Catalunya a diferents punts del territori. La iniciativa s’emmarca en els reptes que plantegen les perspectives d’urbanització mundial elaborades per Nacions Unides i les jornades consten de sis sessions de treball que tractaran 18 blocs temàtics. Podeu inscriure-us per assistir-hi presencialment o participar-hi en línia en aquest enllaç.

La Confederació renova Joan Segarra com a president

La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social ha reelegit Joan Segarra com a president de la nova Junta Directiva, que inicia un mandat centrat en la denúncia de l’infrafinançament del sector i l’impuls de la concertació social. D’altra banda, l’organització ha emès un comunicat on expressa la seva preocupació arran de l’anunci de municipalització d’alguns serveis socials per part de l’Ajuntament de Barcelona, remarcant que la millora de les condicions laborals només s’aconseguirà incrementant les dotacions pressupostàries.

Campanya per al Balanç Social 2019

La Xarxa d’Economia Solidària (XES) ha iniciat la campanya Balanç Social 2019 per conèixer l’estat de l’economia solidària mitjançant una eina que avalua de manera sistemàtica i periòdica cinc grans característiques de les organitzacions: democràcia, igualtat, compromís ambiental, compromís social i qualitat laboral. Fins el 30 de juny es disposa de la plataforma Ensenya el cor per accedir als qüestionaris. | Estat del Mercat Social Català

XIV Curs d’estiu sobre la Unió Europea,

juny-juliol

El Servei de Relacions Europees i Internacionals de l’Ajuntament de Terrassa organitza el XIV Curs d’estiu sobre la Unió Europea, que consta de quatre sessions gratuïtes els dies 25 de juny i 2, 9 i 16 de juliol de 18.30 a 20h a la Biblioteca Central de Terrassa (Passeig de les Lletres 1). La presidenta d’ECAS, Sonia Fuertes, impartirà la xerrada del 2 de juliol amb el títol ‘Construint una Europa social’. Es requereix inscripció prèvia abans del 21 de juny en aquest enllaç. Més informació a internacional@terrassa.cat.

5ª edició de L’Altre Festival Internacional
d’Arts Escèniques i Salut Mental

Del 6 al 9 de juny tindrà lloc L’Altre Festival, un espai que fusiona la salut mental i les arts escèniques per apropar el món de la salut mental a la societat des d’una vessant integradora i positiva. S’hi podran veure més de 35 espectacles d’origen internacional en sis escenaris situats al Recinte Fabra i Coats de Barcelona (Sant Adrià 20). | Programa (PDF)

Tens companys i companyes
a qui pot interessar aquest butlletí? Fes-lo córrer!

L’infoACCIONS és un butlletí quinzenal editat per l’Agència de Comunicació Social d’ECAS que s’adreça a totes les professionals del centenar d’entitats membres de la federació. Sou més de 12.000 treballadors i 10.000 voluntaris, i tu encara no reps l’infoACCIONS?

Subscriu-t’hi!

Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) és la responsable del tractament de dades personals proporcionades sota el vostre consentiment i us informa que aquestes seran tractades de conformitat amb el que disposen les normatives vigents en protecció de dades personals, el Reglament europeu de protecció de Dades (UE 2016/679 del Parlament i del Consell, de 27 d’abril de 2016), amb la finalitat d’informar de les nostres activitats i conservades mentre hi hagi un interès mutu per mantenir aquest tractament. No es comunicaran dades a tercers, excepte per obligació legal. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les vostres dades, i els de limitació i oposició al seu tractament, adreçant-vos per escrit a ecas@acciosocial.org, o bé a Via Laietana 54, principal, 08003 de Barcelona.

Agència de Comunicació Social
comunicacio@acciosocial.org | T. 93 268 3442

Copyright © 2019 ECAS, All rights reserved.
Reps aquest correu perquè estàs subscrit/a al butlletí d’ECAS

entitats catalanes d’acció social | Via Laietana, 54 1er | 08003 Barcelona | T. 93 295 5946
ecas@acciosocial.org | www.acciosocial.org

donar-se de baixa    actualitzar dades de la subscripció