27.01.2020 | Article d’opinió de Carles Campuzano, director de l’Associació Empresarial d’Economia Social Dincat, a La Vanguardia.
Comencem per una obvietat: l’Estat de benestar a Catalunya té molt a veure amb la iniciativa social que representen les fundacions, associacions, mútues i cooperatives que formen l’entramat cívic del país.
Parlem d’iniciatives de la societat civil, sorgides quan la idea de l’Estat de benestar encara no existia, però que des del principi de l’ajuda mútua, el sentit de la responsabilitat col∙lectiva, del deure envers els més fràgils i necessitats, van començar a donar resposta a les necessitats socials com l’atenció a la salut, l’educació d’infants i joves o l’atenció a les persones amb discapacitat. La nostra història de l’Estat de benestar, com passa en les societats més avançades de la resta d’Europa, s’explica, també, per aquests orígens. Després, en el nostre cas, amb l’arribada de la democràcia i la recuperació de l’autogovern, el desplegament dels drets socials i la posada en marxa de les polítiques en els àmbits de la salut, l’educació i els serveis socials, fou possible per l’estreta aliança i col∙laboració entre les administracions i aquestes entitats de la societat civil.
Es tracta d’un model en què els drets socials són garantits per les lleis, i els impostos financen els serveis, que són regulats per l’administració però que poden ser aprovisionats per iniciatives privades de caràcter social, i a voltes també mercantil. Un model basat, doncs, en la col∙laboració entre el públic i el privat, i que ha facilitat l’accés als serveis i prestacions, la qualitat en l’atenció, la proximitat a les demandes i necessitats de les persones,l’arrelament territorial i la innovació.
En el camp de la discapacitat intel∙lectual, aquest pes de la iniciativa social és fonamental. Sense les iniciatives de les famílies de les persones amb discapacitat intel∙lectual no s’haurien desplegat els serveis que avui donen resposta a les necessitats específiques d’aquest col∙lectiu.
Avui aquest és un model en crisi. D’una banda, els 10 anys de congelació de les tarifes amb què la Generalitat finança la prestació dels serveis socials i la manca de noves places i inversions han estressat la qualitat de l’atenció, han allargat les llistes d’espera, han sacrificat la remuneració dels professionals i han qüestionat la supervivència de moltes entitats.
La professionalitat dels treballadors del sector i el compromís de les famílies han permès tirar endavant. Per al 2019 les tarifes van gaudir d’un tímid increment que, sens dubte, és benvingut, però que està molt lluny de recuperar tot el que s’ha perdut des de l’esclat de la crisi. La tramitació dels pressupostos a Barcelona i Madrid és una oportunitat per començar a capgirar a fons aquesta agra realitat.
D’altra banda, el qüestionament del model de col∙laboració publico-privat des de determinats ambients ens preocupa. Estem convençuts que la millora de l’Estat de benestar demanarà més i millor col∙laboració entre les administracions i les entitats socials. Ens convé renovar l’aliança entre el sector social i el sector públic, recuperar la confiança mútua i treballar conjuntament i de manera estratègica davant els nous i vells reptes que hem d’afrontar col∙lectivament, com ara l’augment de la longevitat de les persones i l’increment de les desigualtats socials.