Lectura del Manifest.

17.10.2017 | Nota de premsa de Pobresa Zero – Justícia Global | Fotografies de Joan Luzzatti

  • El Manifest 2017 denuncia que “la vulneració de certs drets s’ha fet més visible” darrerament i reivindica “la mobilització civil i la solidaritat global” per construir una societat més justa
  • El Síndic de Greuges expressa el seu “absolut suport i coincidència amb els objectius” i es compromet a traslladar les reclamacions de la plataforma als poders públics

Barcelona, 17 d’octubre de 2017 .- Pobresa Zero – Justícia Global (PZ-JG) ha fet públic avui el seu Manifest amb el lema ‘Contra la pobresa i les desigualtats, exigim els nostres drets! alçant una bandera que en reivindica vuit  “com a base perquè es facin efectius tots els que reconeix el nostre ordenament jurídic”. Es tracta dels drets a l’alimentació, a la salut, a l’educació, a l’habitatge, al treball, a uns ingressos mínims, a la mobilitat i a la participació, que malgrat estar reconeguts en diferents textos legislatius i tractats internacionals, es vulneren de manera sistemàtica i generalitzada.

La plataforma considera que “l’erradicació de la pobresa i les desigualtats està estretament lligada amb la garantia dels drets fonamentals” i ha escenificat la campanya amb un acte simbòlic en què s’ha parodiat el gag final del programa de TV3 ‘Polònia’ a les portes de la seu del Síndic de Gregues de Catalunya, que posteriorment s’ha reunit amb els representants de PZ-JG i ha manifestat el seu “absolut suport i coincidència amb els objectius” de la plataforma.

PZJG_2017_reunioSindic_JoanLuzzattiRafael Ribó ha subratllat que un dels eixos de la seva tasca és “la defensa dels drets de tothom, però especialment els dels més vulnerables”, que segons ha afegit “són els que menys es queixen”. El Síndic s’ha compromès a estudiar i concretar en  mesures precises les demandes plantejades amb motiu del 17 d’octubre, Dia Internacional per a l’Erradicació de la Pobresa, i a “traslladar-les als corresponents interlocutors dels poders públics” demanant resposta per poder-ne fer seguiment. Ha reivindicat “la queixa com a gran acte democràtic” i s’ha mostrat molt receptiu a coorganitzar en els propers mesos una jornada amb PZ-JG al voltant dels plantejaments del document marc de la campanya, que fonamenta la denúncia, detalla el reconeixement legal i planteja propostes en relació als diferents drets.

Les més de 3.200 entitats socials, de pau, drets humans i cooperació, així com sindicats, col·legis professionals i universitats, entre altres, que la impulsen sostenen que “si els drets no es defensen i s’enforteixen, la societat s’afebleix. Per això és imprescindible recordar que es poden reclamar davant la justícia i exigir als Estats que promoguin, respectin i protegeixin els Drets Humans i la dignitat de les persones”, i afegeix que “ara més que mai, la mobilització civil i la solidaritat global són essencials per construir una societat més justa”.

PZJG_2017_registreSindic_JoanLuzzattiL’acte s’ha obert denunciant l’atropellament de drets i llibertats que suposen les actuacions de l’Estat espanyol en els darrers dies, i concretament ahir amb l’empresonament de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. A continuació han llegit el Manifest onze portaveus: Teresa Crespo, presidenta d’ECAS; Xavi Ortega, coordinador del Centre de Cooperació per al Desenvolupament de la UPC; Josefina Díaz, presidenta de Metges del Món Catalunya; Enric Canet, representant del Casal dels Infants – Acció Social als Barris; Sonia Fuertes, responsable d’inclusió i pobresa de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya; Enriqueta Duran, secretària de Polítiques Socials de la UGT de Catalunya; Ghassan Saliba, responsable de la Xarxa Acció Solidària, lluita contra la pobresa i del Món Àrab de CCOO de Catalunya; Montserrat Rosaura, membre de la Comissió de Serveis Socials Bàsics del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya; Alba Cuevas, directora de SOS Racisme Catalunya; Xavier Burgués, president d’Amnistia Internacional Catalunya; i Patrícia Cantarell, responsable de Mobilització Social i Presència Pública d’Oxfam Intermón.

A l’acte hi han assistit representants dels grups parlamentaris de Catalunya Sí que es Pot (Lluís Rabell i Marta Ribas), el PSC (Raúl Moreno) i Ciutadans (Elisabeth Valencia i Carmen de Rivera).

Recommended Posts