12.10.2018 | Article d’opinió d’Isabel Morales, membre de la Comissió de Serveis Socials Bàsics del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT) i directora dels Serveis Socials territorials de l’Hospitalet de Llobregat, a Social.cat.
En els darrers anys els professionals dels Serveis Socials Bàsics (SSB) hem viscut un allau de transformacions a partir de la crisi, principalment, i de l’aparició de normatives que han traslladat el pes de la nostra feina de l’atenció directa a la tramitació de prestacions, desvirtuant així el nostre rol i incrementant el desgast de moltes treballadores.
Des de fa més d’una dècada, amb la Llei 12/2007 de Serveis Socials som un sistema amb una sèrie de funcions i una cartera de serveis associada que ens ha de marcar el camí. Som un pilar de l’Estat de Benestar, i no un calaix de sastre on va a parar tot allò que no es pot entomar des d’altres àmbits, com ara salut o educació.
La capacitat professional d’acompanyar les persones en els processos de canvi, desenvolupament o promoció de la seva autonomia requereix d’una nova empenta i les institucions hi han de prendre partit. Cal que apoderin els seus professionals per tal de millorar el servei que aquests presten a la ciutadania, i tots plegats hem d’aprendre a treballar també amb els nous grups organitzats i les plataformes que han sorgit de la iniciativa ciutadana, com ara la PAH o l’Aliança contra la Pobresa Energètica.
Les professionals dels SSB hem de creure en el nostre saber i el nostre valor. Tenim al davant ciutadans amb drets i deures i la nostra missió és que s’acompleixin: que els drets es facin efectius perquè tothom pugui exercir també els seus deures. El nostre acompanyament és clau en el sistema de protecció i en el procés d’apoderament de les persones, i les nostres fortaleses són imprescindibles per enfortir també les persones amb les que treballem.
Els propers dies 17 i 18 d’octubre debatrem al voltant de tot això al III Congrés de Serveis Socials Bàsics, que amb el lema ‘Acompanyament professional, transformació col·lectiva’ pretén posar el focus precisament en aquesta dualitat, en aquest vincle indestriable entre l’individual i el col·lectiu. Els quatre col·legis professionals que l’organitzem –Treball Social, Psicologia, Pedagogs i Educadores i Educadors Socials—volem respondre a la necessitat d’analitzar, comprendre i intervenir en la realitat social, que és complexa i requereix de l’articulació i la complementarietat de les diferents perspectives.
El Congrés pretén ser un espai de treball en comú, de canvi i de transformació on parlar sobre la situació actual i el futur dels Serveis Socials Bàsics (SSB) posant èmfasi en el paper dels i de les professionals. Volem fer visible el potencial del sistema reflexionant i debatent al voltant de quatre eixos: la fortalesa del professional al servei de les persones; la ciutadania, protagonista dels SSB; altres serveis en interacció amb els SSB; i les polítiques socials en relació als 10 anys de la Llei de Serveis Socials.
Confiem que la trobada serà fructífiera i contribuirà a donar l’empenta que necessita el sistema per consolidar l’Estat de Benestar i millorar, en definitiva, la cohesió social i la qualitat de vida de la ciutadania.