08.07.2019 | Nota de premsa de L’Associació Drets Sexuals i Reproductius

El guardó, obra de Maria Padilla, s’ha lliurat aquest dissabte dia 6 de juliol al Palau Macaya de Barcelona, coincidint amb l’Assemblea General de Sòcies de L’Associació

La segona edició dels premis de L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius ha volgut reconèixer a Maria Rosa Ribas Poch, per la seva trajectòria vital i professional, a Lluís Romero Puigdengoles, per la seva tasca de treball amb joves, i l’entitat Stop Violències, per la seva la lluita en favor del dret a l’avortament a Andorra.

L’entrega de premis va tenir lloc al Palau Macaya, coincidint amb l’Assemblea General de Sòcies de L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius. Les guardonades i guardonat es van mostrar més que satisfetes per un premi que, malgrat ser a títol individual en dos dels tres casos, entenen que forma part d’un reconeixement a una lluita col·lectiva tan sovint invisibilitzada. En aquesta mateixa línia, Imma Clarà, presidenta de L’Associació, destacà la necessitat de cuidar-nos entre companyes de trinxera.

 

Maria Rosa Ribas Poch començà a treballar d’infermera consultora a l’equip del Centre d’Atenció a la Dona i a la Parella de Mataró, quan s’incorporà l’atenció a la salut sexual i reproductiva a la sanitat pública. L’any 1993, el Servei passà a ser competència de la Conselleria de Sanitat de la Generalitat de Catalunya i, junt amb el personal sanitari del Institut Català de la Salut, formaren els equips d’Atenció a la Dona que més endavant, han derivat als actuals Serveis d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva. Al llarg de la seva vida laboral ha treballat en equips multidisciplinaris (ginecòloga, infermeria, auxiliar clínica, psicòloga, llevadora), la seva tasca ha estat l’atenció a la dona i/o parella en temes relacionats en la seva salut sexual i afectiva, així com l’educació individual i comunitària al voltant de la sexualitat, afectivitat, anticoncepció, prevenció malalties de transmissió sexual i autoestima. Ha estat rellevant la seva específica atenció amb les noies i nois joves en la Consulta Jove (CJ), un espai pioner a Catalunya. Interessada per la història de l’anticoncepció, ha anat dirigint l’interès cap a la història de la fecundació humana i la seva relació amb la forma d’entendre la vida i, especialment, de valorar a la dona. Actualment he publicat el llibre Les Mares que ens han parit (Ed. Gregal, 2018), un passeig per les diferents èpoques de la història en el que exposa la importància de la fecundació al llarg dels segles. A més a més, vol ser també un reconeixement a l’herència cultural de les llevadores, de les fetilleres i de les dones i homes que amb la seva lluita pel coneixement ens han deixat el llegat d’avui dia.

Lluís Romero Puigdengoles estudià el CFGS d’Animació Sociocultural i el d’Integració Social, posteriorment obtingué la Diplomatura de Treball Social i el Màster en Sexologia i Teràpia de Parella. En seu activisme i compromís amb el moviment LGTBI ve de lluny, l’any 2003 ajuda a la creació de la primera entitat LGTBI de la ciutat de Tarragona: Tarragona Entén.

 

Un any i mig més tard, i amb aquesta darrera entitat dissolta, Romero esdevé voluntari i activista de la entitat H2o. Gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals del Camp de Tarragona, de la qual forma part des del 2004, i en relació laboral des de l’any 2006 fins a l’actualitat. A H2o, arranca fent activisme a l’àrea d’educació, on treballa específicament amb joves i persones adolescents, sobre educació afectivo-sexual i sensibilització amb la realitat LGTBI. En el treball en aquesta àrea es comencen a detectar necessitats de salut en la població jove, sobretot vinculades al VIH i a la salut sexual, i crea un projecte per a l’associació, l’Espai Jove de Salut. Actualment até el Servei de Salut Jove de l’Oficina del Tarragonès. L’any 2009 creà Assexora’Tgn, l’Associació Comunitària de Salut Sexual del Camp de Tarragona, de la qual n’és el president.

 

Stop Violències és una entitat d’Andorra, que neix l’any 2014 de la ma de dones que han viscut diversos tipus de violències durant la seva vida. Ofereixen informació, suport i atenció, a la vegada que treballen per a la prevenció i l’eradicació de conductes discriminatòries vers les dones, infants, i d’altres comunitats que poden ser objecte d’exclusió social. Volen esdevenir, així, un punt de reunió per a totes les persones d’Andorra que vulguin una societat millor, lliure de violències. Actualment es dediquen a organitzar activitats de prevenció, actuació i sensibilització social vers les violències, donar suport psicològic i acompanyament integral a infants i dones, idear trobades, conferències i activitats i sensibilització vers les violències i els Drets Humans. Des del passat desembre, coordinen, juntament amb Marea Verde Barcelona, la campanya Dret al Propi Cos i L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius, la Xarxa La Meri. La Meri vol ser un espai de seguretat i confiança per a totes les dones, amb la voluntat d’informar-les i assessorar-les sobre la Interrupció Voluntària de l’Embaràs (IVE) i els seus Drets Sexuals i Reproductius des d’una perspectiva feminista.

 

El guardó és una obra inèdita de l’artista Maria Padilla Climent. Concretament s’han escollit tres peces d’un total de dotze que conformen l’obra: en barbablava, un diàleg metafòric a través del conte tradicional de Charles Perrault. Per a la seva elaboració s’ha utilitzat una tècnica mixta: collage, transfer i dibuix. Padilla, nascuda a Barcelona l’any 1984, cursà estudis d’art i posteriorment il·lustració a l’escola d’art i disseny Eina. La seva trajectòria va començar en el món de l’art, amb exposicions a Barcelona i Berlín per després decantar-se poc a poc cap a la il·lustració. Actualment treballa compaginant projectes editorials i contes tan infantils com per a adults. Maria Padilla va ser una de les artistes participants de la mostra FemArt 2019.

Recommended Posts