conferenciazarate (1)20.11.2018 | Notes de premsa de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, 6è Congrés del Tercer Sector

Inauguració del Congrés | 20.11.2018 | La Taula del Tercer Sector Social alerta dels efectes del fenomen de la urbanització, que està agreujant la pobresa i les desigualtats socials, i reivindica l’aliança entre les Administracions locals i les entitats socials com a eina clau per fer front als nous reptes socials. “Les desigualtats es presenten a la ciutat de manera específica i, en la majoria de casos, amb més intensitat i conflicte: pobresa infantil, femenina i energètica, fluxos migratoris, encariment de l’habitatge, sensellarisme, gentrificació, etcètera. Si no prenem mesures immediates, en un futur no gaire llunyà, la pobresa i les desigualtats a les ciutats seran insostenibles per al conjunt de la ciutadania” ha avisat Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, a la inauguració del 6è Congrés del Tercer Sector Social ‘Desigualtats socials, solucions locals’, que se celebra fins dijous i que vol enfortir la relació entre els ens locals i les entitats socials per abordar conjuntament el fenomen de la urbanització.

Segons dades de l’ONU, el 2050 gairebé el 70% de la població mundial viurà a les ciutats. A Catalunya, més de la meitat de la població ja es concentra en ciutats grans de més de 50.000 habitants i el 80% en municipis de més de 10.000. Davant aquesta situació, la Taula del Tercer Sector demana repensar un altre model de ciutat. “Les nostres ciutats no poden quedar en mans de l’especulació. Les nostres ciutats no poden seguir el dictat dels grans capitals i dels fons d’inversió. Reivindiquem el ‘dret a la ciutat’. El dret a ciutats sostenibles i habitables, pensades amb la gent i per a la gent, amb una distribució més justa i equitativa dels costos i els beneficis i amb unes condicions de vida dignes per a tothom” ha reclamat Francina Alsina, presidenta de la Taula.
El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra; el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín; i la vicepresidenta de la Diputació de Barcelona, Meritxell Budó, han inaugurat el 6è Congrés del Tercer Sector Social a l’auditori del Disseny Hub Barcelona. Davant les màximes autoritats, la presidenta de la Taula del Tercer Sector ha reivindicat el sector social com a aliat imprescindible i estratègic a l’hora de coproduir i codesenvolupar polítiques socials urbanes. “No les fan només les institucions. Les fem també des del Tercer Sector, els moviments socials i des d’una ciutadania activa, apoderada i organitzada“. Francina Alsina ha insistit en la importància de portar a terme aquestes polítiques del benestar conjuntament amb les Administracions locals. “Hi ha polítiques pròpies de l’Estat del Benestar que no es poden entendre si no és des de la proximitat. El món local i les entitats socials són dos dels actors amb més capacitat d’oferir solucions innovadores a les necessitats socials. Aquesta capacitat d’estar a primera línia, d’estar a la ‘trinxera’, és el nostre valor afegit perquè podem arribar amb més facilitat a les persones vulnerables. Per això, cal un municipalisme fort” ha remarcat la presidenta de la Taula.
conferenciazarate (3)Primera jornada | 21.11.2018 | ‘El dret a la ciutat implica que els governs locals tinguin més competències, recursos i suports per construir ciutats fortes, democràtiques i participatives’
  • Lorena Zárate, presidenta d’Habitat International Coalition (la plataforma global d’entitats que treballen pel ‘dret a la ciutat’), ha estat l’encarregada de la conferència inaugural del 6è Congrés del Tercer Sector Social de Catalunya.
  • Zárate defensa que, per aconseguir un canvi de model de ciuta habitable i respectuós amb les persones, es necessita un “nou municipalisme”.
  • El congrés vol aprofundir en la relació entre el món locali les entitats socials i abordar el fenomen de la urbanització, que agreuja la pobresa i les desigualtats socials.
  • El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, clourà demà el congrés que comptarà també amb la lectura del manifest ‘Desigualtats socials, solucions locals‘ per part de la presidenta de la Taula del Tercer Sector.

