20.04.2015 | Article de Sara Berbel al diari ARA
A l’inici de la crisi, el conservador i aleshores president francès Sarkozy va anunciar que calia refundar el capitalisme sobre bases ètiques. Sens dubte ho va dir aclaparat per l’evidència del desastre a què ens havien conduït les polítiques econòmiques i financeres dutes a terme fins al moment. Era una època en què moltes persones pensaven que la crisi no només era una terrible desgràcia, sinó que podia convertir-se en una oportunitat per fer un canvi real i avançar en la consolidació de valors ètics i sostenibles. Semblava que arribava el moment d’abandonar el “fonamentalisme de mercat”, en paraules del premi Nobel Joseph Stiglitz, i trobar altres equilibris econòmics i socials més sostenibles. Però han passat els anys i no s’ha tornat a sentir cap al·lusió al nou model ni a cap refundació substancial del sistema vigent, com a mínim des de les altes esferes.
Malgrat aquesta realitat, hi ha evidències que l’economia alternativa, aquella pensada per fer més felices les persones, la que posa en el centre les necessitats dels éssers humans i no el benefici de molt pocs, ja està entre nosaltres i, a més, gaudeix d’una bona salut. I aquesta clau per a la recuperació i l’assoliment de l’equilibri econòmic és l’economia social.
Fa pocs dies es van conèixer les dades que mostren que la supervivència mitjana de les cooperatives catalanes entre el 2009 i el 2013 … / continuar llegint al web del diari ARA