• El Manifest 2020 de la plataforma, que agrupa més de 3.200 organitzacions, reclama justícia fiscal i accés universal als serveis públics
  • El missatge amb motiu del 17-O, Dia internacional per a l’erradicació de la pobresa, subratlla la urgència d’aplicar “una mirada col·lectiva i global per donar resposta a les necessitats socials i de sostenibilitat mediambiental”
  • La pandèmia marca un punt d’inflexió: la covid i l’emergència social agreugen els mals que ja patíem i ens obliguen a adoptar canvis radicals

16.10.2020 | Nota de premsa de la plataforma Pobresa Zero – Justícia Global

La plataforma Pobresa Zero – Justícia Global ha fet públic avui el seu Manifest 2020 amb motiu del 17 d’octubre, Dia internacional per a l’erradicació de la pobresa. Amb el lema ‘UN NOU CONTRACTE SOCIAL PER COMBATRE LES DESIGUALTATS, JA!’, les més de 3.200 organitzacions de l’àmbit de l’acció social, la cooperació, la pau i els drets humans a Catalunyaque la componen fan una crida a realitzar “canvis radicals i estructurals” per garantir els drets bàsics a tota la població i no deixar ningú enrere. Les reflexions i propostes de la plataforma es recullen més àmpliament en un document marc que arrenca amb una reivindicació formulada ara fa un any que, en el context covid, pren encara més vigència: “Cal actuar decididament amb una nova relació de l’espècie humana amb la terra i els seus ecosistemes. Cal una consciència de comunitat planetària”.

La van formular el grup de joves del Raval que, amb el suport del Casal dels Infants, van elaborar el Manifest 2019 de Pobresa Zero – Justícia Global, amb una sèrie de reflexions i demandes per a la construcció d’un nou pacte socialque avui cal tornar a reclamar. “La crisi del coronavirus ha fet més imperiosa i urgent la necessitat d’un nou contracte social a escala planetària que faci efectius els Drets Humans i instauri una nova relació de l’espècie humana amb la terra i els seus ecosistemes“, afirma el missatge d’enguany. Entitats socials, de cooperació, pau i drets humans; sindicats; col·legis professionals; i representants del món acadèmic insten a “aplicar una mirada col·lectiva i global per donar resposta a les necessitats socials i de sostenibilitat mediambiental“.

No volem una ‘nova normalitat’, cal una nova societat

La simultaneïtat i rapidesa amb què ha arribat l’amenaça del coronavirus han marcat un punt d’inflexióEl risc de fractura social s’accentua i la plataforma reivindica que cal sobreposar-s’hi no amb una ‘nova normalitat’, sinó amb una nova societat. El Manifest insta tots els agents socials, polítics, econòmics i mediambientals a combatre la precarietat i la pobresa; reforçar l’accés universal a serveis públics de qualitat; avançar cap a la justícia fiscal i combatre la corrupció en tots els àmbits de l’administració; combatre els factors que afecten els equilibris planetaris, entre ells el canvi climàtic, i promoure la sostenibilitat, i garantir els drets de tota la ciutadania i combatre la xenofòbia, el masclisme i els discursos d’odi.

“Les conseqüències del model socioeconòmic capitalista s’han fet encara més evidents”, “la covid-19 ha posat de relleu i ha accentuat problemes que ja coneixíem i havíem viscut en situacions de crisi anteriors”, afirma el Manifest. La plataforma denuncia que, un cop més, “si no fem els canvis radicals i estructurals que calen, les previsions catastròfiques dels diferents organismes internacionals les acabarem pagant els de sempre: classes treballadores i, sobretot, col·lectius en situació de major vulnerabilitat”.

Un nou contracte social, ja!

Pobresa Zero – Justícia Global defensa que “garantir els drets bàsics és el primer pas per no deixar ningú enrere” i que cal vetllar “per tothom que viu a casa nostra”. Però alhora exigeix “superar l’assistencialisme i posar les persones i la sostenibilitat de la vida i del planeta al centre”. El manifest conclou que és necessària “una ciutadania empoderada i participativa, que contribueixi com a subjecte de drets i obligacions al bé comú i a la construcció d’UN NOU CONTRACTE SOCIAL, JA!”.

La plataforma Pobresa Zero – Justícia Global

Manifest ‘Un nou contracte social per combatre les desigualtats, JA!’ | Document marc

Recommended Posts