“El dret a la ciutat és el reclam i el compromís actiu per part de tota la societat per un altre model de ciutat. Ara, tenim ciutats mercaderia, excloents i competitives. El dret a la ciutat implica que els governs locals tinguin més competències, recursos i suports per construir ciutats refugi, hospitalàries, solidàries, valentes, rebels, lliures i feministes. Ciutats amb una mirada diferent que posin la persona al centre i que donin resposta a les necessitats de la vida quotidiana” ha assegurat  Lorena Zárate, presidenta d’Habitat International Coalition (la plataforma global d’entitats que treballen pel ‘dret a la ciutat’), a la conferència inaugural del 6è Congrés del Tercer Sector Social de Catalunya.

El congrés se centra en la relació entre el món local i les entitats socials i en com afrontar conjuntament el fenomen de la urbanització, que està agreujant la pobresa i les desigualtats socials. Segons dades de l’ONU, el 2050 gairebé el 70% de la població mundial viurà a les ciutats. A Catalunya, més de la meitat de la població ja es concentra en ciutats grans de més de 50.000 habitants i el 80% en municipis de més de 10.000. L’objectiu del congrés és reforçar, precisament, l’aliança entre les Administracions locals i les entitats socials com a eina clau per fer front a reptes socials com la pobresa (infantil, femenina i energètica), el fenomen migratori, la greu problemàtica de l’accés a un habitatge digne o adequat o la gentrificació, entre altres.

En aquest sentit, Lorenza Zárate defensa que, per assolir l’objectiu d’unes ciutats més habitables i respectuoses amb les persones, el paper dels governs locals és clau i que, per això, cal un “nou municipalisme”, que enforteixi veritablement el rol de les Administracions locals enfront dels governs nacionals, que els permeti tenir més veu i vot a l’agenda global i que, per tant, puguin codesenvolupar i cogestionar polítiques socials conjuntament amb les organitzacions de la societat civil i la ciutadania.

‘Desigualtats socials, solucions locals’

El 6è Congrés del Tercer Sector Social se celebra fins demà a La Farga de l’Hospitalet amb el lema’Desigualtats socials, solucions locals’ i compta amb 9 debats i col·loquis; l’espai d’innovació digital m4social amb un showroom amb apps, robòtica, realitat virtual, impressió 3D i circuits, aplicats en l’àmbit social; i el Social Speakers’ Corner amb les 84 experiències més innovadores del sector social en la gestió i organització de les entitats socials.

En aquesta primera jornada, els debats s’han centrat en les polítiques d’inserció laboral i d’inclusió en l’àmbit municipal; garantir ingressos per assegurar drets; la transformació del model de serveis a la persona cap a una atenció integrada i de base comunitària; la cooperació público-social en la provisió de serveis a les persones; el món local com a generador de polítiques socials, i diverses xerrades del projecte d’innovació digital m4social relacionades amb l’aplicació de la intel·ligència artificial en l’atenció a les persones o la sensorització d’habitatges socials.

Demà, la segona jornada del congrés començarà amb el debat plenari ‘Com serà l’atenció a les persones el 2030?’ sobre el repte del disseny i la concepció dels serveis i els suports des de la vessant social, de la innovació i des de les estratègies municipals a portar a terme. Les ponències són de Marina Geli, coordinadora del Centre Estudis Sanitaris i Socials UVic-UCC; Josep Maria Pascual, director d’Estratègies de Qualitat Urbana i Josep Villarreal, director d’Estratègia i Innovació de l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona. Modera el debat Ignasi Aragay, director Adjunt del Diari Ara.

A la tarda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, tancarà demà el 6è Congrés del Tercer Sector Social de Catalunya, que se celebra a la Farga de l’Hospitalet de Llobregat. L’acte de cloenda comptarà també amb els parlaments institucionals de Jesús Husillos, tinent d’alcaldia i regidor de benestar social de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat; Jordi Martí, diputat delegat de Presidència, Serveis Generals i Relacions amb la ciutat de Barcelona de la Diputació de Barcelona i Jaume Collboni, vicepresident de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. A més, la presidenta de la Taula del Tercer Sector Social, Francina Alsina, farà la lectura del manifest ‘Desigualtats socials, solucions locals’ i les conclusions dels continguts del congrés seran a càrrec de la companyia ‘Clown Conclusions’.

 

Recommended Posts