ECAS demana al Conseller Cleries que aclareixi les xifres reals de la retallada
La federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) se sent decebuda i molt sorpresa pel fet que la retallada del pressupost de Benestar Social i Família anunciada pel Govern sigui del 10%, després que en els darrers mesos –i fins ahir a la tarda— diverses fonts del Departament avancessin repetidament una reducció molt menor, d’entre un 4 i un 6%. Un cop fets públics els pressupostos, ECAS està a l’espera de reunir-se amb el Conseller Josep Lluís Cleries per rebre informació detallada de de la distribució de l’ajust entre les diferents partides de Benestar Social i Família. En aquest sentit, s’espera la màxima transparència per part del Govern, a fi i efecte de poder valorar els efectes reals en els programes d’atenció a persones en situació o risc d’exclusió social.
Després que diferents interlocutors de l’executiu amb el sector de l’acció social hagin assegurat durant els darrers mesos que la inversió en polítiques socials es reduïria segur per sota de la mitjana del Govern, la manca de coincidència amb les xifres publicades aquest matí ha disparat les alarmes. En cas que es confirmin, el projecte de pressupostos representaria una contradicció amb el discurs oficial del propi Govern de donar prioritat als serveis bàsics de l’Estat de benestar.
Jordi Gusi, gerent d’ECAS, recorda que “en un context com l’actual, que continua molt marcat per l’increment de la demanda de serveis socials i per l’augment del risc d’exclusió, una reducció tan dràstica en aquest àmbit suposaria un perill elevat de provocar una fractura social de conseqüències molt greus a curt, mitjà i llarg termini”.
A banda del fet que la retallada sigui superior a l’anunciada oficiosament i més elevada que la d’altres quatre departaments –entre ells, el d’Interior—, el sector de l’acció social considera que la reducció del dèficit s’hauria de resoldre de manera prioritària per la via de les polítiques d’ingressos, i en cap cas posant en risc la cohesió social o la viabilitat de les lleis socials vigents.