23.02.2018 | Article d’opinió de Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, a El Periódico de Catalunya
Aquesta setmana Barcelona és la capital mundial del mòbil i s’hi presenten les tecnologies més innovadores en camps com són l’internet de les coses o la realitat virtual, que ens prometen un futur ple de sensors, robots i big data que gestionaran de forma més intel·ligent les nostres llars i les nostres ciutats. A més a més, es presentaran dispositius encara més ràpids i aplicacions que en teoria ens han de fer la vida més fàcil.
És cert que la penetració del mòbil a la nostra societat és altíssima i en poc temps ens ha posat a l’abast la possibilitat de relacionar-nos, informar-nos i comprar més ràpidament i des del nostre dispositiu a cop de clic. Però al costat d’això conviu una altra realitat que ens interpel·la amb urgència: la de la pobresa energètica, els desnonaments i l’accés a l’habitatge, la pobresa infantil, l’atur de llarga durada, el drama dels refugiats, la soledat de la gent gran.
Són problemàtiques sobre les quals recau la responsabilitat de governs i del conjunt de la ciutadania, però que també han de despertar la implicació dels poders econòmics i empresarials. I en aquest sentit la tecnologia mòbil ha de ser un aliat imprescindible que ha d’ajudar de forma decisiva a superar aquests reptes d’emergència social. Només amb un enfocament clarament social del desenvolupament i l’aplicació de les tecnologies de la informació i de les comunicacions aconseguirem que realment aquesta revolució arribi a tots i cadascun dels nostres ciutadans i ciutadanes.
No pot haver-hi transformació digital sense transformació social. Són dues cares de la mateixa moneda. L’última tecnologia que ens visitarà aquesta setmana al Mobile World Congress, de la mà tant de grans corporacions com de petites i mitjanes empreses i d’emprenedors, no serà realment transformadora de la nostra societat si no té una clara vocació de millorar les condicions de vida de tothom, sense exclusions, i en particular dels que més ho necessiten.
Les entitats del Tercer Sector Social, a través del projecte m4Social, per exemple, hi posarem de la nostra part per aprofitar al màxim el poder transformador de la tecnologia, i sabem que hem de liderar aquest canvi a l’interior de les entitats i millorar les nostres habilitats i capacitats. Però reclamem també de la indústria del mòbil una mirada social més franca, ampla i generosa, i demanem de les administracions públiques un paper més actiu i rellevant com a tractor de la implantació eficaç de la tecnologia mòbil en l’acció social. Una aliança a tres bandes que faci que el mòbil vagi més enllà de ser una eina de productivitat personal i sigui una arma de transformació social.
Les més de 3.000 entitats socials del país tenim permanentment posada la visió en la persona. Quan es diu en el món tecnològic que l’usuari ha de ser al centre de qualsevol desenvolupament de solucions, les entitats del tercer sector ja fa anys que ho practiquem a l’hora d’atendre els més vulnerables. Però ara hem de digitalitzar aquests serveis i ens preguntem com ho hem de fer i què ens implicarà. Ben segur que hem de treballar internament en la millora de les nostres habilitats i els nostres coneixements tecnològics, i abordar amb decisió la transformació digital dels nostres processos de la mateixa manera que ho han fet altres sectors econòmics.
I en aquest camí que hem començat ens cal estrènyer la col·laboració amb les administracions, amb centres de recerca i innovació, amb universitats i centres de formació, amb consultores d’estratègia digital, amb acceleradores de start-ups, amb xarxes d’inversors socials…
Però el gran repte de veritat que tenim en el tercer sector és fer veure a la indústria del mòbil i a l’emprenedoria tecnològica, en el marc d’una ciutat com Barcelona que té un ecosistema d’innovació tan desenvolupat, que tenen una grandíssima oportunitat de treballar en col·laboració amb entitats que estan a primera línia de les emergències socials per fer arribar aquestes tecnologies a les persones més vulnerables, desenvolupant projectes sostenibles que generen un altíssim impacte en la vida de la ciutadania.
Només així traçarem el camí d’una veritable transformació social gràcies a l’ús responsable de la tecnologia. Serem al Mobile World Congress, el d’aquest any i en tots els vinents, per explicar-ho, per construir aliances amb els actors principals del món digital i per impregnar de contingut social el congrés més important que anualment acull Catalunya.