20.07.2022 | de 9h a 14:15h

Espai Francesca Bonnemaison (‘la Sala’)

C/ de Sant Pere Més Baix, 7, Barcelona 

Nota de premsa

Imatges de la Jornada

Relatoria de la Jornada

Al fil de l’informe INSOCAT sobre Habitatge i exclusió residencial publicat per ECAS l’abril de 2022, la federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social organitza, en conveni amb la Diputació de Barcelona, una jornada de debat al voltant del repte que suposa garantir el dret a l’habitatge des dels municipis amb polítiques públiques concebudes en clau metropolitana.

La jornada vol comptar amb tots els actors implicats. En primer lloc, els diferents nivells administratius amb competències en aquest àmbit i que han de respondre a la situació d’emergència habitacional que vivim, però també el tercer sector social, el moviment veïnal i activista pel dret a l’habitatge, les institucions o organitzacions que vetllen pel compliment dels drets socials i el món acadèmic, que pot aportar coneixement amb una mirada analítica que ens ajudi a contextualitzar i aterrar les diferents visions de forma realista.

La sessió s’emmarca en un cicle de debats arreu del territori català que vol posar rostre i dades al problema i que ha de servir també per contrastar, desenvolupar i materialitzar les propostes que recull l’informe com a punt de partida per concretar accions i mesures a adoptar. Com a espai de treball en comú, serviran per obtenir retorn per part dels diferents actors i estudiar possibles vies d’execució.

Inscriu-te aquí. 

PROGRAMA 

9:00h. Benvinguda institucional, a càrrec de: 

  • Sira Vilardell, vicepresidenta d’ECAS
  • Teresa Llorens, coordinadora de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona

9:20h Breu presentació de l’INSOCAT 14, Habitatge i exclusió residencial. A càrrec de Ferran Busquets, d’Arrels Fundació, vocal de Pobresa d’ECAS; i Sílvia Laporta, de Prohabitatge, membre del Grup de Treball d’Habitatge i de la Vocalia de Pobresa d’ECAS.

9:45h Taula rodona de responsables polítics. Valoració de les propostes plantejades a l’informe des dels poders públics, amb la participació de:

  • Lucía Martín, regidora d’Habitatge i Rehabilitació (Ajuntament de Barcelona)

  • Carles Sala, secretari d’Habitatge i Inclusió social (Generalitat de Catalunya)

  • David Lucas, Secretario General de Agenda Urbana y Vivienda (Gobierno de España)

Moderada per Ariadna Trillas, sòcia, redactora i presidenta de la cooperativa editora de la revista Alternativas Económicas, amb torn obert de paraules.

11:00h Estat de la qüestió a l’àrea metropolitana de Barcelona. A càrrec de Ricard Gomà, director de l’IERMB.  

11:30h Pausa – cafè.

12:00h Experiències des dels ens locals, el tercer sector social i l’activisme pel dret a l’habitatge, amb la participació de:

  • Francesc HernándezCap del Servei de Suport als Serveis Socials Bàsics de la Diputació de Barcelona
  • Sonia Lacalle, responsable de l’Assessoria Jurídica Social de Càritas Diocesana de Barcelona

  • Ivo Recoder, coordinador jurídic de l’Associació Oasiurbà 

  • Enric Aragonès, portaveu del Sindicat de Llogateres

Moderada per David Bondia, de Síndic de Greuges de Barcelona, amb torn obert de paraules.

13:15h Diàleg de síntesi entre experts/es en habitatge, que parlaran de les prioritats i del realisme en la lluita pel dret a l’habitatge en clau metropolitana. Amb la participació de:

  • Jordi Bosch, director de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona (OHB)

  • Dolors Clavell, advocada, especialista en dret administratiu i especialment en urbanisme, habitatge, contractació pública i energia.

Moderat per Mònica Plana, de l’Associació Benestar i Desenvolupament i membre del Grup de Treball d’Habitatge d’ECAS, amb torn obert de paraules.

14:15h Cloenda, a càrrec de Marta Eugènia González, de Vincle, representant d’ECAS a la Comissió Permanent del Marc d’Acció de Sensellarisme de la Generalitat de Catalunya; i Fermina Gómez, de Provivivienda, membre del Grup de Treball d’Habitatge d’ECAS

 

Organitzen: