29.12.2017 | Article d’opinió de Joan Segarra, director de la Sectorial d’Iniciativa Social de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i president de La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya, a Social.cat

Tanquem un any convuls, farcit d’esdeveniments històrics, incerteses permanents i realitats quotidianes. I ho fem a l’espera dels escenaris que sorgiran a partir dels resultats de les eleccions celebrades el passat 21 de juny. Des de l’inici del conflicte entre Catalunya i l’Estat, des del cooperativisme venim reclamant respecte per a les institucions catalanes i per als seus responsables polítics, així com pels drets col·lectius de la ciutadania com a base de la democràcia que ens ha de conduir a trobar una solució negociada.

El cooperativisme fonamenta el seu model de gestió empresarial en la participació i en la governança democràtica. Una persona, un vot. Empreses que aposten per treballar, viure i relacionar-se en un marc de valors com la transparència, la propietat compartida, el respecte pel bé comú i la voluntat de transformació social. Aquestes premisses guien l’acció i per això les propostes que sorgeixen de l’economia social s’han d’articular en una societat plenament democràtica. Amb voluntat propositiva, des de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya vam elaborar de cara a les eleccions un document per a tots els partits polítics. Sota el títol Per una Catalunya cooperativa es detallen diferents iniciatives destinades a la promoció del cooperativisme i al seu reconeixement, amb accions vinculades a àmbits com el treball, l’educació, el finançament o el marc legislatiu.

Només en democràcia plena trobarem sortides a un conflicte que s’enquista, però a més, només des de bases democràtiques podrem construir com a societat un futur digne per al conjunt de la ciutadania del nostre país. Per això des de La Confederació Empresarial del Tercer Sector de Catalunya venim reclamant la tornada a la normalitat democràtica, amb la retirada del 155, per disposar d’un Parlament i d’un govern que puguin actuar amb plenes competències com a interlocutors del tercer sector i del conjunt de l’economia social. És urgent per seguir avançant cap a una Catalunya més social on els serveis d’atenció a les persones siguin un eix prioritari i estratègic per al futur del país.

Aquesta era una de les reivindicacions que La Confederació va fer durant la campanya electoral, coincidint amb la presentació de la seva iniciativa legislativa per construir un nou model de col·laboració públic-social per la provisió de serveis d’atenció a les persones. El document Cap a una Catalunya més social concreta els detalls d’una proposta que vol avançar cap a una gestió dels serveis públics a través de l’acció concertada amb el Tercer Sector Social. Un model de col·laboració que, per sobre de qualsevol altra consideració, ha de garantir la protecció dels drets socials, l’interès general i la qualitat de l’atenció a les persones, especialment les més vulnerables.

La garantia de drets socials en sentit ampli (educació, salut, treball, habitatge, pensions, prestacions,…) és indissociable de la recuperació dels drets individuals i col·lectius, fonaments de les societats plenament democràtiques. No serà fàcil recuperar l’agenda social després d’unes eleccions i una gestió post electoral centrades en resoldre com recuperar la democràcia, però des del tercer sector, el cooperativisme i l’economia social continuarem treballant per avançar en aquesta línia.

Us desitgem una bona entrada a l’any 2018, que esperem ens porti una Catalunya més social i més cooperativa!

Recommended Posts