09.02.2011 | La presidenta d’ECAS, Teresa Crespo, va ser nomenada ahir presidenta del Consell Assessor de Polítiques Socials i Familiars de la Generalitat de Catalunya, un òrgan col·legiat que donarà consell al Govern en l’àmbit del benestar social i la promoció de la família. La creació de l’òrgan assessor i el nomenament de Teresa Crespo són dos dels acords presos ahir pel Consell de Govern de la Generalitat i suposen un reconeixement a la trajectòria professional de la presidenta de la federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social, que es proposa “tenir una funció aglutinadora i fer sentir la veu de les entitats que treballen dia a dia a prop de les persones, així com dels investigadors, professors i tècnics universitaris”.

Teresa Crespo ha desenvolupat tota la seva carrera professional dins l’àmbit social com a directora de l’Escola Universitària de Diplomats en Treball Social de l’ICESB, cap del Departament de recerca de Polítiques socials de la Fundació Cirem, i fundadora i directora de l’empresa d’inserció Pròxims i de la Fundació Innovació per a l’Acció Social (FIAS). És a través d’aquesta entitat que Teresa Crespo entra a formar part de la Junta Directiva d’ECAS des dels seus inicis l’any 2003. Des del 2009 presideix la federació i actualment, en representació d’ECAS, ocupa la vicepresidència d’Inclusió de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social. A més, és membre del Grup de Redacció de la European Anti-Poverty Network (EAPN) sobre l’Estratègia 2020, del patronat de la Fundació Futur, de la Secretaria de l’Associació Atlàntida i de diversos òrgans de representació de diferents Administracions. També presideix l’Associació Ventijol.

La creació del Consell Assessor de Polítiques Socials i Familiars és fruit del compromís de CiU amb el PSC per facilitar la investidura d’Artur Mas el passat mes de gener, i la seva coordinació a mans de Teresa Crespo ha estat una petició del grup dels socialistes. El Consell estarà format per vint experts universitaris i membres d’entitats socials i se centrarà en assessorar i informar el Govern en l’impuls de polítiques socials i desenvolupament del sistema de benestar social . L’òrgan assessor podrà constituir-se en grups de treball específics i redactar un reglament de funcionament intern propi. Els seus membres hauran de ser nomenats pel president de la Generalitat, Artur Mas, a proposta de la presidenta del Consell.

L’organisme està en fase de definició d’objectius, metodologia, calendari i productes a desenvolupar, però en tot cas la seva presidenta valora la creació del Consell com un reconeixement a la importància de les polítiques socials i familiars per a la construcció del benestar de la població. Teresa Crespo creu que “el creixement del tercer sector social, la seva estructuració i visibilització, i sobretot la responsabilitat política vers la ciutadania” constitueixen un fet assolit. Quant a la tasca que durà a terme el nou Consell, manifesta la seva voluntat que “les propostes siguin fruit d’un diàleg entre la praxi i la teoria” i serveixin per “construir un país més just i més equitatiu”.

Entre els temes que preocupen el sector, i que el mateix Conseller Cleries ha definit com a prioritaris, destaca la lluita contra la pobresa –i, en especial, la infantil–, que sovint engloba diferents problemàtiques complexes. L’ocupació, la formació, l’habitatge, els ingressos i l’accés als serveis són alguns dels factors que s’hi barregen; per tant, tal com exposa Teresa Crespo, “quan parlem de pobresa ens trobem davant d’una dinàmica multifactorial” de la qual, de vegades, és molt difícil sortir-se’n. L’atur i el fracàs escolar són altres fenomens que, malgrat ser responsabilitat d’altres Departaments del Govern, cal incloure en “un plantejament global de l’abordatge d’aquestes problemàtiques per impulsar accions integrals”. Segons la presidenta d’ECAS i del Consell Assessor, la persona ha de ser protagonista del seu procés en el marc de la comunitat i, per tant, és necessari “articular l’harmonització del conjunt de les polítiques socials en el context de cada individu”.

En referència a les dificultats econòmiques actuals, Teresa Crespo espera que el Consell reflexioni i sigui innovador per donar resposta a la situació sense “traspassar la línia vermella de la dignitat humana –mínim d’ingressos, sostre i alimentació–, així com per millorar la gestió de les entitats i de l’Administració de manera que s’optimitzin els recursos existents”. Més enllà de l’àmbit social, es tracta d’un “repte de país que, en la mesura de la responsabilitat de cadascú, tots hauríem de proposar-nos”.

Notícia a l’Agència Catalana de Notícies

Notícia a El Periódico de Catalunya

Notícia  a Público

 

Recommended Posts