20.07.2018 | Reunió d’ECAS amb Francesc Iglesias, secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya
L’envelliment de la població atesa, la necessitat de promoure una millor coordinació entre xarxes (salut mental, drogues, sociosanitaris, etc.), i el futur procés d’acreditació i concertació dels serveis han estat alguns dels reptes que la Comissió de VIH/sida i exclusió social d’ECAS ha exposat en la reunió amb Francesc Iglesias, secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.
La xarxa, formada per 11 entitats, va atendre 486 persones el 2017 proporcionant sostre, menjar, higiene, suport en la salut, acompanyament socioeducatiu i suport emocional.
La reunió va tenir lloc ahir, 19 de juliol, i hi va assistir també Eva Ferran, subdirectora d’Avaluació i Programació de la Direcció General de Protecció Social. A la trobada, els directors tècnics de les Llar residències i Pisos de suport i d’Acompanyament a la Vida Autònoma de Catalunya, que atenen persones que viuen amb el VIH/sida i estan en risc d’exclusió, han parlat de les especificitats d’aquests recursos. Sonia Fuertes, presidenta d’ECAS, s’ha referit a la importància de la interacció entre les entitats i del treball en xarxa.
La part central de la reunió ha estat la presentació d’una anàlisi de dades que des de fa 15 anys realitza la Comissió de VIH/sida i exclusió social, i que posa de manifest l’evolució dels perfils de les persones ateses i les seves necessitats. Destaquen, entre d’altres:
- Augment de la mitjana d’edat: se situa en 50 anys, una mitjana d’edat que continua augmentant d’acord amb la cronificació de la malaltia.
- Via de transmissió del VIH/sida: en les persones usuàries d’aquests serveis residencials, històricament era del 80-90% per ús de drogues per via parenteral i el 2017 ha baixat fins el 70%. En canvi, la transmissió per via sexual ja arriba al 30%.
- Augment de la incidència de malalties mentals
- Estat civil: de les 486 persones ateses el 2017, el 94% estaven solteres, divorciades o vídues, davant d’un 6% que estaven casades o tenien parella de fet. Aquest pot ser un indicador de la manca de relacions i els dèficits afectius. Precisament un dels punts destacats a la reunió va ser la importància que les persones ateses estableixin nous vincles i relacions amb l’entorn.
- Origen: el percentatge de persones ateses d’origen estranger ha passat de representar un 8% el 2003 a un 30% el 2017.
- Precarietat: el nombre de persones sense ingressos econòmics era del 25% el 2003, va arribar fins el 45% el 2015 i va baixar fins el 35% el 2017.
D’altra banda, s’han analitzat les grans dificultats de les persones que, un cop recuperades, volen portar una vida més autònoma, la qual cosa implica l’accés al mercat de treball i a l’habitatge.
La reunió ha conclòs amb la intenció d’establir reunions tècniques periòdiques entre la Comissió i el Departament per tractar els reptes presentats a la trobada.