22.09.2017 | Nota de premsa de Lafede.cat
- Es crea la xarxa “#Somdefensores. Davant la repressió, defensem drets humans” per recollir i fer assistència a vulneracions de drets humans entorn l’1 d’octubre
- La campanya està impulsada per les organitzacions agrupades en la Fede.cat, Defender a quien defende, el Centre per la defensa dels drets Humans Iridia, l’Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans i Reraguarda en Moviment.
Avui a les 12h al Col·legi de Periodistes s’ha presentat la xarxa “#Somdefensores. Davant la repressió, defensem drets humans”. A la roda de premsa hi han participat diferents representants d’organitzacions en defensa dels drets humans, que han presentat les eines i dispositius que s’han posat i es posaran en marxa en els propers dies.
Júlia Granell, de la Fede.cat, ha presentat la roda de premsa, remarcant la necessitat de treballar conjuntament des de les organitzacions en defensa dels drets humans i la societat civil per coordinar accions i impedir la resposta repressiva del govern espanyol contra la ciutadania i les institucions catalanes. Des de la campanya es denuncia el retrocés que signifiquen aquestes vulneracions de les llibertats individuals i col·lectives, així com el deteriorament de la democràcia que això comporta.
David Bondia, president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya, ha presentat el manifest “#SomDefensores. Davant la repressió, defensem els drets humans” que ja ha estat signat per desenes d’entitats i col·lectius en defensa DDHH. En el manifest es destaca la importància de la protecció del dret a la llibertat d’expressió i premsa, el dret a reunió, dret a la intimitat i dret a un judici just, els quals s’han vist vulnerats en els fets dels últims dies, constituint un atac frontal a les llibertats i drets fonamentals. El manifest es pot trobar online i ja està rebent les adhesions d’entitats catalanes, internacionals i de l’Estat Espanyol i persones a nivell individual.
Pel que fa a la creació d’un dispositiu legal de suport en cas de vulneració de drets i agressió en context de protesta, Anaïs Franquesa, del Centre per la defensa dels drets humans Iridia, ha explicat que s’ha posat en marxa un dispositiu legal específic amb dos números de telèfons en cas de produir-se detencions o situacions d’agressió o vulneració de drets. L’objectiu és posar a l’abast a ciutadania i moviments socials eines de solidaritat, suport i xarxa contra la repressió. L’advocada ha assenyalat la importància de sortir al carrer i desbordar la protesta des de la desobediència civil noviolenta, així com també ha fet un avís als cossos de seguretat: “No tolerarem cap vulneració de drets. Estarem atentes”.
Per la seva banda, Laia Serra, de l’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans ha presentat la Guia Bàsica de Consells legals, que constitueix un “Kit d’urgència” per a la resposta al carrer. El document no conté només consells legals en cas de repressió, sinó que també posa a disposició de la ciutadania argumentaris jurídics que desmonten els discursos sense base legal que, comenta, estan servint per justificar l’actuació repressiva de l’estat espanyol.
Des de la Xarxa Defender A Quien Defiende i Novact, Thais Bonilla ha avançat la constitució d’una xarxa d’observadores de vulneració de drets en context de protesta. L’objectiu d’aquesta xarxa és sumar la tasca d’observació al suport legal i psicosocial per monitorar i fer seguiment de les possibles vulneracions. Bonilla ha apuntat que ja hi ha més de 40 persones voluntàries que rebran una formació prèvia a càrrec d’Iridia. La xarxa ja s’ha posat en marxa, però es posarà el focus durant la jornada de l’1 d’octubre i es mantindrà en alerta fins que es cregui oportú.
Finalment, s’ha anunciat que s’està redactant un informe amb totes les violacions de drets civils i polítics que s’estan cometent, per mirar-lo d’elevar a instàncies internacionals quan arribi el moment. La presentació d’aquest informe tindrà lloc el dia 28 de setembre.
El manifest de #SomDefensores s’ha enviat organismes internacionals per tal que s’adhereixin. Així, s’ha traslladat a l’Oficina de l’Alt Comissionat de Nacions Unides pels Drets Humans (OACDH), el grup de treball sobre les Detencions Arbitràries de la ONU, als tres relators especials sobre la promoció i protecció dret a la llibertat d’opinió i d’expressió; sobre el dret a la llibertat de reunió pacífica i d’associació, i sobre la independència de magistrats i advocats. També a l’expert independent sobre la promoció d’un ordre internacional democràtic i equitatiu.
Tota la informació de la campanya està penjada al web: http://www.lafede.cat/som-defensores/