• La Generalitat reconeix la tasca de sis organitzacions a favor de l’acció social

  • Les Entitats Catalanes d’Acció Social promouen el desenvolupament i l’autonomia de les persones, treballant des del principi de la llibertat i la dignitat

La federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) va rebre el passat dijous 9 de setembre de mans de l’Honorable Consellera d’Acció Social i Ciutadania, Sra. Carme Capdevila, el Premi ACCIÓ SOCIAL TERCER SECTOR “per l’important treball en xarxa que desenvolupa i la tasca de coordinació i integració d’entitats que promouen l’acció i els valors socials per avançar cap a una societat més justa i igualitària”. Els premiats de les altres cinc categories són el Consell Comarcal de la Segarra (Acció Social Local), els Serveis informatius de TV3 (Acció Social i Comunicació), MRW (Acció Social Empresarial), Jordi Estivill i Pascual (Trajectòria Professional) i l’Institut Interuniversitari d’Estudis de Dones i Gènere (Premi Dixit a la investigació Social). Els guanyadors de cada categoria han rebut un premi de 5.000 euros i un trofeu.

En l’acte d’entrega, celebrat ahir al pavelló Mies van der Rohe de Barcelona, la presidenta d’ECAS, Teresa Cresp, va destacar que les veritables guanyadores del premi són les entitats que formen la plataforma: “ECAS són les entitats sòcies [80 actualment], l’activitat de les quals ve definida per l’acció social orientada a promoure el desenvolupament i l’autonomia de les persones, especialment d’aquelles que tenen majors dificultats. L’objectiu és construir una societat més equitativa i inclusiva amb una cohesió sòlida i duradora; una societat en la que tots puguem participar activament com a ciutadans de ple dret”.

Un dels trets que defineixen la manera d’entendre l’acció social d’ECAS és que les entitats treballen des del principi de la llibertat personal i el respecte a la dignitat de les persones i les seves decisions. A més, aborden les qüestions des d’una integralitat  de l’atenció a la persona i des de la competència, la  coherència, el compromís amb la societat per al rigor, la qualitat, la transparència i la ètica. Tal com va afirmar Teresa Crespo, “el reconeixement ens ajudarà a treballar cada dia més juntament amb les administracions, per arribar a cada una de les persones que  busquen o precisen  un suport o una ajuda per a tirar endavant”.

En al·lusió a l’espai en què es va celebrar l’acte, la presidenta va formular el desig que “ECAS pugui ser també un projecte de qualitat que malgrat els anys continuï essent  vàlid, representatiu  i innovador, obert a tothom i que ofereixi oportunitats per a comunicar-se, treballar plegats i enriquir-nos mútuament”.

ECAS va néixer l’any 2003 per representar les entitats que presten atenció directa a les persones per tal de fer efectius els seus drets i deures i promoure l’exercici de la plena ciutadania. La vuitantena d’organitzacions que conformen avui dia la federació treballen de manera prioritària pels col·lectius en situació de risc o exclusió social, facilitant-los les eines perquè desenvolupin la seva autonomia i, alhora, lluitant per transformar els contextos que generen situacions injustes i de desigualtat en la nostra societat.

En els darrers anys, ECAS ha crescut de manera significativa i ha intensificat la seva tasca. Les activitats realitzades l’any 2009 han suposat un total de 235.000 euros, que tripliquen amb escreix els 72.000 de l’exercici anterior. Gràcies a aquest increment s’han pogut abordar projectes de gran envergadura, com el Congrés Treball i Ciutadania celebrat el juliol del 2009, que va aplegar 400 participants i va comptar amb experts internacionals. Entre els mesos d’octubre de 2010 i febrer de 2011, ECAS organitzarà la tercera edició del Seminari Comprendre les Desigualtats Socials, que oferirà un espai de treball i reflexió als professionals que dissenyen, desenvolupen i apliquen polítiques socials, tant des de l’àmbit acadèmic com des de la praxi diària.

La prioritat de la federació de cara al futur és promoure la participació de les entitats en el disseny de les polítiques públiques i la definició estratègica dels projectes socials. Amb motiu de les properes eleccions al Parlament de Catalunya, els màxims representants d’ECAS –Teresa Crespo, presidenta, i Jordi Gusi, gerent— han mantingut una roda de reunions amb els partits polítics en què els han presentat una bateria de propostes per millorar i potenciar la inversió social en la propera legislatura.

Teresa Crespo en el moment de rebre el guardó

Representants d’ECAS i del Departament d’Acció Social i Ciutadania

Recommended Posts