Un equip d’ECAS encapçalat per la presidenta de la federació, Teresa Crespo, s’ha reunit amb representants dels principals partits polítics catalans ―CiU, PSC, ERC, PP i ICV― per tal de fer-los arribar les preocupacions de les entitats d’acció social i formular una sèrie de propostes concretes que es puguin incloure als programes electorals amb què concorreran als comicis de la propera tardor. ECAS –federació que agrupa 80 organitzacions catalanes sense ànim de lucre que treballen contra l’exclusió social- ha aprofundit en les propostes mitjançant una quinzena de càpsules temàtiques que identifiquen les problemàtiques que afecten a grups en situació de vulnerabilitat i formulen mesures que permetin respondre-hi adequadament. Entre els eixos estratègics en què ECAS incideix s’inclouen la lluita contra la pobresa i l’atenció a les persones, no només com a servei sinó també com a font d’ocupació amb un gran potencial econòmic.

ECAS considera satisfactòries les trobades realitzades amb dirigents dels principals partits polítics, ja que la receptivitat i la predisposició a  col·laborar ha estat generalitzada. Totes les formacions han manifestat el seu suport a les propostes presentades per la federació i s’han compromès a establir diversos canals de diàleg. Un cop finalitzada la ronda de contactes institucionals, ECAS emplaça les formacions polítiques a fer efectius els compromisos i concretar les vies de treball conjunt. La participació en la definició estratègica dels projectes socials és la màxima prioritat per a la federació, que reclama més pes en el disseny de les polítiques socials i una millor coordinació entre les entitats del sector i l’administració pública per desenvolupar un nou model social i econòmic mitjançant polítiques innovadores, flexibles, preventives i de proximitat.

El compromís de les formacions polítiques

La ronda de contactes institucionals d’ECAS per fer arribar el punt de vista de l’organització en matèria social es va iniciar el passat 20 de maig amb una reunió amb el portaveu de Política Social i Immigració al Parlament de Catalunya per Convergència i Unió, Josep Lluís Cleries, que es va mostrar sensible a les qüestions exposades i es va comprometre a comptar amb la federació a l’hora de dissenyar les polítiques públiques en cas que Convergència i Unió accedeixi al Govern de la Generalitat. Per la seva banda, la trobada d’ECAS amb David Minoves, diputat al Parlament i Secretari de Moviments Socials i Immigració d’Esquerra Republicana de Catalunya, es va tancar amb tres compromisos concrets: organitzar una sessió de treball conjunta entre la federació i el partit, programar una propera reunió amb el cap de llista d’ERC a les eleccions de la tardor, Joan Puigcercós, i estudiar la possible inclusió d’algunes de les propostes d’acció social d’ECAS en la campanya ‘Catalunya decideix’ amb què la formació política demana a la ciutadania que seleccioni aquelles qüestions que considera prioritàries. Minoves va manifestar el seu interès en establir canals permanents de diàleg i crear nous espais de concertació amb les entitats socials, i va definir la cohesió i el manteniment dels valors com la màxima prioritat del partit.

L’elaboració d’una nova llei de Mecenatge que reconegui beneficis fiscals per incentivar aportacions privades a projectes socials va ser un dels punts clau en la reunió d’ECAS amb les representants d’Iniciativa per Catalunya-Verds. La diputada al Parlament, Laura Massana, i la tècnica del Grup al Congrés i al Senat, Marta Otero, s’hi van mostrar especialment interessades i van apostar pel treball conjunt amb les entitats d’acció social per tirar-la endavant. El programa de la formació recull la ‘pobresa zero’ com un dels seus objectius i contempla una major inversió en polítiques socials, la qual cosa fa preveure una estreta col·laboració amb ECAS i les organitzacions membres. En aquest sentit es va plantejar la possibilitat d’una propera compareixença de la federació al Parlament, que tindria lloc abans que acabi la legislatura.

La diputada del Grup Parlamentari Socialistes – Ciutadans pel Canvi, Carme Figueras, es va comprometre a buscar l’encaix de les propostes presentades per ECAS en el programa electoral de la formació de cara a les properes eleccions catalanes. En aquest sentit, es va acordar que se celebraran dues sessions de treball conjuntes ECAS – PSC: en una primera trobada, de caire més conceptual, es definirà el marc de treball i s’intercanviaran opinions, per concretar i treballar les propostes d’ECAS en un segon encontre de caràcter més programàtic. Està previst que totes dues sessions tinguin lloc abans de la celebració del proper Congrés del PSC , que tindrà lloc el 17 de juliol, i que la representació socialista estigui formada per la mateixa Carme Figueras i el Secretari de política sectorial de l’agrupació de l’Eixample, Carles Ribera. La trobada d’ECAS amb el diputat del Partit Popular de Catalunya al Parlament, Rafael López, es va tancar amb el compromís del PPC de gestionar una compareixença de la federació al Parlament català durant aquesta legislatura.

En la darrera reunió de la ronda de trobades d’ECAS amb les principals forces polítiques catalanes, celebrada el 18 de juny, Rafael López va manifestar als representants d’ECAS la lògica liberal del PP de limitar el creixement de l’administració pública i fomentar que sigui la societat civil, a través de les entitats del tercer sector, qui s’encarregui de la prestació dels serveis socials. López, que exerceix la coordinació del programa electoral dels populars de cara a les properes eleccions catalanes, es va mostrar obert a incorporar algunes de les demandes d’ECAS, apostant per un disseny conjunt de l’espai públic.

Recommended Posts