26.11.2018 | Article d’opinió de Mati González, membre de la comissió d’Infància i Família del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, al Social.cat

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial dels Drets de l’Infant, el 20 de novembre, aquests dies s’han fet molts actes de celebració i hem vist missatges a les xarxes i en diferents fòrums que ens recorden la importància de tenir presents els infants en les nostres decisions i actuacions. Al voltant d’aquests dies sempre es genera cert debat sobre el sentit i la utilitat d’aquestes commemoracions, especialment quan són temes com aquests. Bé, en tot cas, podem pensar que una celebració d’aquestes característiques és compatible amb el treball durant la resta de l’any i recordar, així, la importància que té per una societat que els seus infants creixin amb oportunitats i garanties que permetin oferir-los un entorn adequat.

Potser no cal recordar que el tracte que oferim als nostres infants i joves diu molt de nosaltres com a societat. Per això i perquè els infants i joves d’avui seran els adults de demà que ens hem plantejat què saben els nens dels seus drets i què significa per a ells. Treballar per reivindicar els drets ens fa passar de la concepció de subjectes a protegir a subjectes de dret, per tant caldria reflexionar sobre la importància de nodrir l’esperit crític i de reflexió d’infants i joves per afavorir que siguin adults amb capacitat de crítica, participació i reflexió.

Aquests dies, segurament, hem vist el gran nombre d’iniciatives dirigides a adults, joves i infants per promocionar, informar, sensibilitzar, educar i mobilitzar la ciutadania sobre la importància de vetllar pels drets dels infants i joves.

Moltes d’aquestes iniciatives tenen un caire informatiu, altres un objectiu més qüestionador o reflexiu, altres són més festives i de lleure. Però, aquests dies, ens ha sorgit un dubte, estem segurs d’allò que saben els infants sobre aquests drets? Probablement molts saben que tenen drets, ja que avui en dia sembla que és quelcom que està en el nostre llenguatge habitual. Però, realment ens parem a pensar en l’abast del coneixement que els infants i joves tenen sobre aquesta matèria? Saben què és un dret? Què vol dir defensar-lo? Poden fer alguna cosa per reclamar-los? Els hi expliquem sempre? Hi ha alguna edat que sigui més indicada per iniciar aquest treball? Totes aquestes reflexions, si les fem a la porta d’una escola de primària qualsevol són interessants, perquè tot i que sonen a preguntes simples, les respostes poden ser ben curioses i il·lustratives. Us animem a fer-ho, a conèixer les respostes dels infants que teniu al vostre voltant i les seves famílies.

Al fil d’aquesta reflexió ens en va sorgir una altra. La perspectiva d’infància i la garantia dels seus drets són la base de moltes decisions i de les polítiques que es fan. Però, sempre pensem en la participació i l’opinió dels infants per a aquestes decisions? Segurament la resposta és sí, ja que des de fa anys aquesta premissa ha anat agafant força en la nostra quotidianitat i fins i tot hi ha regulacions que ens ajuden a vetllar perquè així sigui en les nostres actuacions professionals.

En l’evolució que hem seguit al llarg d’aquests anys i que ens ha portat a construir un context que garantís aquests drets, també s’ha anat sensibilitzant a la societat d’aquesta necessitat i, de la importància d’escoltar i reconèixer la seva opinió. Fruit d’això, han proliferat iniciatives i materials que ens fan pensar que anem per bon camí. Però, ho estem aconseguint? Des de la nostra professió sempre afavorim la participació dels infants i joves? Segurament, atorgar el valor que té aquesta participació és una qüestió molt més complexa. Com a professionals que estem en contacte amb infants i amb llurs famílies, amb la presència en diferents contextos i d’acord amb els principis de la nostra professió, potser ens caldria aturar-nos i fer un exercici de revisió crític de la nostra praxi i, fins i tot, de la nostra concepció de què és la participació dels infants. La participació és preguntar? La participació és incorporar les seves respostes i idees? La participació és responsabilitat? Educar en la participació, en la visió crítica, en la reflexió, en l’anàlisi, són valors de futur.

Garantir els drets dels infants és garantir els drets de les persones i fomentar la participació dels infants en el coneixement d’aquests drets i en saber com exercir-los i reclamar-los. És, en definitiva, afavorir un camí que els permeti ser adults amb un major pensament reflexiu i crític.

 

Recommended Posts