Article d’opinió de la coordinadora
de la Comissió de les Migracions d’ECAS, Àgata Sol.


Targeta sanitària amb requisits, fi de la universalitat de la salut

05.09.2012 | L’1 de setembre va entrar en vigor el Reial Decret llei 16/2012 que restringeix el dret a la salut de les persones immigrants en situació irregular, entre d’altres. Tal com vam exposar al conèixer aquesta modificació de la Llei d’estrangeria, el 21 d’abril, aquest reial decret se sustenta en una sèrie d’argumentacions errònies: l’estalvi d’una despesa sanitària impossible de mesurar; la contenció del “turisme sanitari” a través de les persones immigrants que viuen al nostre país en situació irregular; i el suposat abús de l’assistència sanitària. Es tracta majoritàriament d’una població jove que proporcionalment utilitza els serveis sanitaris en menor mesura i que, al tractar-se de persones en situació irregular, procuren evitar en la mesura que poden –per raons òbvies-, qualsevol centre i/o institució pública.

Dèiem, des que vam conèixer aquesta noticia, que no es pot negar un dret fonamental a una persona, que no es pot agreujar la situació d’exclusió social de les persones en situació irregular i que cal garantir la salut de totes les persones que viuen a la nostra societat ja que és un imperatiu ètic i social.

Afortunadament vàries comunitats autònomes han qüestionat l’aplicació d’aquest reial decret, en entrar en clara contradicció amb els estatuts d’autonomia i apel·lant principalment a raons de salut pública, entre elles Catalunya.

La Generalitat de Catalunya ha afirmat que seguirà oferint assistència sanitària bàsica a les persones immigrants que porten tres mesos empadronades a través d’una targeta sanitària específica, i que a l’any tindran accés també als serveis sanitaris especialitzats. I tot i afirmar que no suposa una  despesa significativa, intentarà que els països d’origen de les diferents persones en situació irregular sufraguin les despeses derivades de  l’atenció sanitària.

Si bé inicialment aquesta és una molt bona notícia, malauradament l’establiment d’aquests  requisits suposarà, a la pràctica, que la salut deixarà de ser un dret universal a Catalunya.  Haurem d’estar molt pendents de com aquelles persones en situació irregular que ho necessitin poden exercir aquest dret.

Recommended Posts